Scoabe

girl and dolls

Acum mai bine de 40 de ani …

– Reta, dă-mi şi mie nişte mărunţiş te rog, mă duc să beau o bere la Tache …
– Iar?
– E arşiţă …
– Lasă, stai mai bine acasă, fac o limonadă, o pun la rece, stăm pe balcon şi mai vorbim de una, de alta, că de când a dat căldura toată ziua stai la Tache.
– Bia, bia, îmi dai 1 leu să-mi iau bomboane cu lămâie?
– Liluţa, ţi-a făcut bia tartă cu vişine, ce-ţi trebuie bombonele?
– Biu, de ce nu-mi dă bia bani de bombonele?

– Pentru că nu ştii să ceri. De la femei nu ceri direct, că te refuză. Aşa sunt ele făcute … Trebuie să le iei pe ocolite … faci rost de-o poveste şi niciodată, dar absolut niciodată, nu uiţi să spui ‘mulţumesc’ şi să le spui cât de tare le iubeşti.

– Ce tot vă şuşotiţi acolo? Iar puneţi vreo trăsnaie la cale … Zău Gelu, ai dat şi tu în mintea copiilor, ne ţine fata asta departe de plictiseală …
– Ba nu şuşotim deloc, a auzit fata de la Sănduleasca că au bagat pui la alimentara.
– Of, trebuie să merg şi eu … n-am niciun chef, dar nu ştiu ce-o să mai fac de mâncare şi săptămâna viitoare …
– Lasă, stai acasă, mă duc eu.
– Tu? Cu tensiunea ta, cum o să stai aşa mult în soare?
– Nu stau în soare, stau la Tache. Îi dau şi eu 2 lei lui Fănel al popii, că-şi strânge bani de bicicletă şi nu-i nevoie să mai stau în picioare, stă el pentru jumătate de mahala. De ce nu chemi tu fetele la o limonadă, staţi frumos pe balcon şi vă răcoriţi puţin. Iau eu fata cu mine.
– Faci tu asta pentru mine?
– Nu eşti tu dragostea vieţii mele? Să nu uiţi să-mi dai nişte bani şi pentru fată, să-i iau bombonele, ca să aibă ocupaţie.
– Îţi dau, îţi dau … uite ai şi bani de bere, că e arşiţă …

– Ai văzut Liluţa?
– Biu, am auzit de la Florica că au băgat brânză de burduf la alimentara, aia de la barieră. Îmi iei şi îngheţată?
– Liluţa, cu bărbaţii vorbeşti franc, adică direct, ei nu înteleg nimic din ocolişuri. Numai cu doamnele trebuie să fim diplomaţi, căci ele se supără uşor. Îţi aduci aminte că săptămâna trecută am mâncat doar urzici şi pilaf cu prune?
– Pfui! Dacă ai certat-o pe bia că şi-a luat geantă nouă …
– N-am certat-o, am zis că geanta e frumoasă, de unde să ştiu că era nouă? Dacă ştiam, îmi înghiţeam cuvintele. Ea a zis că şi-a pus flecuri la pantofi ca să nu mai cumpere alţii şi că genţile sunt mai ieftine. Mie mi-a plăcut geanta, am crezut că-i fac un compliment … Aşa că dacă nu găsim pui la alimentara, eu beau o bere, tu mănânci nişte bombonele şi spunem că până am ajuns noi la rând s-au terminat. Dacă află că am încercat s-o minciunim, iar mâncăm urzici …
– Eu n-am spus minciuni, aşa că luăm brânza, că e bună şi cu urzici …
– Deja presimt că noi doi o să ne înţelegem fără niciun fel de ocolişuri.
– Şi îngheţata?
– Ce spun eu aici? Deja ai început să emiţi pretenţii … hahaha

Înapoi la cheremul prezentului …

Când l-am văzut am ştiut că e El. Dacă nici ăsta nu mă scotea cu totul din sărite, nu ştiu să mai fi fost altul. M-am gândit la o poveste. Apoi m-am gândit să mă împiedic de scaunul lui. Dacă credea că-s toantă? Poate era mai bine, toantele au noroc. Apoi m-am gândit să scap batista pe piciorul lui. Sau sucul? Înjurând tot şi-ar fi adus aminte de mine. Apoi mi-am adus eu aminte de învăţăturile, calm platoniene, ale lui bunică-meu.
Stătea cu prietenii la masă şi flecărea fără griji, în timp ce eu mă testam de agorafobie şi descopeream cu surprindere că sufeream de fapt de claustrofobie. Luând ţinta în cătare, mi-am luat inima cu dinţii şi-am pus-o pe mânecă să mi se vadă sinceritatea şi m-am apropiat de masa lor. I-am spus direct, fără niciun meandru, că m-am îndrăgostit de el. Aşa … din auzite.
Dacă nu poţi dormi noaptea de coşmarul păcatelor nemărturisite şi ţi-e frică că după spovedanie popa va trece direct la împărtăşirea persoanelor apropiate, Ăl de Sus recomandă să joci cartea umilinţei. Nu e o chestie cine ştie ce complicată. Nu trebuie decât să faci ce-am făcut şi eu. Dacă eşti în dubiu, îl prinzi de unul singur şi-i spui că-ţi place de el, consumi nişte oţet de mere pe stomacul gol dimineaţa ( să murezi fluturii ), îl cauţi când stă la taifas cu prietenii sau cu duşmanii şi-i spui direct că te-ai îndrăgostit. Nici nu ştii câte glume se pot face pe tema asta! Eu am şi citit câteva. Având în vedere că s-a restricţionat accesul la diazepam fără reţetă, eu zic că m-am descurcat destul de bine. După care am plecat acasă.
A doua zi am găsit la uşă un coş cu salam săsesc. M-am gândit că poate era bucătar. Apoi m-am gândit că mă testa să vadă dacă nu-s şerpoaică. Cu ‘s’-urile stăteam bine, ‘ţ’-urile îmi complicau fraza. Am donat bunătăţile unui orfelinat din apropiere, ca să nu fac vreo criză de ficat. Dar din dar, ajungi la Dumnezeu.
După alte câteva zile. am găsit la uşă un coş cu melci. Tanti Maricica, administratora, a pus o notă la intrare să-i lăsăm cheile de la uşă pentru deratizare, vecinele mele reclamaseră balele şi cochiliile invadatorilor ,de pe sub uşă. Înainte de a fi dată afară din bloc, mi-am aranjat un schimb de locuinţă.
De câte ori mă întâlneam, ca din întâmplare, cu noua mea pasiune, mă regala cu flori cu praf de strănutat, trandafiri cu cerneală pe codiţe, ciocolată cu intestinele mucegăite.
Nu ştiu pe unde mai bântuie biu, dar sper că se căieşte deja că m-a făcut să aleg calea cea dreaptă. Noroc c-a lăsat răzbunarea tot pe seama prostului şi nu trebuie să mai merg la şcoală şi pentru asta.

Învăţăm copiii de mici să spună adevărul. Adevărul nu aduce fericire, e un martiriu şi traieşte în sărăcie. Şi nu, cei ce mint nu au conştiinţe cu ghimpi, ba dorm foarte liniştiţi noaptea, după un masaj cu ulei de levănţică, o cină agreabilă la un restaurant de lux şi femei frumoase pe post de plapumă. Până la rai, întortocheate sunt căile pământului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s