Trofee de chirpici

naked ... car

Plecasem mai repede de la birou, lăsând în urmă un Peter mofluz. Se certase cu nevastă-sa şi, evadând, îl deposedam de şansa de a o terfeli în spurcăciunea vorbelor precomandate. Laura, nevastă-sa, o italiancă cu şolduri nervoase şi sâni ţinuţi cu inflaţie de danteluţă, era secretara şefului şi motivul pentru care idiotul avea încă serviciu. Pentru o lenjerie de mătase, asortată la taior şi la maşina de scris, şeful era în stare să dea bonus şi şobolanului din beci, darămite unui papagal frumos colorat şi cu chef de vorbă. Şeful fusese însurat, odată, dar îl scăpase Dumnezeu de partaj şi reconfigurare şi-i dăduse un alibi perfect în jocul amorului – o nevastă perfectă, cu domiciliul în buzunarul de la spate al lui Dumnezeu şi aripi îngereşti, până la streaşina casei. În speranţa că o vor surclasa, multe doritoare candidaseră la funcţia de secretară. Părea că Laura refuzase să participe la competiţie, acuzând însă o nevoie stringentă de antrenamente. Peter, în calitatea sa de maseur principal al titularei, se lua prea în serios. Ajunsese să se plângă de deplasarile dese, mai mult pentru că era nevoit să-şi calce singur cămăşile şi să mănânce, cu noduri, la maică-sa, şi aia o zgripţuroaică, interesată mai mult de favoruri, care îi râdea în faţă şi-l povestea la toţi vecinii.
Nu-mi era milă de el, pentru că nişte vreascuri din mine fugiseră de frica aceloraşi copaci. Încetasem să-l mai ascult, era genul acela de orfelin universal, care dăduse de gustul propriei năpaste şi se îmbuiba, ronţăind echilibrul, preferând să fie înghiţit de nisipurile flămânde ale trecutului. Eu mă prinsesem cu o mână de mal şi, deşi îmi încrusta durere până la os, aveam să-l calc în picioare.
I-am aruncat, din uşă, un măr roşu, trivial de bine dispus, pe care-l căpătasem de la o precupeaţă îmbrobodită, care vindea, de pe trotuar, maşinilor oprite la semafor. Pentru că fusesem nevoită să închid şi dosarele lui Peter, pierdut în lamentări precum zaţul dat dracului de cafea, am fost nevoită să anulez programarea la coafor. Aveam să încropesc, din spumă, fixativ şi împletituri ornamentale, o faţă demnă de luat în serios, devotată ascensiunii profesionale a unui bărbat atrăgator, avid de recunoaştere si putere. Ce noroc, să-mi fie permis să-l alint, fără să-l strig pe nume!
Damian abia aştepta petrecerea de aniversare a firmei, unde lucra ca avocat. Avea să i se propună să devină asociat cu drepturi depline. Când am ajuns acasă, era sub duş, îl auzeam jonglând cu câteva note, tăvălite prin argint viu, fără teamă de înec şi rugină. Savuram un pahar de vin, în timp ce iniţiasem o ultimă verificare a ţinutelor. Damian iubea costumele scumpe, lucrate la ateliere de serie mică, şi accesoriile extravagante. Eu, cum îi stătea bine oricărei mape, afişam rochii negre, linie modernă, eleganţă clasică. Puneam astfel, preferenţial, sub nasul interlocutorilor inelul de veşnică logodnă, diamant de mină, falsurile erau excluse, în pietre. Un bărbat cu o scară rulantă de valori.
Pe noptieră îşi desfăcuse picioarele un set de inele de platină. La început crezusem că e o verighetă, dar am descoperit ulterior că era un set de inele subţiri, de care nu se despărţea niciodată. Straniu, să le răvăşească neglijent, sub ochii curioşi ai veiozei. Ca orice femeie, dotată cu inimă slabă şi tandreţe pentru metale preţioase, mi le-am pus pe degetul mare. Câteva raze de lumină, jucându-se de-a prinselea, au produs un scurt circuit pe retină şi, fără să vreau, le-am apropiat de ochi. Erau inscripţionate la interior. Geanta unei femei e la fel de precisă ca trusa de prim ajutor, aşa că nu duceam lipsă de cheie franceză, ruletă şi lupă. Ar fi fost bine să fi avut şi un voltmetru, într-atât de zburdalnică s-a năzărit tensiunea, când a descifrat din hieroglife, nu coduri sau hărţi de piraţi, ci trofee cu nuri şi pelvis educat la şcoala turcească de dans acompaniat. Slava sau slaba de îngeri, cum mă aflam, nu figuram pe listă. Eram probabil pe banca de rezerve. Le-am aşezat la loc şi m-am pus în faţa oglinzii, încredinţându-mi părul că un coc ar fi fost nelalocul lui. În situaţia dată era de preferat să mă afişez cu părul în ochi.
Damian ar fi putut trăi monocelular, dacă nu ar fi fost dovedit şi întins la podea de două mari probleme, colaterale în munca de birou: nu-şi putea pune singur butonii la mâneca cămăşii şi nu ştia să facă nod de cravată, nu unul satisfăcător.
Când a ieşit de la duş, cu prosopul flirtând pe şolduri, mi-am dat seama că după privitul prin lupă mi se ascuţise vederea. Pentru prima oară mă cicăleau ridurile, pielea supărată, fără motiv, pe oase şi aura încărunţită. Mirat că ajunsesem acasă, fără să-l enervez cu întârzierea, mi-a trimis o bezea din vârful degetelor şi invitaţia, cu plecăciune, de a-i ţine locul la duş.
A fost nevoie să mă machiez cu precizie matematică, pentru a ascunde mişcările tactice, care îmi răvăşiseră sprâncenele şi jumătate din subsolul cutiei craniene.
– Suntem gata?
– Da. Taxiul te aşteaptă în faţa casei, cât te-ai aranjat, ţi-am dus şi bagajele. Loredana aşteaptă s-o iei de acasă, în fix 5 minute, i-am dat deja şoferului adresa. Te rog să mă scuzi, că mi-am permis să-ţi cotrobăi în agenda personală, dar totul a fost făcut cu scopul nobil de a evita orice întârziere, într-o seară atât de importantă.
– Tu vorbeşti serios sau e o glumă de-a ta?
– Oh, da, e o glumă de-a mea, perfectă cu un şut în fund şi un “du-te dracului!”, demn de o femeie cu mult mai fâşneaţă.
Deşi am trântit uşa după el, n-a sărit tencuială din pereţi şi nici vreo lacrimă din ochi. L-am sunat pe Peter, nevastă-sa lua notiţe, pentru şef, la aceeaşi petrecere.
– Mă îmbăt de una singură, în seara asta sau vii să scoţi dopul de la sticlă?
– Dacă avem bilete la tragedie, mai bine ne gospodărim cu vodcă, vinul e pentru balet.
– Concediază atunci lebedele, în seara asta avem audiţie la ‘Spărgătorul de nuci’.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.