Masca de pelin

hug

Eram foarte obosită. Apa din cadă se răcise şi spuma azurie se usca în tatuaje, pe umeri. Am tras lenea de păr şi în timp ce prosopul mă ţinea în puf, soneria de la intrare mi-a trimis fiori semnaţi în piele de găină.

– Deschid eu!

La televizor fusese reprogramat “Naşul” şi m-a mirat grija lui de a nu-mi deranja clipele egoiste. L-am sărutat în gând şi l-am uitat apoi, în timp ce încercam un model nou de pomadă. Încă în căutarea tinereţii fără bătrâneţe, creatorii de cosmetice îmbătrâniseră totuși, ca nişte vrăjitoare bombănind la negul de pe nas în timp ce semnau achiziţii de ierburi pişate de urşi, ouă de şarpe, sidef de melc şi scuipat de broască râioasă. Pe cuierul cârn adormise, de plictiseală, un neglijeu de mătase de un roz prăfuit şi care, alunecând pe pielea abia parfumată, o îmbrăţişa copilăreşte, încurcând, în şagă, capetele cordonului. Cineva insista la uşă.

– Deschid eu.

Gata să încep povestea, dacă califul desăvârşise treburile zilei, m-am aşezat pe braţul fotoliului, chiar în clipa în care televizorul trimitea filmul înapoi pe raftul arhivelor.

– Cine a fost?

– Cineva a lăsat un mesaj vecinilor şi a vrut să se asigure că nu sunt plecaţi din localitate. Ştii ceva de Victor şi Dorina?

– Da … sunt plecaţi în concediu, la părinţii lui Victor …

– N-am ştiut … mă rog, nu mai contează. Vor găsi mesajul la întoarcere. Mmm, miroşi ca o hoaţă de iasomie. Mă duc să-ţi aduc un pahar de vin, mormăiau buzele în timp ce mi se jucau pe gât, încurcate în şuviţele sălbatice, crescute în întuneric. I-am prins capul în mâini, fugărind înapoi acasă zulufii îndrăgostiţi. M-am aplecat să-i fur vorbele din aburii fierbinţi. Nu sunt o păcătoasă lămurită de vorbe din cer, dar un chin din ochii lui mă sufoca cu perna pe faţă. Venise de nicăieri să locuiască în mine, tristeţea unui moment rătăcit. Ca să-mi ascund ezitarea inimii, m-am prefăcut că aşez perdelele de la geamuri, ca să ţin indiscreţia lămpilor de stradă la distanţă. Nopţii i se zbârcise, dintr-o dată, faţa şi mirosea a ceară frământată-n biserici. Pielea îmi bocea cu nasul înfundat în fâşia de mătase. Mi-am pus puţin gândurile pe sticla frigidă, să se îmbolnăvească de echivoc şi atunci am văzut-o. Stătea elegant, cu spatele drept, ca la şcoala de fete. Mâinile, la care ghiceam o manichiură palidă, perfectă, băteau întrebări paralele pe volan. O coamă bogată, ca un snop de grâu bucălat în visul pâinii, rezema nerăbdarea de tetieră. Femeia părea atât de la ea acasă în maşina lui încât am tras perdeaua, să ascund că trăgeam cu ochiul.

Încurcată, m-am dus în dormitor să-mi iau hainele şi să plec, dar mi-am dat seama că eram acasă. M-am trezit implorând din nou la geam. Speram ca noaptea să se ţină de prostii şi că magicienii care aduceau lumină stâlpilor electrici mă păcăliseră să-mi iau bilet la spectacol.

Dintr-un alt unghi, cu un nou model de speranţă, femeia era la fel de frumoasă şi la fel de sigură pe ea. În mine tremurau toate, eu însămi tremuram în mine. Când m-a luat în braţe, fără să-l aud, frica şi-a dat foc în public şi nu mai aveam pe unde să ascund cenuşa. Disperare profundă. Disperarea ultimei nopţi, finaluri bruşte, incitând până la rană, o frenezie imbecilă a măruntaielor. Iar tu arzi, distrugându-te şi nu mai ai loc de cenuşă, te ia vântul … un alt nimic.

Eram acolo, iubindu-l, şi totuşi nu eram. Furasem chipul ei şi pletele blonde şi mâinile acelea cu unghii delicate. O hoaţă de iasomie. Din colţul odăii o femeie urâtă mă privea plângând. Iar eu mă înălţam pe o coloană brâncuşiană, ignorând-o, înşelându-l chiar cu gândul lui. Cât blestem stă îngropat în iubire … să vezi până la capăt de simţuri, de suflet, de lume … acelaşi lucru …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.