Cal breaz, pe perete la Alcatraz

horses

Cred că Iubi s-a angajat la Fondul Monetar Internaţional. Prima suspiciune a venit cu nişte lăcrămioare:
– Draga mea, dacă aş fi avut bani, ţi-aş fi luat orhidee …
– Ştii foarte bine că mie îmi plac lăcrămioarele …
– Da, dar meriţi tot ce-i mai bun. Dacă ţi-aş putea aduce orhidee, poate ţi-ar plăcea orhideele.
– Nu Iubi, mie îmi plac lăcrămioarele.
– Sunt mici …
Aici am început să mă îngrijorez. Împrumuturile se dau greu şi întotdeauna mai puţin decât ai nevoie, ca să te tenteze cu alea mari, exotice, cu care rămâi datoare pe viaţă.
– Lasă Iubi, dragostea să fie mare …
Apoi a început apocalipsa ( până găsea acoperirea, m-a înnebunit cu lipsa ) suspinelor. Mi-ar fi adus icre negre în loc de pastă de heringi, BMW în loc de Renault-ul nostru second-hand, care mai făcea şi pe taxi-ul când rămânea fără bani de benzină, rochii de lurex când mie îmi trebuia bumbac de mers la serviciu. Ajunsese ca şi atunci când mă dădeam pe spate, gândindu-mă la România, să se plângă ăa n-am fost şi noi într-o croazieră, ca alţi vecini. Degeaba îl apostrofam să se gândească mai bine la economia locală şi la metode de autofinanţare, că n-avem noi timp să ducem grija îmbuibaţilor … El nu şi nu, voia să-mi dea soarele şi luna. Luna care mă ia la mişto că mi-e frică de întuneric şi soarele cu care de câte ori încerc să devin prietenoasă, mă lasă cu insolaţie. Bineînţeles că odată prins în studiul economiei mondiale, Iubi nu mai vedea igrasia de pe peretele de la vest al dormitorului. E drept că şi eu curăţam cu clor petele, ca să nu-i dea arsuri în piept. Ajunsesem să beau de una singură, atât de tare mă stresa cu neajunsurile banilor.
Nu sunt geloasă, adică variez între limite admisibile, dar banii începuseră să mă dea în şuturi afară din casă. Mă enervau mai tare decât atunci când s-a oferit Iubi să ducă gunoiul vecinei de deasupra, pe motiv că şi-a rupt piciorul. L-am ameninţat că dacă nu lasă mizerie îndeajuns pe scări, cât să-l refuze data viitoare, îl părăsesc. În rest, m-aş bucura să iasă mai des cu baieţii, ca să nu mai aibă timp să facă un inventar aşa minuţios prin casă, să vadă ce-mi mai lipseşte. Nici clanţa de la uşă nu se mai simte în siguranţă. Dar el parcă a intrat în vrie.
– Iubita, dacă am avea bani, mulţi bani, ce ţi-ai cumpăra?
Asta auzeam toată ziua. Până când, într-o zi, m-am enervat că rămăsesem blocată în trafic şi eram udă leoarcă de sudoare şi i-am zis:
– Un cal. Asta mi-aş cumpăra, un cal.
– Alb?
– Alb.
După care a părut că trecem printr-o perioadă de acalmie.
Până când, într-o zi, a venit şi m-a scos afară din casă. Nici în maşină n-a vrut să-mi spună despre ce era vorba. Băgase frica în mine. Când au început să mi se albească vârfurile degetelor, a oprit în mijlocul câmpului, lângă un ţarc şi nişte grajduri. „Aoleu” mi-am zis „m-a adus să-mi aleg un cal, dacă nu-l putem cumpăra, măcar să ne prefacem”.
Nici nu ştiam dacă să râd sau să plâng.
Caii, simţindu-ne prezenţa, s-au oprit din trap, privindu-ne în aşteptare.
– Ce-ţi place ţie la cal, iubita?
– Că niciodată nu ştii dacă are chef de trap sau de galop, că-l duci cu zăhărelul şi că, precum vaca, învaţă repede drumul spre casă … aaa …. şi-i place să fie ţinut curat. Dar Iubi, zău, sunt fericită şi aşa. Tu eşti de ajuns pentru mine, nu-mi mai trebuie absolut nimic, cu tine vreau să văd lumea aşa cum e.
– Zici tu acum, dar stai să vezi când îţi spun că ţi-am adus o herghelie …
– O herghelie?
– Da, toţi caii ăştia sunt ai tăi!
– Ai furat bani???
– Nu iubita, am câştigat la loto. Acum pot să te fac fericită.
La scurt timp a trebuit să ne declarăm falimentari. Cine poate hrăni o herghelie, când noi avem restanţe la încălzirea de la bloc?

horse-baby

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s