Pândind din Ajun

christmas-girl

Sunt Crăciunuri plămădite în bucătărie, pe miez de nucă abţiguit cu rom. Mama modelând cornuri mici, zâmbind când la rahat, când la gemul de prune, aruncând totul în aer, cu zahăr pudră şi mâna mea mică furând direct din tavă, plângând de furia buricelor de degete fripte. Cârnaţi alergând unul după altul şi tata certându-se cu ţuica de prună, că prea îl lasă pe tânjală, ca prea îi plac musafirii. Bia mirosind a mere coapte şi legănând pe limbă poveşti cu un prunc cuminte şi îngeri gata de joacă. Bradul ţinându-şi fustele aproape, să nu mi se agaţe globuri de palmă, colinde în buzunar şi uliţe cu omăt, miros de iarnă tânără sub pojghiţa de gheaţă şi gust de femeie măritată, împletind pofta cerului cu cea a pământului.
Sunt Crăciunuri luate în grabă, de la cofetarie, cu al treisprezecelea salariu. Brad împodobit până la epuizare, căzut în delir sub funde şi peteală. Căni cu vin fiert şi mirodenii, inimi de turtă dulce agăţate de uşa dormitoarelor şi cele mai dorite cadouri, pitite sub vâsc.
Crăciunuri cu propria pereche de şosete, din cele care nu mai lasă scame, căci mătura, deja pensionară, vine la serviciu doar part-time. Colindători întorşi din drum, de frică să nu deranjeze, bani puţini şi amintiri multe.
Crăciunuri pe stradă, cu covrigi îngheţaţi şi datorii la mila unui Moş Crăciun de circumstanţă. Crăciunuri cu multe nevoi şi resturi de bunăvoinţă.
Şi mai sunt şi oameni fără Crăciun. Neghioabele au fugit de-acasă şi hălăduiesc tălâmbe, în pustiu. Crăciunuri care îl înşeală pe Dumnezeu cu neputinţa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.