El nu ştia să scrie poezii

waltz

El nu ştia să scrie poezii. În alfabetul chirilic sau în sketch-urile chinezeşti nu ar fi contat, dar noi locuiam în alfabetul latin şi simţeam prin poezii. Învăţase de tânăr să-şi mascheze spaima de a fi prins, improviza sughiţuri şi strănuturi şi-şi punea de unul singur lacrimi în ochi. Orice numai să nu fie catalogat, fără echivoc, un introvertit. Poeziile mele erau atât de banale, încât mi le refuzaseră ca bilet de autobuz. Ca şi el, încercam să ascund titlurile, el pretinzând că are portofelul doldora, eu umplând desagă după desagă. Mă dădeau de gol încrucişările de rime scandaloase, rămase pe jos.
Rănit în toate semnele de punctuaţie, refuza până să şi le citească. Pentru o vreme i-am dat rime de-ale mele, nu i-aş fi cerut niciodată nimic la schimb. Le lua şi le îndesa în buzunarele altora, nu ştia ce să facă cu ele.
I-am purtat vorbele pe braţe. Unele erau grele, fără pic de bucurie. Îi plăcea să le strige în beznă, când inimile saltă de surpriză. Eu le şopteam pe lumină, să nu se înţeleagă. El nu mai voia, în ruptul capului, poezii. Se ridicase pe vârfuri, în spaţii goale, aproape de renunţare şi foarte departe de Dumnezeu.
Aveam nevoie de cheia sol şi de nişte note, dar, din păcate, eu nu puteam auzi. Puteam să cred, încă, în ce-ar fi fost bine. Nu trebuia decât să-l învăţ să danseze, din cap, din nimic. El înţelegea muzica, paşii erau uşori. Vals. Primul şi ultimul dans. După fiecare trei paşi lăsam să scape câte un vers. El dansa cele mai frumoase poezii. Rimele îmi apăsau pe umeri şi am rămas în urmă, să le ispăşesc. El a învăţat să mascheze spaima de a trăi printre îngeri, fără să-şi declare sufletul ciobit.

Reclame

Un gând despre “El nu ştia să scrie poezii

  1. Pur și simplu: IREPROȘABILĂ scriere! Mă întreb dacă Liliana Widocks (de când) a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. Nimeni din generațiile de scriitori de după 1989 nu mi-a trezit într-un așa înalt grad interesul pentru poezia cu rimă albă cum a reușit Liliana Widocks. Nimeni de la clasicii noștri încoace nu mi-a stârnit admirația pentru stilul în care „cântă” vorbele limbii române, așa cum o face Liliana Widocks. În prezent sunt rari scriitorii care cunosc sufletul omenesc (mai ales românesc), cum îl simte și îl înțelege Liliana Widocks. Mulțumesc Internetului pentru că am întâlnit un atât de uimitor mare talent românesc pribegit în Marea Britanie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.