Divagaţii pe teme impuse

 

smoking

 

Urăsc vulgaritatea gratuită. Câteva scăpări exotice, pe ici pe colo, dau culoare discursului, dar a-ţi umple gura veşnic cu ce adoră bărbaţii mai mult şi mai mult pe lume, mi se pare extremism şi atac la buna cuviinţă a limbii. Datorez indispunerea, după cum am mai spus, bunică-mii. Nevoită să acopere juliturile din genunchi cu fuste lungi şi să ceară croitoresei rochii în trend, cu cotiere, grandmaman spera să mă mărite de la 18 ani, ca să nu dea năravul pe-afară. Am făcut cunoştinţa unui şir bine alimentat de bărbaţi îngroziţi, împinşi de la spate de mame cu intenţii generoase. Frica ne-a unit în revoltă şi ne-a răspândit în marş de bună voie, în cele patru zări … direcţii opuse.
Pe când eram studentă vulgaritatea în limbaj devenise o rutină. Una dintre prietenele mele făcuse o fixaţie pentru Billie Jean. Şi măiestria lui Michael Jackson. Dacă ascultarea uneia şi aceleeaşi melodii, o zi întreagă, are efect orgasmic asupra îndrăgostitului de ocazie, pentru ceilalţi are efect de picătură Tiananmen. Aşa că luasem casetofonul prizonier şi reîntorceam muzica ambianţei cu raţie, pe cartelă. La o astfel de sesiune de degustări de zaţuri bine fierte, am apăsat din greşeală butonul de înregistrare. Când, după un schimb de replici, am sesizat ce apăsătoare devenise tăcerea pereţilor, am derulat caseta – metoda vintage ( pe creion, căci butonul respectiv fusese pierdut ) … şi am avut parte de un şoc. De pe banda magnetică, o vietate năvălită din sălbăticie scuipa cuvinte, grele şi urâte. Fără pic de părere de rău. Din ziua aceea mi-am promis să mă vindec de turbare şi să mă îmbolnăvesc mai des de tăcere. Vulgaritatea nu are de ce să fie o rochiţă cu vedere la pulpă, numai bună de fâţâit pe sub nasul bărbaţilor, răspândind parfum de sex şi promisiuni uşor de ţinut … minte. Vulgaritatea e distanţa de-o mână.
Ca să-mi câştig existenţa, în dese perioade de răzvrătire, împotriva tuturor şi a mie însămi, am ţinut strâns în mâini frâie de baruri şi crâşme. Am dat cu tava peste capete înfierbântate, am făcut conversaţie cu ‘sufişti’ muşcători din pahare de sticlă, am refuzat invitaţii la dans făcute cu cuţitul în mână, am fost nevoită să-mi scot haidamacul din patul alteia, ca să-mi apere onoarea şi să nu fiu nevoită să omor vreun idiot. Am pus în taxiuri şi trimis la neveste oameni cu pedigree din puşcării, care, căutând uitarea în băutură, rătăceau pe străzi, să mai omoare, din greşeală, pe unul sau pe altul. Ca un popă catolic, servind comunitatea, am absolvit păcate de bi, tri şi polivalenţă sexuală, în postul de Crăciun al puşcăriilor. Cei care se deşănţează pe acest subiect ar trebui să miluiască şi victime şi vânători. Am acceptat invitaţia de onoare a acestora de a mă însoţi, în semn de recunoştinţă, sâmbăta la dans. Am avut o secundă în faţa ochilor poza unei clone, pe prima pagină a ziarelor, victimă de viol colectiv, pe marginea câmpului părăsit. S-a dovedit a fi cea mai politicos de plictisitoare seară în oraş. Evident nimeni n-a avut curajul să mă invite la dans. Amatorii n-aveau vorbele la ei, de frica bodyguarzilor, iar cei din urmă, din sfială, considerându-se nedemni de a mă întina. E drept că reputaţia mea a căzut leşinată, jos de tot, dar n-am avut niciodată timp de resuscitări în beneficiul proştilor. O lecţie însă am primit în seara aceea. O femeie nu înjură de plăcere, o femeie înjură doar în replică, unui mârlan. Aceşti bărbaţi, deşi trăiau în subtitrarea sinistră a vieţii, nu suflaseră un cuvânt nelalocul lui.
Şi atunci privesc cu compasiune la cuconet emancipat, la braţul  câte unui haidamac, râzând de o altă proastă, care stă singură. Râde hârb de cafetieră spartă, din porţelan de Sevres! Înţeleg să-i traduci unui nesimţit ce gândeşti, pe limbajul lui, dar nu înţeleg sa te alinţi în înjurătură doar pentru a smulge un chicotit unui golan. Vulgaritatea cu măsura propriei înfumurări e o epopee, vulgaritatea scăpată de sub control şi obosită de atâta mers pe jos e deşertăciune.
Doamnelor şi domnilor, mai bine fumaţi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.