Poveste de adormit un copil

weird animal heads

Fuseseră nişte ani buni pentru băieţi. La 5 ani eram singura fetiţă cu drept de joc înafara casei, fără bodyguard, de pe strada mea. După mine se mai înscriseseră ceva goluri, dar erau încă la stadiul de cărucior şi suzetă. Cititorii care se plictisesc repede mă vor îngâna, ‘bla,bla,bla’, ‘s-o vezi cum începe să se laude că toţi îi mâncau din palmă, urasc genul ăsta de manipulatoare mică …’.
N-a fost să fie aşa, din păcate. Era pe vremea când bărbaţii mai aveau ultimul cuvânt şi erau atestaţi, ca atare, de la naştere. În Romania, în mahala, că doar acolo m-am născut, nu în cine ştie ce metropolă …
Băieţii băteau toată ziua mingea sau se alergau, cu puşcoace de plastic, în timp ce eu stăteam cuminte, pe o bancă, cu o păpuşă în braţe şi nimeni care să mă bage în seamă. Bunică-mea îmi făcea zulufi cu drotul, maică-mea îmi apreta guleraşe tivite cu dantelă, dar rochiţele erau fermecate şi mă făceau invizibilă. Până în ziua în care m-am săturat să tot şed pe bobul de mazăre şi i-am dat tatei un ultimatum: ‘vreau să fiu băiat!’. Tata este eroul suprem al unei fetiţe, nici nu mî gândeam că mi-ar fi putut refuza vreo dorinţă. Chiar şi cu resurse limitate, tata reuşise cumva să-şi păstreze titlul. Şi datorită faptului că bunica-mea era plină de idei, iar bunicul avea timp liber. Dar tot el a fost cel care a trecut cel mai greu peste transformare. Tata era de părere că orice fetiţă trebuie să poarte părul lung. Bunică-mea nu concepea femei fără drept de vot sau care să nu fi trecut măcar o dată prin tunsoarea bob. Bunicul mi-a făcut rost de o şapcă, tenişi şi şi-a cheltuit banii de ţigări pe o minge de fotbal, din piele. Oricum se lăsase de fumat. Mă antrena dis de dimineaţă, chiar pe sub nasul băieţilor. Răuvoitorii ar putea spune că era un fel şantaj emoţional, dar nimeni nu se putea atinge de frumoasa mea minge, dacă nu se juca şi cu mine. Ştiam eu că mă puteam baza pe tata! Aşa mi-am făcut tovarăşi de joacă. Şi să colecţionez cel puţin 10 motive care aveau să-mi distrugă relaţiile, la maturitate …
Dacă marcam, era din ofsaid. Dacă îmi puneau piedică, era fault de joc. Dacă îi împingeam uşor, din umeri, era de cartonaş roşu. Dacă apăram 11 metri, se repeta lovitura pentru că îmi dădusem ochii peste cap. Dacă eram la pământ, se lăsa avantaj şi jocul continua, făcând abstracţie de mine. Ca majoritatea partidelor de fotbal la vârsta aceea, jocul se încheia cu o bătaie generală şi porecle cu efect lacrimogen. Eu fluieram de start, dar vocea pe post de tribună încheia meciul, cu scandări pertinente: ‘Nu ne mai jucăm cu tine!’, ‘De ce?’, ‘Pentru că eşti fată!’.
Dacă, alergând mai repede ca ei, câştigam o cursă: ‘Nu ne mai jucăm cu tine!’, ‘Pentru că eşti fată!’.
Dacă, dintre vardişti, împuşcam cei mai mulţi hoţi: ‘Nu ne mai jucăm cu tine!’, ‘Pentru că eşti fată!’.

În fiecare zi luptăm pentru egalitatea dintre sexe. M-am născut puţin mai la nord de judeţul Vaslui. Când am spart primul geam, cu o piatră şi vecinii au venit să se plângă, până şi tata a exclamat: ‘Nu se poate să fi fost ea, e fată!’.
Singura care nu se lăsa intimidată era mama. Fată sau băiat, nu mă ridicam de la masă până nu terminam toate legumele din farfurie!
Anii au trecut şi m-au găsit locuind şi într-un grup de fete. Pe strada noastra era un singur băiat. Niciuna nu voia să bârfească cu el. ‘De ce?’, se întreba.
‘Pentru că eşti băiat!’.
El mi-a adus aminte de toate poreclele cu umplutură de sutien care îmi furaseră altădată lacrimi. Am început să împart cu el toate secretele. ‘De ce?’, m-a întrebat.
‘Pentru mine eşti fată!’.
Şi astăzi am rămas tot nişte ciudaţi. Aşa zice lumea …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.