Făt Titirez cu orez şi Ileana Osânzeana

woman-serving-dinner-to-man-

Se anunţase îngheţ mare. Zumzăiam un cântecel vechi, de Crăciun, cu multă zăpadă, iar focul din şemineu scuipa poze în alb și negru prin cameră. Un timp norocos. Crăciunul călătorea de vreo câteva săptămâni iar gerul, care îi cedase politicos locul în tren, începuse să se înfoaie pe locul rămas acum liber. În casă era cald şi bine şi nu băgasem de seamă dacă îl aruncase din mers sau coborâse de bună voie, când încruntatul începuse să acuze dureri de picioare. 

Cu adevărat ochii sunt oglinda sufletului! Numai privind la flăcările ce se lingeau ca nişte pisici după dezlegarea la peşte îmi intra o aşa căldură pe gavane că simţeam arsuri până în degetele de la picioare! Mă tolănisem pe canapea, sub o pătură cu ciucuraşi și cu iz de mirodenii marocane. Aveam chef de blues-uri şi de stat la poveşti, dar Iubi se învârtea prin casă, ca un titirez. Când nu deschidea uşa frigiderului, să mai scoată o bere, înjura că am uitat să-i cumpăr. Cobora în beci, să tragă vin din damigeană şi, lăbărţat pe fotoliu, începea să terorizeze telecomanda. Când pe Digi, când pe ProTv, când pe B1. Alergau imaginile prin mintea mea aburită de lene, de parcă înnebunise cutia de viteze şi volanul avea lipsă de calciu.

– Decât să ţi se facă rău, mai bine îţi tragi răsuflarea şi în loc să te enervezi la box office mai bine hotărâm unde mergem în concediu. Am comandat nişte pliante. Dacă vrei îţi spun poveşti cu hibiscus din Bora Bora, cu iminei din Antalia sau cu nişte turbane albăstrui, muiate de amor la Taj Mahal.

– Concediu? Şi cine, mă rog, trebuie să muncească, ca să ai tu timp de stat la taifas? Toată ziua stai tolanită pe canapea, visând la telenovele! Mai mişcă-ţi fundul ăla, că ai ajuns să creşti rata de obezitate în cartier! Transpiră şi tu puţin, ca noi, ăştia fraierii ce dăm cu sapa! 

– Iubi, te confrunţi cu o criză de hiperactivitate la vârsta a doua. Văd că n-a produs cine ştie ce impresie asupra bosumflării tale, dar să ştii că am dat cu aspiratorul azi şi am început să folosesc cârpa cu inserţii de puf de lebădă, la şters praful, ca să nu mai zgârii mobila.

– Ai făcut tu toate astea pentru mine? Iar te mâţâi … Nu de ajuns că mă oboseşte programul de lucru, vin acasă şi trebuie să spăl şi vasele din chiuvetă! Ce-ai făcut de mâncare?

– N-ai spus tu că aduci pizza și chiftele americane? Borşul meu de sfeclă ziceai că-ţi dă aciditate la stomac …

– Doar am hotărât să renunţăm la fast food … Tu ai început să zdruncini canapeaua, ca o navă petrolieră în derivă, iar eu nu-mi mai văd creţurile de pe abdomen! Îmi dai ceva de mâncare sau mă duc la mama?

– Supă cu tăiţei?

– Făcuţi în casă?

– Mai întrebi? Ia dă peste cap o secărică, ca să ai poftă de mâncare! Îţi pune mama baveţică, că pastele sunt lipicioase …

– Mmm … să tot vii acasă … Ce-avem la felul doi?

– Pui la pungă … cu unt de casă, cum îi place lui tati … Şi salată Waldorf. Am citit undeva că e sănătos să mănânci un măr şi două nuci pe zi. Elixir de viaţă lungă … Încetişor, Iubi, nu te arunca ca un haplea, lasă puţin loc şi pentru desert!

– Avem şi desert?

– Parcă te plângeai mai devreme că stau degeaba … Bineînţeles că avem desert, tartă cu căpşuni, culese pe roua de dimineaţă. Frişca am bătut-o la mână, cu telul.

– Iubi … simt că mi se face rău …

– Cum să ţi se facă rău, Iubi? Tu, care faci gimnastică toată ziua? Tu, care urmezi un regim de viaţă sănătos? Doar îţi număr toate caloriile când reuşesc să-mi mişc fundul de pe canapea şi să mă apuc de gătit! 

– Mor, Iubi …

– Ia stai tu frumuşel aici, pe canapea, îţi face mama o cafeluţă, pentru digestie. Vezi, dacă te repezi aşa la mâncare … Toată ziua te învârţi ca un titirez, mai odihneşte-te şi tu … Ia să-ţi spună mama o poveste de Guinness book, cu literă arabă, una molcomă, cu smochine de post. După aşa meniu îndrăcit … Ce faci, dai cu scârba de covor?

– E vina ta!

Sunt grasă, puturoasă şi am un efect cumplit asupra forţei centrifuge. Să se consemneze la epilog.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.