A fost odata tata

candle-1 ( foto de pe punjabi.com )

Intr-o zi ca asta a plecat sa dea ochii cu Dumnezeu tata. De un singur lucru l-am auzit plangandu-se toata viata, inafara de mine, de singuratate. Fusese singurul copil si desi se lasase si chiar impinsese lucrurile sa fie rasfatat i-au lipsit in viata fratii si surorile. A avut in schimb prieteni, multi prieteni, pe care i-a tratat uneori egoist, ca unul crescut indulgent singur. Relatia lui cu Dumnezeu a fost hilara. Bia, mama dumnealui, ne-a crescut pe amandoi cu frica lui Dumnezeu. Desi credincioasa si frecventand asiduu biserica, fara prea multa scoala dar cu abila curiozitate, bunica-mea ii cerea uneori explicatii lui Dumnezeu. Si tata si eu am sesizat ca Dumnezeu era tratat aproape uman la noi in familie. Tata a fost convins ca umorul venea de la Dumnezeu si asta a impartit cu el toata viata.
Desi dadea rar pe la slujba iubea biserica. Ii placea coliva. Iubea preotii. Abia ii astepta sa vina cu sfintitul. Daca mama pregatea mancare de post, tata punea pe masa cea mai buna bautura din casa si avea grija sa aiba bancuri proaspete la indemana. Si preotii l-au iubit pe tata. Se imprieteneau usor si lasau omul de sub sutana sa se odihneasca cu el la aceeasi masa.
Dumnezeu luase asupra lui sa-l lecuiasca de singuratate. Tata iubea oamenii, chiar si cand il biruiau rautati marunte iubea oamenii. Si mai iubea ceva ce ne turnase pe gat bunicul, adevarul. Eu si tata nu ne-am mintit de voie. Cred ca niciodata. Ne-am insultat, ne-am certat, ne-am iertat, ne-am respectat, nu ne-am vorbit, am suferit, dar n-am lasat minciuna sa ni se urce la cap sau sa scoata coarne pe gura. Si Dumnezeu a vazut adevarul dincolo de pacate.
Imi aduc aminte cum altcineva drag mie mi-a spus la un moment dat ca nu vrea sa ma mai vada in fata ochilor. Graisem adevarul. Si am plecat pentru cativa ani buni. Cand m-a intalnit pe strada m-a certat, s-a plans, m-a acuzat de cruzime. Ca nu venisem. Adevarul e greu de tinut pe umeri chiar si in familie. Oamenii nu pot fi aruncati la cos, apoi scuturati si pusi inapoi pe masa. Cuvantul face diferenta. Cuvantul e sapa care scoate din suflet nestemate sau noroi, dar se frange neputincioasa in piatra.
Cu tata intelegeam tacerile. Si mandria. Orgoliul. Nici nu mai stiu de cate ori ne-am declarat razboi si de cate ori armistitiile au fost fragile si circumspecte. Si daca ne-am urat cateodata, a fost pentru ca ne-am iubit atat de mult, ne-am vazut unul in celalalt. Cu ultima suflare bia m-a rugat sa am grija de tata. M-am simtit atat de ranita si lasata de izbeliste. In ultimele ei zile imi povestea mereu de primii ani ai tatei. Ma ruga sa-mi aduc aminte. In mintea ei aveam deja grija de tata. Ca o sora mai mare. De mine cine avea grija? am vrut sa intreb dar am continuat sa ma gandesc la tata.
Toata viata i-a fost frica de singuratate si Dumnezeu l-a lasat sa moara singur. Fara oameni. Doar cu Dumnezeu. Intre timp cred ca si-a invins teama.
Ieri a fost sambata, ziua cand se da de pomana mortilor. Desi trebuia sa vina vineri gradinarul, si el un om al multelor singuratati, a venit sa curete gradina pentru iarna intr-o sambata. Primul lucru pe care l-a facut cand m-a vazut a fost sa-mi ceara un pachet de tigari. Tata a murit de cancer pulmonar. A fumat pana la sfarsit. Si nu stiu cum a facut de l-a convins si pe Dumnezeu sa-i lase un pachet de tigari. Mda, ieri i-am trimis tatei un pachet de tigari, o placinta calda si o cafea vegana. N-am avut lapte in frigider asa ca i-am dres cafeaua gradinarului cu lapte de nuca de cocos. A ras. Nici tata nu lua in serios pomana.
Azi il iubesc un pic mai mult pe Dumnezeu vazand cum are grija de tata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s