Gladiola gladiatorului

gladiatoare.jpg

Tribunele oftau bosumflate. Mai întâi aplaudaseră isteric, apoi au tropăit enervate şi mai la urmă au început să arunce cu ocări în arenă, plesnind cu palma de pulpă, cu ciudă. Leul era de neclintit. Intrase maiestuos, în arenă, răgetul lui amuţise carafele de vin ale împăratului, după care, ignorând aşteptările romanilor, a dictat stare de oboseală. Pur şi simplu se săturase de mofturile şi de pretenţiile oamenilor. Nu mi-a aruncat mai mult de-o privire. Îmi ştia mirosul, din grotele umede unde fuseserăm ţinuţi flămânzi. Nu-i ispiteam nicio poftă.
M-am aşezat pe nisipul fierbinte. Tribunele nu aveau înţelepciunea de a cere medalii cu morţi de plictiseală. Împăratul, acel Iulius Cezar, privea lung, muncit de cuget.
Numele meu e Mokasokos şi sunt din neamul tracilor. Mama a murit dându-mi viaţă, implorând zeii să fiu băiat. Tata a fost ucis de daci, într-unul din atacurile de noapte, de peste apă. Pe mama au luat-o ca sclavă şi au lăsat-o în grija Dezinei. Dezina era mama lui Didas – prinţul dac, şeful clanului. Când pe mama au apucat-o durerile facerii, bătrânei i s-a făcut milă. Prinţul hotărâse să facă din prunc soldat, gata să-l servească, dacă era fată, urma să fie lăsată să moară de foame sau să fie dată de hrană sălbăticiunilor. Dezina m-a iubit, din prima clipă şi a ascuns adevărul. M-a purtat în haine bărbăteşti şi a încuviinţat să fiu pregătită pentru lupte. Când i-am ajuns până la umăr, eram printre cei mai buni. Dezina n-a mai apucat să mă elibereze, anii grei n-au lăsat-o să se despartă de mine. Ar fi vrut să mă trimită peste munţi, pe ascuns, înainte de a ni se afla taina. În noaptea în care a murit, am fugit. M-au înconjurat însă romanii, în drum spre poporul meu. Am pus la pământ toţi soldaţii care încercaseră să mă murdărească. Căpetenia lor m-a cruţat. Urma să fiu dată împăratului, ca răsplată pentru gladiatorii victorioşi. Moartea nu-mi lăsase urme pe mâini. Pentru că nu lăsasem suflete pe săbii, Cezarul mi-a dat în grijă gladiatorii. Îi antrenam pentru luptă. Mare parte dintre ei aveau acelaşi nume de sânge ca mine. La început m-au luat în bătaie de joc, apoi m-au privit cu ură. Când moartea le-a furat din nerv, au hotărât să-mi asculte cuvintele. Aveam cei mai puternici bărbaţi din Republică. Flămânzi de victorie, neînduplecaţi, inimi reci şi poftă de răzbunare. Natura umană călca pe jăratec. Jocul mortii ţine ura pe torţă.
Cuvintele muşcau din duşman, în lipsă de libertate. Nu le înţelegeam întotdeauna vorba, rădăcinile strămutate ofilesc din aromă. Ochii mijiţi pândeau greşeala.
Împăratul cruţa doar când avea în minte o pedeapsă mai mare. Una care să sature poporul.
Din incursiunile în nord îi fusese adusă, în dar, o prinţesă din neamurile germanice. Ascunsă de văluri fine şi brăţări zornăitoare, se lăsa, lascivă, pe gândurile Cezarului. În arenă îngenunchea cu biciul. Lupta dezbrăcată. Braţele tari uitau datoria paloşului, minţile se moleşeau în arşiţa cerului. Zeii aveau o favorită. O chema Cunigund. Adusă la braţul împăratului, transformase armata gladiatorilor din haită de lupi, ce înrăiseră trecerea timpului, în căţelandri fericiţi să pupe mâna stăpânei.
Nu mai suportasem să le văd minţile pe scut şi sufletele atârnate de pieptul gol. Cezarul voia luptă. Singura femeie pe care am omorât-o a fost mama.

Mă aduce înapoi, din nepăsare, coama leului, căutându-mi umărul. Doi condamnaţi, fără nevoie de iertare.
Cu viaţa cruţată, am fost alungaţi din cetate. Până şi eu speram ca într-o zi să i se facă foame … M-am întors, în gând, la ai mei, dar m-au respins fără tăgadă, miroseam deja a sălbăticiune.

Lucretia-Illithyia-spartacus-blood-and-sand-17248019-495-350

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.