Muzelul

Antonia CurryQ - Theme

Antonia CurryQ – Theme

 

Nevoia mă scosese afară din casă. Aveam nevoie urgentă de un muz. O pramatie care îşi calibra praştia pe coapsele mele legănate în pantaloni ecosez îmi vârî câteva ziare pe sub nas, aşteptând, cu mâna întinsă, ivirea bancnotelor. Un cartier marginaş, unde copiii dictau pedepse politeţurilor, acolo, cu puţinii bani rămaşi după huzureala de la Paris a ultimilor ani ai unei mătuşi dinspre tată, îmi amenajasem un studio, un atelier al lipsei de perspectivă la pierderea aptitudinilor lucrative. În ultimii ani biroul obiectelor pierdute, adăpostit încă pe o chirie modică la gara centrală, oferea acoperiş muncii şi derivatelor ei, îmbătrânind nerevendicate. Un ospiciu al eforturilor cărora le era refuzat statutul de lucru mecanic. Ce tristeţe să nu poţi citi din domnul Joule!

Muzul meu cel de toate zilele şi de fermoarul nopţilor mă părăsise. Fugise cu o sculptoriţă, modelatoare de argou autentic … sau poate fusese jargon … un fel de iarbă permisă la fumoarele periferiilor de neuroni. La cafenea toate mesele erau ocupate de doamne elegante, cu vulpi argintii, rotite pe umeri, legate cu lănţişoare fine de aur de încheieturile furnizorilor de muze. Niciun muz. Un creol fără complexe de înălţime îmi făcu semn să mă aşez la bar. Odată cu cafeaua îmi strecură un bileţel cu o adresă scrisă cu litere chirilice. Am plătit neobrăzarea caimacului şi un Kalaşnikov şi am ieşit, bodogănind, în stradă, căutându-l din priviri pe Serghei – dresorul de poloniu. Portiera aproape că îmi juli genunchii. Lui Serghei i se intersectau, pe GPS, toate drumurile. Ajunşi în faţa unei case cu ferestre scobite în iederă, îşi trase cu degete experte banii din portmoneul poşetei şi, cu un sărut anemic, din vârful degetelor, mă împinse neceremonios afară din maşină. La uşă mă întrebă de pălărie un majordom cu miros de ceaţă londoneză şi ochi cocoşaţi într-un cer spălăcit, pe nasul subţire, sensibil la umor cavernos. Muzii fremătau ca pe gâtlejurile Hidrei, într-un Babel de limbi exotice. Mirosul de piele tânără şi abstinenţă sexuală mă prinse de nări, învârtindu-mă în jurul camerei, ameţind în mine dorinţe atât de vechi încât le uitasem ruginite. Delirul mă obosi, creponându-se pe circumvoluţiunile esenţiale şi mă lăsai să cad pe nişte perne furate nopţilor de harem. Nişte lumânări fumau laolaltă cu răşini parfumate şi aerul lupta îndârjit să mă ţină de mână. Un bărbat cu inima prinsă între două ace de siguranţă îmi întinse catalogul, urmărind cu ochi vicleni liniile trupului ce implorau mişcare. Am refuzat coperţile de piele şi l-am prins de picior. I-am prins de gleznă lanţul de aur, râzând fericită, nepăsătoare la stupoarea din ochi şi neîncrederea ce i se zbătea pe pleoape. Pentru că era imposibil de evaluat, mi-au luat pentru el o parte din suflet.

Ajunşi la studio a refuzat să mănânce. Mă sfida, în tăcere. L-am dezbrăcat încet de timp, de ură, de răbufniri de orgoliu. Puteam să-i modelez muşchii după palma mea, dar mă muşca când mă apropiam de inimă. M-am aşezat la şevalet, pendulând între durerea revelaţiei vidului şi un handicap în diminuarea intensităţii senzoriale. Când m-am lăsat să cad, epuizată, la podea, s-a ridicat de pe divan şi mi-a luat locul pe scaun. M-a privit şi am ştiut că nu-i mai rămăsese timp să mă părăsească. De pe şevalet, ne-a închis în cuvânt o mână de versuri:

Pe sub piele aş putea să supravieţuiesc o primăvară,

să mă-ntind în alint, ca jnepenii în seară,

şi-apoi umeri să-ţi fiu, să prind pe degete bolta,

de licăr de stele să-ţi potolesc pofta,

coate să-ţi fiu, când îşi târâie velinţa,

şi-n franjuri marama, flămândă, dorinţa,

în picioare să-ţi zac, să-ţi ţin paşii în lanţ,

să descalţi de pe mine iminei cu călcâi de Bizanţ,

de mijloc să te prind, în brâu şi să înnod

clocotul valului de sânge, un suflet în năvod,

să-ţi ridic până-n arşiţă şi-n tăcere oftatul,

să te-ntorci ca o aripă pe pământ, de-a latul,

să adorm pe inima vindecată de iubire

şi timpul să bată miimi de vieţi, în neştire.

*Muzel = şi muz, şi model


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.