Metaftizică

tornado-and-lightning1

Dragostea e rotundă şi nu ca o pâine caldă, abia scoasă din cuptor, cum ar zice poetul şi nici ca o minge de fotbal, în care dai cu piciorul până când, într-o zi, dă de un cui arţăgos şi se dezumflă, cum ar zice sportivul. Dragostea e un miez de tornadă, un val-vârtej, o frică, o nebunie, un dezastru. Dragostea ar fi rămas perfectă, dacă nu ar fi fost inventaţi oamenii. Ca şi planeta Pământ, care ar fi rămas perfect de frumoasă, senzual înfăşurată în lanţuri trofice, perfect logice, până a apărut omul cu bâta, care, neavând altceva de făcut, s-a apucat de adus îmbunătăţiri perfecţiunii. Şi de parcă nu ar fi fost asta aroganţa supremă, în timpul liber face proiecte să optimizeze şi Universul! Speciei lui îi ajustează zilnic minijupa, deşi i se văd deja chiloţii şi nu o face înţepându-şi degetele, cosând tivul de unul singur, ci ca designer al celorlalţi. Căci omul are ochiul format pentru frumos, frumosul din celălalt, care supără dioptria şi învolburează minţile.
Aud că acum se vrea legalizarea marijuanei. Creierul rămăsese ultima frontieră. L-am alintat cu tutun, l-am alcoolizat la petreceri deşănţate şi cu sfârşit imprevizibil, acum îi intentăm exerciţii de inducere în comă asistate. Mintea ne mai rămăsese de veghe inimii proaste, acum o oropsim la ofertă. Pentru că în tolba omului, fără de care nu pleacă la drum lung, prieten credincios e abuzul, unii îi etalează corniţele boureşti prin deschizătura traistei, alţii îl ţin închis ermetic în Vuitton-ul căptuşit cu levănţică, iar alţii îl ţin sub fermoar, dar nu pot dormi la gândul limitării de mişcare.
Mă uit în jur şi nu mai găsesc nimic din ce respiram. Oxigenul a ajuns mai scump decât petrolul şi aurul la un loc. Îmi rămâne unica destinaţie pe care o cunosc şi căreia monopolurile fericirii îi mânjesc poster-ele cu motivaţionale. Singurătatea. De acolo vin, din istoria unei celule perfecte. Nu ştiu dacă mai întâi mi-a crescut sufletul sau ideea, nu există simetrie perfectă în realitate. Şi chiar dacă ar exista, Einstein s-ar întoarce doar pentru a o face relativă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.