Dadaca florilor tarzii

blue dandelions

 

Englezii spun despre cei indemanosi in gradina ca au degete verzi, niste prelungiri de clorofila, subtitrare in relatia planta-om. Din pacate m-am nascut cu aceasta dizabilitate, orice planta tanara lasata la mana mea isi scurteaza viata considerabil. Sa te indragostesti de mine e un pic de sinucidere. Geaba le vorbesc, geaba le cant, geaba le pun si pe altii mai dotati in coarde vocale sa le tina de urat. Si pentru ca a devenit o moda sa salvam soriciul, nebunia din vaca, ouale de pe numaratoare si spanacul mi-am inventat o cruciada, fara leacuri miraculoase, doar apa chioara si-un cub de zahar. Salvez flori lesinate. De cate ori iti faci cumparaturile, in gradina ghilotinatelor cu petale si pistil exista un cimitir de galeata unde sunt lasate la mila Domnului sufletele ofilitelor prematur. Flori de supermarket expirate.
La inceput nu le vedeam nici eu, treci cu vederea peste chestii care arata sau iti aduc prea tare aminte de tine. Ele sunt un imprumut in decorul interior cam cum sunt si chilotii rataciti pe sub un pat cu miros neintors de amantlac.
Mi s-a intamplat cand alegeam o craciunita. Astea ma tolereaza, iubiri de sezon, fara contract de munca. Intalnire in viteza in drum spre autostrada soarelui. Daca oamenii traiesc cu impresia ca vor ajunge in rai unde personalitatea lui Dumnezeu se
dovedeste prea grea pentru umeri fragili de os, plantele tanjesc sa ajunga in soare, fara sa vada viitorul in scrum, sau praf stelar, sau praf de trandafir si miozot …
Dupa ce apucasem un ghiveci la intamplare dau sa plec cand fetele astea ramase nemaritate se agata de manecile mele. Geaba am scuturat bratul, geaba le-am impins suparata, a trebuit sa le iau acasa. Unele aveau nevoie de resuscitare de urgenta. Asa am gasit o peticuta de suflet unde sa plantez un serviciu de reanimare. Declarate moarte inainte de vreme fetele ma priveau cu speranta. Nici eu nu pot face minuni. Le intorc putin din demnitatea pe care au crezut ca au pierdut-o la smulgerea din gradina sau sera, le trimit in ghearele mortii doar dupa ce s-au epuizat si nu cand nu le mai vrea nimeni. Daca-si inchipuie cineva ca primesc vreun cadou pentru asta se inseala, recunostinta florilor consta in exercitii de autoadmiratie, se drogheaza proastele din propria seva.
Sa mai spuna cineva ca sunt saraca cand am casa plina de antichitati. Daca le-as pune sa-si declare singure pretul de pornire a licitatiei, neaparat la Christie – Londra, as fi cea mai bogata florareasa de pe planeta. Florareasa vinului cu buchet de colectie. Praf si mucegai.
Anticariatul florilor nu e lucrativ. Poate intr-o zi un gradinar cu degete verzi o sa opreasca si neavand ce face ma va adopta cu cimitir cu tot, fara sa se supere pe maneca.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s