Iubire cu maioneză

salata_boeuf_06(fotografie de pe gusturialese.ro)

Lungul şir al ancestorilor mei a păstrat cu sfinţenie tradiţia certurilor de dinainte de Sărbatori. Nu s-a făcut niciun rabat. Genele işi uneau forţele, fantomele se prăvăleau, ţinându-se în braţe, peste rutina mea, Dumnezeu supraveghea curăţenia. Cu cât erau mai importante sărbătorile, cu atât erau certurile mai profunde şi mai jignitoare. Cele de dinainte de Paşti si de Crăciun mă lăsau plânsă, suferind în otrăvuri de gând şi nelinişti de noapte. O explicaţie ar fi că nimanui nu-i place să facă curaţenie, toată lumea aşteaptă cu limba scoasă chiolhanul, băutura. Tandreţea îmi trage gândul de urechi înapoi, înspre un Crăciun fără zăpadă la fereastră, când Iubi, ca să evite bătutul covoarelor, a inventat, împreună cu colegii de birou, un set de conferinţe pe tema duplicităţii mironosiţelor, nişte feministe cu cicăleala la brâu, ademenind cu vălul pe faţă, improvizând sfiala. Dumnezeu n-ar fi putut să-l lase pe Adam fără niciun duşman, balanţa risca să rămană înţepenită, în ciuda gravitaţiei.
Priveam la vecini, pensionari cu cipilică de lână şi fular înnodat în jurul gâtului de ochi care-i priveau cu grijă de la ferestre, aerisind covoarele bătrâne, împrospătând culorile cu apă şi oţet, fumând liniştiti la sfârşitul corvoadei. Şi ei mă priveau cu milă, oferind uneori timid o mână de ajutor, dar nu mai aveam loc, pe conştiinţă, de foarte probabile atacuri de cord. Îmi băteam singură covoarele, mânuiam, bodogănind, aspiratorul şi blestemam piţigăiat, cu cârpa de şters praful în mână. Iubi apărea pe seară, mirosind a brandy şi a parfum de secretară, extaziindu-se la aerul proaspăt al casei şi aptitudinile mele de nevastă. Vociferându-şi temerile, avea impresia că-şi pune usturoi la incheietură şi e protejat de cucoane-vampir. Iubi evita însurătoarea, ca pe spânzuratoare, prefera să-l ţin de mână, dar să nu-i las urme de inel. Tânguirile durerilor de şale nu l-ar fi îngrijorat prea mult, „eşti încă tânară doamnă”, mi-ar fi zis, dar ar fi devenit brusc îngrijorat dacă aş fi început să plâng în somn. Îngrijorat, la fel ca Moş Crăciun, ca să nu mai vorbim şi de Iepuraşul de Paşti, ar fi venit cu reparaţiile, doar prea târziu …

Aşa că în ziua de Ajun m-am trezit, de dimineaţă, cu el în bucătărie. În şort şi maieu. Am crezut că se apucase de jogging. Iubi era foarte atent ca burta-i să nu devină un accesoriu permanent. Frământam aluatul de cozonac. Bunică-mea îmi spusese că dacă nu-l iei la pumni şi nu dai cu el de masă, măcar o oră pe ceas, se lasă la scurt timp după ce-l bagi în cuptor. Pe lângă dezamăgirea gospodinei mai dă şi crampe la stomac. L-am privit cu stupoare cum îmi lua sudoarea de pe frunte, oferindu-se să ajute. Pe colţul mesei trona îmbietor salata de boeuf. Mazărea îşi potrivise toţi ochii pe noi, în timp ce castraveţii muraţi se lamentau umed, cu inima frântă.
– Termină tu cozonacul, fac eu maioneza.
– Ai mai făcut maioneză?
– O mai ajutam pe mama, cât poate să fie de greu?
Preocupaţi să nu strivim încrederea comestibilelor, am început să ne zâmbim, complice din nimicuri, şoptind cuvinte cu bezele pe frunte. În joacă, i-am furat o peteală de ouă, s-o aşez pe cozonac înainte de a-l pune la cuptor. Mi-a atins, în şagă, obrazul cu linguroiul de lemn, după care, întors la mişcările de rotaţie (ale frecatului de ouă, nu de mentă) a dat frâu liber indignării:
– Uite ce-ai făcut, s-a tăiat maioneza! Trebuie s-o iau de la capăt …
A început să se invartă, nervos, prin bucătarie.
– Iubi, l-am luat în braţe, să-l liniştesc, punem nişte zeamă de lămâie şi-o dregem …
– … şi muştar …
– Şi muştar.
După vreo jumătate de oră mazărea adormise, castraveţii picoteau cu gura plină, iar salata zâmbea mulţumită, cu gogoşarii până la urechi. Nişte măsline erau total de acord. Frigiderul îmi ţinea de frig la spate şi Iubi avea gust de maioneză.
Binecuvântează, Doamne, aceste degustări!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.