Taraboante

taraboanta-3

Sprijinite de usa, eu si o valiza. Cand dai sa pleci din propriile tale trairi si s-o apuci aiurea, cat mai departe, ce iei cu tine? Periuta de dinti? Chilotii de dantela care dau alergie la drum lung si plin de praf? Chilotii de bumbac, tristi ca o zi de noiembrie cu care ti-e si rusine sa ridici fusta la autostop? Rochiile in care ai fost frumoasa? Frumoasa pentru el … dar el a plecat …
Iti aduci aminte de toate noptile in care il intrebai de ce bea si te snopea in bataie. Adormeai plangand. Te si miri ca n-au putrezit pernele cu puf de gasca, de le-ai scarmanat pentru zestre, de la atata umezeala. Zambesti un pic. E si tristete ranceda in toate ciorbele care s-au racit asteptand. Turte crispate amortind in fete crapate. Neglijeuri sfasiate in cos pentru cine stie ce parfum de gelozie. Icnete si teama sa nu te trezesti strangandu-l de gat fara mila. Zile cand uita apa de la dus deschisa si te lasa in genunchi stergand apa ca sa nu mucegaiasca peretii vecinilor. Zile cand se infunda teava si aduceai apa de la fantana. El astepta sa le faci pe toate fara sa blestemi. Si apoi copiii. Copiii erau grija ta. El ii alinia frumos imbracati duminica la biserica si-i prezenta preotesei mandru si amuzat. Pe tine te lasa in urma sa strangi bastile si fularele uitate pe scaune. Intotdeauna le lua apararea. Radeau fara sa-ti spuna de ce. De ziua ta ii cumparau flori vreunei matusi. Tu cumparai flori de ziua femeii. Nu era Craciun daca nu terminai de impachetat cadourile de sub brad. Cand se imbolnaveau erai acolo cu comprese reci pe frunte si ceai de musetel. Menirea ta era sa ajuti. Pentru totdeauna. Plecati de-acasa copiii te mai cautau uneori la telefon. Cand iubesti nu ai indeajuns timp sa te si odihnesti. Ramai acolo, agatata de timp intre ‘sunt’ si ‘vreau sa fiu’ si teoria relativitatii iti rezolva toate problemele, chiar si prin incurcatura ca rimeaza cu scurtatura.
Apoi intr-o zi el a plecat si globul de sticla s-a spart. Fulgii de plastic nu sunt ninsoare. Si intre timp in lume s-a facut frig.
Femeile cand pleaca lasa in urma scrisori lungi, pagini intregi de amanunte care ranesc si apoi iarta. Barbatii pleaca fara cuvinte. Nici nu e nevoie de ele. Motivul e unul si acelasi. Alta femeie. Una mai tanara caci ei inca mai au in ei fericire de impartit si multe de invatat. Tu uiti repede si niciodata nu ai avut indeajuns timp sa inveti. Nici nu te mai preocupa sa fii frumoasa, il tratezi ca pe un anchilozat. El inca nu a avut timp sa se maturizeze, a fost ocupat sa-ti puna tie totul la picioare. Si tot a mai ramas cu bani. A castigat si casa la proces. Tu n-ai avut bani de avocati. Te uiti la ferestre. Cu mana ta ai vopsit cerceveaua. Crem. Sa aduca mai multa lumina. Pe la colturi lemnul e moale, bolnav de ani. Sticla iti intoarce zambetul amar. Si perdelele. Cusute de mana, noaptea, cand toti mergeau la culcare. Mobila veche, intunecata. N-ai mai apucat s-o stergi de praf. Apuci valiza de maner si dai sa pleci. El apare din bucatarie, cu camasa desfacuta sa vezi pe piept zgarieturile celeilalte. Pana si copiii i-au dat dreptate. Il intalnisera pe strada cu un nasture descusut si pantofi plini de noroi. Te-au acuzat ca nu te mai ocupi de el, parca nu mai esti asa vrednica. Poate una mai tanara ar fi o solutie mai buna pentru amandoi.
El apuca valiza si o desface. Arunca toate carpele pe covor. Pe toate le-ai purtat pentru el, sunt ale lui. Iti da inapoi valiza goala. O lasi la usa, are amprente si amintiri. Pleci. Ai sa te intorci intr-o zi cand singur si parasit de noroc n-o sa mai aiba glas sa ceara o cana cu apa. Tu ai sa-l auzi pentru ca batranetile nu te lasa sa dormi.
P.S. din oficiu: Ai uitat sa ne spui cat ai fost de bolnava, cat te-a durut, ca a fost un timp cand n-ai mai putut, ca nu i-a pasat …

taraboanta-5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s