SuPort-Bonheur

roz

Carla era o fetiţă obraznică. O faţă rotundă, odihnind pe doi obrăjori de diftină roz, pudraţi, cu zgârcenie, cu pistrui aurii şi doi ochi mari, negri, veşnic miraţi de ce le aduceau ofrandă cele  zece degeţele grăsuţe şi împiedicate. Părinţii Carlei erau factori decizionali şi deşi îşi făcuseră timp să procreeze şi chiar să organizeze un botez fastuos, au predat-o bunicilor – două bastioane de timp liber şi înţelepciune. Bunicul fu chemat la Domnul, după ce, de frica risipei, băuse jumătate de damigeană de vin puterea ursului la înmormântarea unui vecin. Bunica fu văzută râzând, o săptămână după, şi fu nevoită să mărturisească Savetei, de la chioşcul de pâine, că-l visa pe răposatul drapat în blană, mormăind în barbă: ‘Mor … mor…mor’. Când Carla a împlinit trei ani, a început să nu se mai înţeleagă cu monstrul de sub pat. Bunica a fost nevoită să înnopteze pe marginea rigidă a piesei de mobilier cu tăblii roz, în formă de inimioară, după care, doborâtă de durerea de şale şi o mână amorţită, a pus la punct un plan cu bătaie lungă – povestea talismanului fermecat.

Talismanul – un bănuţ rozaliu investit cu puteri de zână bună ţinea la distanţă monstrul de sub pat şi chiar şi monştrii bipezi, care nu se sfiau să dea târcoale.

-Carla, nu dai nimănui talismanul, o ameninţă bunica, altfel toţi monştrii de duşumea o să sară pe tine!

-Nici lui Titi?

-Ferească Sfântul! Nu-l dai nimănui până nu eşti în stare să fugăreşti monştrii singură.

-Când o să fie asta, buni?

-Undeva pe la vreo 25 de ani.

-25? Aşa bătrână?

-Hahaha … da, deşi monştrii nu se potolesc niciodată, le place să se ascundă sub fustele fetiţelor, ca să nu-i găsească Prinţul cel Viteaz, să le taie capul.

Carla găsise zmei, cu mult mai interesanţi, în cărţile de la şcoală şi uită pentru o vreme de monstrul din dormitor şi de talisman, până când, cu câteva zile înainte de a împlini 17 ani, prietena ei cea mai bună – Viviana – îi mărturisi că îşi dăruise talismanul lui Filimon, ochelaristul din banca a treia, rândul din mijloc, pe care îl iubea, mai mult sau mai puţin, în secret. Decisă să-i dea şi ea un semn lui Petruţ, care se bâlbâia când o lua de mână, în drum spre casă, se hotărî să se sfătuiască cu bunica. Atât i-a trebuit! Ameninţată cu bătaia, Carla a trebuit să renunţe la idee şi să-i dăruiască, în loc, gume cu surprize. De câte ori se întorcea acasă, bunică-sa o întreba, din uşă, de talisman. Peste toate, îi purta totuşi noroc. Cele cu talisman au reuşit, fără probleme, la facultate. Acolo l-a cunoscut pe Mihnea, un tip mult mai de succes decât Petruţ, convins că pe undeva prin anii de liceu avusese totuşi o prietenă cu care se sărutase, doar că nu-şi mai aducea aminte exact când, printre atâtea alte amintiri care trăseseră de el. Carla se gândi ca măcar pe ăsta să încerce să-l ajute cumva. Fu cât pe ce să scoată de sub cămaşă talismanul şi să i-l dăruiască, când, din senin, îi apăru în faţa ochilor chipul încruntat al bunicii, suduind-o şi ameninţând-o cu bătaia. Fugi ca din puşcă şi nu se opri până în uşa casei. Bunică-sa, simţind-o confuză, o regală cu cremşnit făcut acasă, cu ouă proaspete, de la ţară. După alte câteva înduioşări ratate, ea şi Mihnea îşi făcură curaj cu o sticlă de vin furată de băiat din beciul lui taică-său. Carla, neînvăţată cu băutura, dădu pe spate, privind în gol.

-Nu te mai uita aşa la mine!

-Nu mă uit … cum?

-Aşa!

-Aşa?

-Da … binee … nu pot să iau talismanul. Mai bine îl păstrezi tu şi ne lăudăm cu el amândoi, cât îmi mai fac eu curaj …

Şi şi-a mai făcut curaj vreo 3 ani. Între timp bătrâna s-a dus să se plângă lui ăl bătrân. Părinţii Carlei emigraseră deja în Canada. După ce s-a văzut cu talismanul la gât, Mihnea, din lipsă de altă ocupaţie, s-a declarat colecţionar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.