Spune-mi la ce te zgâieşti, ca să-ţi spun cine eşti

crystal ball

Ce fac femeile după ce şi-au încărcat în căruţă invitaţia la Revelion, rochia menită să stârnească o epidemie de hepatită în rândul prietenelor, dacă n-au păcătuit deja cu şorici, şi măcar o repriză la spa, să miroase a petale de trandafiri şi să încapă în burtierele de anul trecut? Ei bine, în timp ce le sunt lipite de unghii steluţe şi alte matrapazlâcuri, citesc horoscopul. Horoscopul pe anul ce vine e o chestie importantă în viaţa unei femei. Bărbatul e mereu la cârma destinului şi pare că subspecia romantici e pe cale de dispariţie, ceea ce înseamnă că e la mare căutare şi abia face faţă cererii sau se preface că nu-l interesează oferta. Femeia, însă, e capabilă să facă cele mai proaste alegeri şi tot ea să se răzgândească la fiecare câteva minute, până şi pentru o rochie sau o poşetă, darămite pentru ditamai pompozitate de destin! În singurul an în care nu am consultat horoscopul m-am măritat. După divorţ m-am hotărât să nu mai repet greşeala. Nu e înţelept.
Nu poţi cere înţelepciune unei femei. Dacă arată bine, nu are nevoie, se vor găsi kilograme de creier să se ofere s-o facă pe din două. Pane. Dacă e doar fată bună, e pur şi simplu risipă.
În timp ce coafeza îmi stimula respectul de sine şi încrederea în propriile forţe arhimedice, în caz de necesitate, cu ceva boială de culoarea vişinei putrede, mânuind un instrument de torturat onduleurile, se apucă de privit circumspect, de jur împrejur, în şi înafara oglinzii. Simţeam că mi se pregătea ceva. Era posibil să-mi fi ars părul. Cand colo, îmi strecoară în palmă o carte de vizită: clarvăzătoare cu glob de cristal, recomandări pe blog, seminarii, CV respectabil. Pentru o secundă m-a lovit, pe partea vopsită, o stare de nedumerire, băgându-mi echilibrul, şi aşa fragil, în faliment. Ăsta da marketing agresiv! La coafor zvonurile, bârfele şi croiala la moda aveau comportament de scaieţi. Mai întâi am zâmbit caustic, adica strâns – “asta mă crede proastă!”. Apoi am fost de acord ca sprâncenele să se întâlnească, pentru câteva secunde, ca să se sfătuiască – “poate …”. Când ochii au acuzat turbulenţe în timpul procesului de focalizare, a trebuit să admit că eram o victimă a sistemului. Abia de mă părăsise un golan, nu era de mirare că plămânii aveau doar aer resemnat pe stoc.
Ajunsă acasă, am urmat instrucţiunile de pe cartea de vizită şi am sunat să-mi fac o programare. Destinul e la mare căutare. Dacă mintea nu ţi-a fost dotată cu lupă, de la naştere, faci cunoştinţă cu globul de cristal. În prima săptămână din noul an m-am prezentat la uşa cortului. O vrăjitoare din tagma celor bune, cu ecuson din care zâmbea, rărăit, Marie, pe piept, închiriase spaţiu într-un centru comercial şi plătea taxe fiscului. Nu eram chiar atât de proastă încât să nu cer chitanţă. Doamna în cauză nu părea să aibă recuzită ieşită din comun, nici calităţi regizorale. O aveam în faţa ochilor pe Bunicuţa Scufiţei Roşii, păr alb, zulufat şi proaspăt hrănit cu fixativ şi ochelari rotunzi, cu rame metalice, ce se ţineau cu îndârjire de vârful nasului, de frică să nu cadă şi să-şi spargă vreo lentilă.
Cât am aşteptat să-şi ia catrafusele influenţa persoanei de dinainte, ne-am răsfăţat cu o cafeluţă. I-am schiţat, cu adaosuri minore, traseul pe care mă rătăcisem în anul ce se aruncase singur la coş şi cam ce aşteptam de la proaspătul angajat.
Dacă prin filme globurile de cristal se demachiază pe sub năframe cu ciucurei, ăsta era unul New Age. Locuia sub un fel de abajur cu mâner argintat şi rochiţă de brocart, albastru cobalt. Pariez că atunci când nu se uita nimeni, se juca de-a observatorul astronomic, pe sub fustă sau îşi făcea sală privată de cinematograf! Cum o fi să rulezi atâtea scurt metraje pe zi şi încă să-ţi mai rămână idei?
Când l-am văzut, gol-goluţ, m-a pufnit râsul. Bunicuţa îi pudrase chelia cu sclipici rozaliu. Păcat că nu-i făcuse şi un guleraş de macrame …
Doamna m-a privit indignată, îi supăram copilaşul. A bodogănit pe sub pleoape de câteva ori, apoi, mângâindu-i aerul de deasupra capului, i-a dat globuleţului cuvântul. Sau drumul la imaginaţie.
– Priveşte cu atenţie, nu-i place vorbăria.
Nu mi-am dezlipit ochii de el. N-am îndrăznit nici măcar să clipesc, până când nu i s-a lăţit, pe obrăjorii de cristal, zâmbetul răutăcios al nemernicului care-mi aruncase fericirea pe casa scării.
– Ce-i asta? Albumul cu amintiri?
– Viitorul, drăguţo, ăsta-i glob vizionar!
– Ba previzibil şi rece. Plagiază din trecut. Cum, an nou dar acelaşi nemernic? Poate s-a emoţionat. Să-l mai acoperim puţin, să-şi limpezească minţile …
– Globul nu face greşeli. Ce ţi-a arătat, aia avea de zis …
– Nici măcar globul ăsta, alintat şi crescut în puf, nu poate fi atât de nesimţit încât să-mi ia al 13-lea salariu şi să-mi servească o budincă răsuflată.
– Ne jigneşti, te rog să pleci.
– Vă jignesc? Eu? Doamnă, mă duc direct la protecţia consumatorului. Ori îl puneţi să-şi facă treaba cum trebuie, ori îi fac reclamaţie!
– Bine … calmează-te … mai încercăm o dată, dar să ştii că l-ai enervat.
– Da’ ce m-a enervat el pe mine!
După încă o cafeluţă, băută zgâlţâit, la o temperatură de eră glaciară, m-am postat în faţa de cristal a obrăzatului. Acum vedem noi care pe care …
Când am văzut iar faţa măgarului, care începuse deja să se strâmbe la mine, cu degetul, pe care nu apucasem să i-l strâng în uşă, ridicat, am dat dracului toată liniştea sufletească. Mama lor de noroc şi de glob … Am pus mâna pe el şi aş fi putut pune la pământ cine ştie ce trecător nevinovat, dacă bunicuţa nu m-ar fi plesnit cu o rachetă de tenis peste ceafă. E drept că nu văzusem în glob zăbrele, dar nici însăilări la camera de urgenţă.
M-am pricopsit în schimb cu interdecţia de a mă apropia de orice glob de cristal, pe o perioadă determinată de judecător.
Nemernicul care mi-a dat papucii, fără canafi, şi-a redecorat casa cu sfere de cristal, Art-Deco. Mă gândesc să-mi procur un ciocan, de pe piaţa neagră, fără bon fiscal.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.