Jumătăţi … la refuz

 

Diavolul e femeie. Nimeni altcineva, adunat cu Dumnezeu, nu ar da zero. Şi zero e perfect. Dumnezeu, lăsat de capul Lui, e un egoist. A creat, dar s-a declarat Stăpânul Cuvântului. Îi mai trebuiau şi nişte aplauze. Întâi au fost Îngerii. Sfinţii şi Mironosiţele au venit mai apoi, când s-a hotărât să-şi facă şi armată. Dintre Îngeri, unul era mai frumos. Dumnezeu a eşuat în a fi imparţial. Deşi Îngerii sunt percepuţi ca nişte capete seci, dar purtători de inimă curată şi fracţii de zbor, ăluia mai frumos îi scăpase, din greşeală, şi nişte minte. Poate era obosit, poate se entuziasmase prea tare, nici El nu-şi aduce aminte chiar tot, deşi aşa lasă să se-nţeleagă. Şi pentru că inventase deja Lumina, n-a mai avut nicio scuză, Drăcoaica l-a prins cu minciuna. Dumnezeu făcea rău, ca să poată face bine. Ca să salvezi suflete trebuie, mai întâi, să le-nveţi cu pericolul, să le dai ocazia sau să le împingi, mai bine zis, să greşească. Dumnezeu iubeşte Viaţa, nu Pacea. Pace a avut înainte de Creaţie şi aproape că s-a autodesfiinţat de plictiseală. Dacă a avut şi Diavolul momentul ei de stupefacţie, acela a fost când a descoperit că, deşi Dumnezeu crease nişte reguli, trişa. Cu nonşalanţă şi fără regrete. Dumnezeu nu are regrete pentru că l-ar detrona din a fi cel mai bun. El a făcut totul, nu există mai bun. Cu Diavolul nu are cum să ajungă la pace, l-ar anula. L-ar anula în perfecţiune şi Dumnezeu nu propovăduieşte perfecţiunea, el deţine şi nu renunţă la Putere. Chiar dacă se plânge şi ridiculizează Diavolul, Dumnezeu e dependent de farmecul ei. Dacă n-ar fi aşa orgolios, ar recunoaşte că s-a molipsit şi El un pic de dragoste, dinspre pământeni. După atâta reclamă proastă, nici Talpa Iadului nu stă cu mâinile în sân. Dumnezeu îşi lasă hainele peste tot, dacă n-ar fi Diavolul să deretice, ne-ar cădea norii pe cap. O să spuneţi că Dumnezeu a ales să facă copil cu o pământeană. Cică n-a fost păcat, c-a fost în vitro. Pe Pământ, în schimb, de copil a avut grijă Diavolul. Mă întreb ce s-ar fi ales de Timp şi de Spaţiu, dacă ar fi avut amândoi acelaşi punct de vedere. Şi în timp ce Dumnezeu şi-a creat o armată cu suliţe şi prapuri, Diavolul luptă cu mercenari şi ologi, instruiţi la cazane. Între ei: Lumină, Cuvânt şi Făpturi. Şi armistiţii încălcate.

orange

Reclame

Un gând despre “Jumătăţi … la refuz

 1. Diavolul nu e femeie, draga mea. Diavolul este întruchiparea prostiei (care, ca o constatere sprijinită de experiență, merge mână în mână cu răutatea). Oricine se adună cu Dumnezeu dă infinitul. Nu zero. El nu a vrut să se adune cu Dumnezeu. Diavolul a făcut uz de liberul arbitru pentru a-și anula libertatea. Întrebarea mea a fost întotdeauna cum a putut fi atât de prost. Doar Dumnezeu i-a făcut pe îngeri cu o minte strălucitor de luminoasă. Întrebarea asta a fost, pentru mine, primul pas în a accepta faptul că Dumnezeu și-a pus lui Însuși cătușele probabilității atunci când a dăruit puterilor inteligibile (o expresie consacrată pentru toate creaturile raționale) dreptul de a se desprinde de lumina divină. Oricum nu înțeleg asta. Îi înțeleg iubirea, atotputernicia, tot, mai puțin curajul și capacitatea de a ne fi dăruit libertatea, da se erija în postura de personaj într-o lume de fum pe care El o poate spulbera în neființă.
  Lumea nu a fost creată pentru aplauze ci a fost un dar pe care Tatăl l-a făcut Fiului Său. Draga mea, lumea a fost creată exclusiv din iubire, pentru Hristos. Gândul Tatălui a fost ca întreaga făptură cugetătoare să fie țesută în această mare și nesfârșit de delicată, iubire. Știi tu. Cerere și răspuns. Nimic forțat. Răspunsul Fiului la iubirea Tatălui a fost propria lui răstignire, după ce răspunsul satanei a fost mușcătura de mână. Prostia diavolului a găsit rezonanță în nedesăvârșirea iubirii lui Adam. Știi că, înainte de cădere, Dumnezeu și Adam se plimbau și stăteau de vorbă în răcoarea serii? Ăsta e un adevăr, nu o poveste, așa cum, ulterior Învierea nu va fi o poveste.
  Îngerii nu sunt capete seci, fiindcă ei nu au capete. Ei sunt exclusiv Minte. Sunt prezențe inteligibile, nemateriale, a cărora frumusețe este, evident, tot nematerială și se raportează exclusiv la frumusețea dumnezeirii. Gândește-te ce interesant că satana, după ce s-a rupt de Dumnezeu, nu și-a pierdut puterea (asta apropo de afirmația ta că Dumnezeu își strânge armate… draga mea.. Hristos în Ghetsimani îl oprește pe Petru să îl ucidă pe un roman, aducându-i aminte că poate oricând să ceară ajutorul Tatălui). Și-a pierdut doar frumusețea. De ce? Fiindcă frumusețea și iubirea sunt daruri pe care le are numai cine se păstrează în Dumnezeu. Este o creatură oribilă și proastă cu puteri parțiale. Nu e simpatic, deștept sau amuzant ci e o orătanie invidioasă scrâșnitoare cu niște puteri de asociere logică frânte care pot fi confundate cu raționalitatea. Este o descriere aproximativă, evident.
  Dumnezeu nu S-a declarat, fiindecă El este în Sine Însuși. Noi, creaturile putem să ne îmbrăcăm, să ne declarăm să ne schimbăm, eventual. El este Cel ce este. O ΩN.

  Dumnezeu iubește Viața nu Pacea. Dacă înțelegi asta, cum poți să te învălătucești în restul ideilor asta intelectualiste și încă total nefundamentate filosofic? Dumnezeu nu se plictisea. Ți-o spun ca una care nu mai cunosc cuvântul plictiseală de vreo cinsprezece ani… Nu mă crezi, nu-i așa? Ți-o spun zâmbind… Nu mi-e frică și nu mă plictisesc. Decât dacă mă uit la ceva urât. Și nu sunt decât colega ta… am preferat să-și spun asta decât să-ți aduc argumente filosofice.
  Zici tu că Dumnezeu nu renunță la putere. Te referi desigur la puterea creatoare și la puterea iubirii, sunt convinsă.
  Zici că diavolul deretică să nu ne cadă norii în cap? Pe cine ești supărată, draga mea? Și de ce?
  Am făcut o foarte scurtă perioadă un pic de voluntariat la un soi de azil. O scenă cu un copil de vreo cinci anișori, bolnav psihic, pentru care părinții mai chemau din când în când un preot să-i citească o rugăciune. Copilul zăcea pe pat, draga mea, sedat. Inconștient. Când a pus epitrahilul peste el, trei adulți aproape nu i-am făcut față.
  “O sa spuneti ca Dumnezeu a ales sa faca copil cu o pamanteana”.
  Vezi că n-ai citit nimic despre Născătoarea de Dumnezeu? Zici așa, ca în legendele Olimpului… Deci Dumnezeu este O Ființă și Trei Persoane. Una din cele trei Persoane este Duhul Sfânt. Duhul este cel care sfințește. Preacurata în momentul în care a răspuns arhanghelului “Fie mie după cuvântul tău” a acceptat ceea ce ni se oferă nouă la botez. A acceptat lucrarea Duhului Sfânt. Părintele Serghei Bulgakov spunea că Duhul Sfânt i-a desăvârșit feminitatea Sfintei, pregătind-o să-L primească pe Hristos. Deci Hristos nu a fost conceput de Maica Domnului. El Însuși, fiind, S-a sălășluit în burtica ei. A luat întreg drumul nostru, de la stadiul de embrion până la maturitate. Nu din plictiseală sau de nevoie. Din iubire pentru Tatăl și pentru darul pe care I L-a făcut. Pentru noi, adică

  Dacă chiar vrei să aprofundezi tema, ți-l recomand pe părintele Serghei Bulgakov. Cred că Rugul aprins se numește cartea. Înainte de asta, așa s-a întâmplat, eu am răs recitit Dune. O abordare uluitor de apropiată de realitate.
  Dumnezeu nu are o armată cu sulițe și prapuri. La vecernie, seara, la Sfântul Ioan, nu e război și nu văd nici draci cu ologi și nici sulițe… Este doar o lumină lină și poezii de o frumusețe nepământeană care te vindecă de orice plictiseală și ură.
  Nu e o ceată de inși cu creierele spălate, înfricoșați de viață ci un anturaj de oameni sănătoși la cap care se bucură, cu discreție de o veșnic nouă minune. E o mare aventură să faci asta în mod constant… nu mai e timp de plictiseală. Te îmbrățișez cu mult drag, pe tine și poeziile tale…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.