Scarleta O’Harababura de la Tara

feather tattoo

Barbatul apuca ligheanul de arama si lasa apa sa-l apuce de umeri. Stropii reci alergau de jur imprejur plesnind de ras in aerul tare, crapat de ziua. Dimineata se opri in colbul cerului si arunca o privire din coltul ochiului, isi stranse buzele si-si impinse indignata copiii din spate. Barbatul apuca prosopul de borangic atarnat de gard si prinse in el joaca pruncilor de apa. Trupul tare se lasa mangaiat de panza fina dupa care se trase inapoi si intra in casa. Apuca de pe divan nadragii albi, spuma de lapte cum ii placea mama-sii sa le spuna. Intinse camesa brodata in fir de iarba si zane de omat pe piept si stranse cureaua lata in trei catarame pe mijloc. Intoarse ceaunul pe plita si din boarea de funingine isi ferchezui priceput mustata. Era mandru barbat Damian si era frumos. I se dusese vestea in satele de primprejur. Isi trase cizmele negre din piele fina pe picior, le facuse de comanda la un svab de peste trei sate. Agata cu degete lungi, frumos rostuite biciusca din cui si iesi sa strice linistea curtii. Mai arunca o privire spre casa, il supara gandul la cusma dar renunta. Trecu o mana hotarata prin parul bogat si-l lasa sa se joace pe langa urechi. Cu biciusca la subsuoara se lasa dus la vale de ulita abia trezita din somn. Ochi mirati si palme intoarse cu dosul peste gura se ridicara deasupra portilor si impingand curiozitatea in gardurile inalte i se asezara in coaste murmurand. Damian gandi sa-i sparie olecuta si sa-i intoarca pe la casele lor dar tot atunci o harjoana ii dadu branci de pe-un colt de minte si lasa soarta sa se spele singura pe cap.
La poarta Melentinei se lasa linistea. Satul astepta cuvant de la Damian. Si aerul amutise caci pasarile curmasera zborul si drumul spre Dumnezeu isi cobori colbul din vazduh.
Melentina intindea pelinci pe franghie. Pruncul o trezise in boala noptii, flamand si cu pofta de joaca. Bolborosi apoi cuminte in sanii grei de lapte si se lasa adancit in somn cu zambet ingeresc pe buze. Melentina il aseza in covatica in care mai ieri tinuse faina, Damian nu se invrednicise inca sa dreaga leganutul. Il tinuse bunica-sa scorojit de ani, il obosise datul de-a uta. Intoarse capul cand auzi murmur la poarta, apoi se lasa linistea. Melentina lasa vantului panzele albe si lua copilul in brate. Pruncul deschise ochii o clipa dupa care rezemand capsorul de sanii plini, leganat in lapte dulce, se intoarse in vis.
– Melentina!
Damian intrase pe poarta si in urma lui o roata de ochi astepta raspuns. Obrajii femeii se rumenira si aerul se prinse cu mainile cleste de gatlej.
– Melentina, am venit sa te fac nevasta.
Satul duse vorba in ecou apoi intoarse linistea cu urechile ciulite.
Femeia intra in bucataria mica, o folosea doar vara, iarna se tinea friguroasa si nu cauta prietesug omului. In dreapta usii atarna de perete un ciob de oglinda. Acolo barbierea Damian umbra noptii. Ea venea pe furis si-l cuprindea cu mainile de la spate, strangandu-i-se pe trup. El o ameninta razand cu briciul, ii tragea camasa de pe umeri si-o saruta pe gat cu arsura. Melentina fugari privirea goala din oglinda. De un colt agatase valul cu lamaita de la mama. Cu mana tremuranda si-l aseza pe crestet. Atunci isi zari mainile inrosite, crapate de la spalat. Inchise ochii si doua boabe mari aplecara durerea afara din suflet. Iesi din casa impovarata de dulceata alba.
Melentina deschise drumul spre biserica. Popa ingenunchease langa o cruce de piatra vorbindu-i lui Dumnezeu sau poate doar ascultandu-l. O vazu urnind portita. Damian o prinse din urma si-i ingropa umerii mici in bratul lui ferm.
– Parinte am venit pentru cununie. Vocea barbatului trezi ca din clopot zidurile atipite ale bisericii.
– Daca ai pofta sa ne urmezi parinte, cununia va sa fie la marginea satului, lamuri Melentina.
Damian ii facu semn popii ca el are a face placerea femeii, sa nu se impotriveasca. Alaiul o porni in urma Melentinei. Damian o tinea trasa la piept, ocrotind femeie si prunc de nepriceperea multimii.
Melentina poticni pasul la gardul Maritei. Damian se incorda si stranse cu durere umarul rotund.
– Melentina!
Femeia icni sub mana suparata dar nu se mai lasa ca altadata.
– Marita iesi la poarta ca ti-a venit tiitorul sa-ti aduca cununie.
– Melentina! Damian o avertiza pierzandu-si rabdarea. Satul deschise gurile rotunjite in ‘o’ a mirare dupa care incremeni in asteptare cu ochii bulbucati atintiti pe casa vadanei. Umbla vorba ca Damian isi racorea noptile fierbinti la casa vadanei in timp ce Melentina adormea in plansul pruncului.
– Marita!
La fereastra horbota tremura ingreunata. Melentina isi scoase valul si-l propti pe parul din stanga portii.
– Sa-ti fie de bine Damiene, mai zise cu obida si intoarse marginile de drum spre casa. Popa se dadu cu un pas sa o urmeze.
– Mai are nevoie de tine parinte, eu si pruncul ne-om descurca. Cand mi-oi lua om are sa tina mana pe sapa nu pe biciusca, cu drag de tarana si casa.
Popa scoase o butelcuta de sub anteriu si fara sa-i mai pese de ochii satului cauta intelepciunea in sangele Domnului. Satenii ramasesera cu ochii beliti pe Damian neindraznind sa tina partea femeii. Vasilica, un copil de abia optsprezece ani, alerga in urma ei:
– Te duc acasa Melentina …
– Incearca numai muceo, tuna glasul lui Damian peste capetele trase in umeri. Baiatul, desi ii tremura puful abia mijit de mustacioara, tinu pasul cu femeia.
– Du-te acasa Vasilica, il dojeni bland Melentina, vremea ta mai sta un pic pana sa inceapa.
Ii mai arunca o privire peste umar lui Damian dupa care lasa capul pe spate si rase cu inima, cu trupul si cu tot soarele pe fata, trezind copilul si grija miezului de zi.
– Marita iesi din casa si vina de imbraca val de mireasa, mai auzi glas iubit pierzand silabe in departare. Lasa tacerea s-o stranga de pe drumuri si privind cu dragoste la copil lasa grija portilor straine si tinu pasul drept spre casa.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s