Cal breaz, pe perete la Alcatraz

horses

Cred că Iubi s-a angajat la Fondul Monetar Internaţional. Prima suspiciune a venit cu nişte lăcrămioare:
– Draga mea, dacă aş fi avut bani, ţi-aş fi luat orhidee …
– Ştii foarte bine că mie îmi plac lăcrămioarele …
– Da, dar meriţi tot ce-i mai bun. Dacă ţi-aş fi adus orhidee, poate ţi-ar fi plăcut orhideele …
– Nu, Iubi, mie îmi plac lăcrămioarele.
– Sunt mici …
Aici am început să mă îngrijorez. Împrumuturile se dau greu şi întotdeauna mult mai puţin decât ai nevoie, ca să poţi fi tentat cu alea mari, exotice, în compania cărora rămâi datoare pe viaţă.
– Lasă, Iubi, dragostea să fie mare!
Apoi s-a declanşat apocalipsa (până îşi găsea acoperirea, m-a înnebunit cu lipsa) suspinelor. Mi-ar fi adus icre negre în loc de pastă de heringi, BMW în loc de Renault-ul nostru second-hand, care mai făcea şi pe taxi-ul când rămânea fără bani de benzină, rochii de lurex, când mie îmi trebuia bumbac de mers la serviciu. Ajunsese ca şi atunci când mă dădeam pe spate, gândindu-mă la România, să se plângă că nu avusesem şi noi parte de o croazieră, ca alţii, de prin vecini. Degeaba îl apostrofam să se gândească mai mult la economia locală şi la metode de autofinanţare, că n-aveam noi timp să ducem grija îmbuibaţilor … El nu şi nu, voia să-mi dea soarele şi luna. Luna, care mă lua la mişto că îmi era frică de întuneric, şi soarele, cu care de câte ori încercam să devin prietenoasă, mă lăsa cu insolaţie. Bineînţeles că odată prins în studiul economiei mondiale, Iubi nu mai vedea igrasia de pe peretele de la vest al dormitorului. E drept că şi eu curăţam cu clor petele, ca să nu-i dea arsuri în piept. Ajunsesem să beau de una singură, atât de tare mă stresa cu neajunsurile banilor.
Nu sunt geloasă, adică variez între limite admisibile, dar banii începuseră să mă dea, în şuturi, afară din casă. Mă enervam mai tare decât atunci când Iubi s-a oferit să-i ducă gunoiul vecinei de deasupra, pe motiv de picior în ghips. L-am ameninţat că de nu lăsa îndeajunsă mizerie pe scări, cât să-l refuze data viitoare, îl părăseam. În rest, aş fi fost bucuroasă să iasă mai des cu baieţii, ca să nu mai aibă timp să facă un inventar aşa de minuţios al casei, să nu-i mai fi sărit în ochi ce credea el că-mi mai lipsea. Nici clanţa de la uşă nu se mai simţea în siguranţă. Dar el parcă intrase în vrie …
– Iubita, dacă am avea bani, mulţi bani, ce ţi-ai cumpăra?
Asta auzeam toată ziua. Până când, într-o zi, m-am enervat, mai rămăsesem şi blocată în trafic şi eram udă leoarcă, de sudoare, aşa că i-am zis:
– Un cal. Asta mi-aş cumpăra, un cal! 
– Alb?
– Alb.
După care a părut că treceam printr-o perioadă de acalmie.
Până când, într-o zi, a venit şi m-a scos, grăbit, afară din casă. Nici în maşină n-a vrut să-mi spună despre ce era vorba. Băgase frica în mine. Când au început să mi se albească vârfurile degetelor, a oprit în mijlocul câmpului, lângă un ţarc şi nişte grajduri. „Aoleu!”, mi-am zis, „m-a adus să-mi aleg un cal, dacă nu-l putem cumpăra, măcar să ne prefacem”.
Nici nu ştiam dacă să râd sau să plâng.
Caii, simţindu-ne prezenţa, s-au oprit din trap, privindu-ne, în aşteptare.
– Ce admiri tu la cai, iubita?
– Că niciodată nu ştii dacă au chef de trap sau de galop, că-i poţi duce cu zăhărelul şi că, precum vacile, învaţă repede drumul spre casă … ăăă …. şi le place să fie ţinuţi curaţi. Dar, Iubi, zău, sunt fericită şi aşa! Tu eşti îndeajuns pentru mine, nu-mi mai trebuie absolut nimic, cu tine vreau să văd lumea aşa cum e.
– Zici tu, acum, dar stai să vezi când îţi spun că ţi-am adus o herghelie!
– O herghelie?
– Da, toţi caii ăştia sunt ai tăi!
– Ai furat bani???
– Nu, iubita, am câştigat la loto! Acum pot să te fac fericită.
La scurt timp a trebuit să ne declarăm falimentari. Cine putea hrăni o herghelie, când noi aveam restanţe la încălzirea de la bloc?

horse-baby


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.