Copil de ochi ( prăjit ), fără omletă

ochiuri

Bunică-mea zăcea într-o uşurare comatoasă, creierul inaugurase o ceaţă de bâlci şi tot felul de antigânduri fuseseră invitate la tăiatul de panglică. Panglica o tăiase şi doctorul, care zăcea în colţul albastru al camerei, tamponându-şi fruntea cu perplexitate, aş spune cubistă, dacă n-ar fi vorba de tata. Doctorul, un evreu ţinut ascuns sub numele de Palade Popescu, tocmai o scosese pe bunică-mea, e drept puţin zgâriată, din ghearele morţii, dar ce nu mai văzuse în viaţa lui, era un haidamac de nou-născut de peste 5 kilograme, care, de foame şi ignorând orice maniere în expresie din lumea în care tocmai dăduse buzna, îşi sugea degetul de la picioare.
O muscă îşi bâzâia îngrijorarea pe o pagină de calendar, pe perete. Se întâmpla în anul de graţie 1940. Europa era o fasole la cazan, sleindu-se în bucătăria cazărmii.
Bunică-meu înţepenise în cadrul uşii, încercând să graveze pe memorie, atât timp cât lumina se reflecta prietenoasă, imagini de lăsat viitorului. Viitorul viitorului eram eu, sau nu eram, dar cu siguranţă nu m-am dat în lături să nu fiu.
Dezmeticit de oftaturile doctorului, bunică-meu nu ştia a cui naştere fusese mai dificilă … a doctorului sau a nevesti-sii?
Moaşa deschise din nou uşa eficienţei şi zumzetul fericirii primi permis de liberă trecere. Doctorul se scutură de mătreaţa oboselii şi luând şi tată, şi copil, îi mută în câmpul vizual al bunică-mii, care reîncepuse să privească dar şi să vadă în acelaşi timp.
– E băiat, Reta …
Bunică-meu se lăsă pe pat, luând-o în braţe, plângând şi el. Nu mai era nimic de zis. Sau …
– Ăăăăă … n-aş vrea să perturb liniştea asta însiropată cu o glumă, dar dacă alţi băietani se plâng în ‘oo’, al vostru se plânge simplu, ‘o’.
Grăbit să nu fie înţeles la timp, doctorul dădu ultimele instrucţiuni moaşei şi părăsi, pe furiş, odaia.
Când mi-am câştigat dreptul de a pune întrebări, tata avea deja o reputaţie de crai şi nu înţelegeam de ce lucra, încă asiduu, la palmares.
– Noi, ăştia cu un singur ‘o’ trebuie să muncim dublu. O simplă regulă a compensării.
– Aha. ( răspuns inutil )
Nu m-am înţeles întotdeauna cu tata. Aveam o influenţă prea mare unul asupra celuilalt şi autoconservarea eroda adânc. Când era nevoie de peticiri, suprimam cuvintele pe perioade destul de lungi de timp. În astfel de tranziţii mă mutam în gazdă. La categoria mea de vârstă, erau de obicei locuri numai cu băieţi. Chestie de noroc şi răzbunări planetare. De obicei doi. Aşa mi-am clădit o reputaţie. Căci aşa se manifestă, cotidian, iubirea de semeni. Ca să-ţi faci o reputaţie e nevoie de mulţi proşti şi cât mai puţină logică.
Toţi trei aveam serviciu. Înafara orelor de program beam vodcă, jucam poker, table sau IAMS (o chestie cu zaruri). Pe bani. Când se terminau banii, că nu câştigam noi cine ştie ce, jucam pe fasole, boabe. De bine ce eram plătiţi, ajunseseră să încolţească! Nu deschideam aproape deloc televizorul.

De cîte ori lumea mă privea cu gura căscată, mă simţeam în siguranţă. Tot pe atunci s-a petrecut şi cel mai interesant Revelion din viaţa mea. Nu prea găseam băieţi să mă invite la Revelion. Dacă rezistau până la Crăciun, Naşterea Domnului îi dădea peste cap. Unuia dintre băieţi fosta prietenă i-a mai dat o şansă, celuilalt fosta i-a mai luat una. Într-o după amiază de o tristeţe lamentabilă, am găsit şi una înecată la mal. Refăcusem oarecum formaţia de trei, de data asta două proaste şi-un fraier.
În fiecare oraş cineva organizează în noaptea de Revelion şi o discotecă caritabilă, unde încă se mai poate agăţa, pentru că în tradiţia popoarelor încă se mai perpetuează, cu lejeritate, pupatul de la miezul nopţii. Acolo am ajuns şi noi, recomandaţi. Şi acolo s-a mai aşezat încă o pată pe existenţa mea. Toată noaptea am dansat pe cântece la modă şi manele. Da, nu tu muzică clasică, nu tu jazz subţire, nici măcar rock sau vreun tango imaculat de la A la Z. Şontâc-şontâc am ajuns la punctul nevralgic al dizertaţiei: gusturile care nu se discută, dar se comentează. Sunt cărţi pe care nu le pot citi. Unele chiar înNobelate. În unele nu bate nicio inimă, nu simt respiraţia grea sau fierbinţeală pe obraz. Cărţi goale, descrieri reci de natură văzută prin binoclu. În altele, chinul respiraţiei e atât de pregnant încât mă omoară pe dinăuntru şi le închid speriată, cât încă mă tem de moarte. Când citesc vorbesc cu oameni, nu laud lucruri. La fel şi în muzică, şi în pictură. Unele sunt doar exprimări căznite, în ideea de a ieşi în evidenţă, de a fi la modă, de a face o impresie cu orice preţ sau numai pentru bani. Sau numai pentru faimă. Nu mă tentează nimic din operele din care nu vine nimeni să mă ţină de mână. Şi atunci lăsaţi-mă în lumea mea cu oameni, nu cu perfecţiuni. Pe oameni doar bijuteriile sunt perfecte, iar alea sunt cumpărate, deci vandabile.
Mă întorc la dans. Pentru că nimeni altcineva nu ne-a invitat la dans, ne-am continuat paranghelia nestingheriţi, până dimineaţă. Lumea s-a dat deoparte pentru noi, dar nimeni n-a părut să prefere dansul la bară al profesionistelor din cluburile de fiţe. Mărturisesc că nu mă pricep la dans, dar şampania e cel mai bun instructor, care suplineşte lipsurile elevului.
Tata mi-a acordat o perioadă de graţie de câteva săptămâni, să-mi tratez mahmureala cu responsabilităţi de contabilitate primară, după care m-a luat acasă. La primul program de nuntă m-a invitat la vals, reparatoriu, în slujba îmbunătăţirii reputaţiei. Ne-am făcut amândoi de râs, în public şi cu nume de familie. Asta chiar că ne-a făcut fericiţi!
Tata a fost un mare ‘C’, iar eu, primul născut, mai sunt o oaie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.