Iubire cu maioneză

salata_boeuf_06(fotografie de pe gusturialese.ro)

Lungul şir al ancestorilor mei a păstrat cu sfinţenie tradiţia certurilor de dinainte de Sărbatori. Nu s-a făcut niciun rabat. Genele işi uneau forţele, fantomele se prăvăleau ţinându-se în braţe peste rutina mea, Dumnezeu supraveghea curăţenia. Cu cât erau sărbatorile mai importante cu atât erau certurile mai profunde şi mai jignitoare. Cele de dinainte de Paşti si de Crăciun mă lăsau plânsă, suferind în otravuri de gând şi nelinişti de noapte. O explicaţie ar fi că nimanui nu-i place să facă curaţenie, toată lumea aşteaptă cu limba scoasă chiolhanul, băutura. Tandreţea îmi trage gândul de urechi înapoi înspre un Crăciun fără zăpadă la fereastră, când Iubi, ca să evite bătutul covoarelor a inventat împreună cu colegii de birou un set de conferinţe pe tema duplicităţii mironosiţelor, nişte feministe cu cicăleala la brâu, ademenind cu vălul pe faţă, improvizând sfiala. Dumnezeu n-ar fi putut să-l lase pe Adam fără niciun duşman, balanţa risca să rămană înţepenită în ciuda gravitaţiei.
Priveam la vecini, pensionari cu cipilică de lână şi fular înnodat în jurul gâtului de ochi care-i priveau cu grijă de la ferestre, aerisind covoarele bătrâne, împrospătând culorile cu apă şi oţet, fumând liniştiti la sfârşitul corvoadei. Şi ei mă priveau cu milă, oferind uneori timid o mână de ajutor, dar nu mai aveam loc pe conştiinţă de foarte probabile atacuri de cord. Băteam singură covoarele, mânuiam bodogănind aspiratorul şi blestemam piţigăiat cu cârpa de şters praful în mână. Iubi apărea pe seară, mirosind a brandy şi a parfum de secretară, extaziindu-se la aerul proaspăt al casei şi aptitudinile mele de nevastă. Vociferându-şi temerile avea impresia că-şi pune usturoi la incheietură şi e protejat de cucoane-vampir. Iubi evita însurătoarea ca pe spânzuratoare, prefera să-l ţin de mână dar să nu-i las urme de inel. Tânguirile durerilor de şale nu l-ar fi îngrijorat prea mult, „eşti încă tânară doamnă” mi-ar fi zis, dar ar fi devenit brusc îngrijorat dacă aş fi început să plâng în somn. Îngrijorat ca Moş Crăciun, ca să nu mai vorbim şi de Iepuraşul de Paşti, ar fi venit cu reparaţiile prea târziu … Aşa că în ziua de Ajun m-am trezit de dimineaţă cu el in bucătărie. În şort şi maieu. Am crezut că se apucase de jogging. Iubi era foarte atent ca burta să nu devina un accesoriu permanent. Frământam aluatul de cozonac. Bunică-mea îmi spusese că dacă nu-l iei la pumni şi nu dai cu el de masă măcar o oră pe ceas se lasă la scurt timp după ce-l bagi în cuptor. Pe lângă dezamăgirea gospodinei mai dă şi crampe la stomac. L-am privit cu stupoare cum îmi lua sudoarea de pe frunte şi s-a oferit să m-ajute. Pe colţul mesei trona îmbietor salata de boeuf. Mazărea îşi potrivise toţi ochii pe noi în timp ce castraveţii muraţi se lamentau umed, cu inima frântă.
– Termină tu cozonacul, fac eu maioneza.
– Ai mai făcut maioneză?
– O mai ajutam pe mama, cât poate să fie de greu?
Preocupaţi să nu strivim încrederea comestibilelor am început să ne zâmbim complice din nimicuri, şoptind cuvinte cu bezele pe frunte. În joacă i-am furat o peteală de ouă, s-o aşez pe cozonac înainte de a-l pune la cuptor. Mi-a atins în şagă obrazul cu linguroiul de lemn, după care, întors la mişcările de rotaţie – frecatul de ouă nu de mentă, a dat frâu liber indignării:
– Uite ce-ai făcut, s-a tăiat maioneza! Trebuie s-o iau de la capăt …
A început să se invartă nervos prin bucătarie.
– Iubi, l-am luat în braţe să-l liniştesc, punem nişte zeamă de lămâie şi-o dregem …
– … şi muştar …
– Şi muştar.
După vreo jumătate de oră mazărea adormise, castraveţii picoteau cu gura plină, iar salata zâmbea mulţumită, cu gogoşarii până la urechi. Nişte măsline erau total de acord. Frigiderul îmi ţinea de frig la spate şi Iubi avea gust de maioneză.
Binecuvântează Doamne aceste degustări!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s