Ceas de mână

heart-watch

Inima mi se certase cu timpul. Pe pagini cu fericire, cu chiu cu vai sunt în stare să câştige câteva secunde, dar la supărare inimile pierd secole. O priveam neputincioasă cum încetinea pasul şi se pierdea în caine fără nume. O zgâlţâiam, să nu-mi aţipească şi atunci o lua la fugă, lăsându-mă tremurând de grija amândurora. Aveam nevoie de un ceasornicar. Ceasornicarii inimii au o alee ca cele ale prostituţiei, vitrine mari, luminate în roşu, reclame deocheate, făcând haz de neputinţa de a sta pe loc. La cei renumiţi sunt cozi interminabile, iar preţul e pe măsură. Lumea se ia la harţă şi se lasă cu bătaie, când cineva încearcă să-şi găsească, în regim de urgenţă, drumul prin faţă. La cei cu fler lumea stă ca la piaţă, mai mult pe gânduri, cugetând să aleagă exact momentul, când e bine să intre. Mai spre margine sunt cei ai gloatelor, vorbe puţine, lucru mecanic, tarife egale şi la îndemână. Ştiind-o mofturoasă, am lăsat-o să aleagă. Oamenii au început să ne râdă, alegerile se fac cu capul, nu cu inima. Copii nesupravegheaţi ne-au luat urma, asezonând cu propriile măscări veselia generală. Probabil auzite de la părinţi emancipaţi. Inima, netoată, s-a oprit în faţa unui chioşc fără lumină, şi pe dinafară, şi pe dinăuntru. Simţeam cum se strânge pe noi întunericul. Pe uşă era un semn mare, ca o ameninţare, pe care scria ‘Închis’.
– Hai să căutăm în altă parte, aici au renunţat.
– Pe ăsta îl vreau!
– Nu are program cu publicul. Hai, te rog să nu te dai în spectacol, i-am şoptit disperată.
Deja se adunase lume pentru pâine şi circ. A început să bată cu pumnii mici în uşă, inimile au mai mult de trei duzini de mâini, la fel ca scaieţii sunt decoraţiuni agăţătoare.
– Pleacă! Nu vezi că am închis? Valea cu voi!
Îl vedeam ca o umbră, sprijinind colţul ferestrei mari, anume lăsată să-şi prindă pânzele de praf. Inima nu se oprea din bătut şi-l vedeam, din mişcările scurte, cum îşi pierdea răbdarea. Şi el, şi inima au început să-şi arunce ocări, probabil că Dante, care mai fusese pe acolo, îşi trimisese infernul înapoi. La un moment dat inima i-a întors spatele şi am răsuflat uşurată, poate renunţase şi ne puteam întoarce acasă. După câţiva paşi a făcut o piruetă pe călcâi şi cu o piatră, Dumnezeu ştie pe unde găsită, i-a spart geamurile. Am înţepenit. Se făcuse aşa o linişte, că se auzeau îngerii bârfindu-l pe Dumnezeu. Când a deschis uşa, am crezut că o să ne omoare. Din braţ îşi făcuse pumnal. Ne-a împins de umeri în prăvălie şi ne-a pus să ne descălţăm de speranţă la uşă. Aici, la mătănii ţi se tăia capul.
– Degeaba aţi venit, sunt surd, nu aud timpul.
– Beethoven, îmi şopti inima.
– Ce zici? Ai căpiat?
– Beethoven! urlă, umflându-şi bojocii, inima. Manevra Beethoven!
I-am prins mâna şi i-am pus-o pe inimă, lăsându-l să se zbată, ca să şi-o ia înapoi. Inima s-a aprins în culoare, luminând în roşu prăvălia. Ceasornicarul îşi privi cu mirare degetele, simţea bătăile, mintea se încăpăţâna să-l audă. S-a aşezat la masa de lucru, un atelier de tortură, cu cleştişori şi ciocanele, cu pensete şi şurubelniţe, care, după ani de uitare, se treziseră furibunde, gata să se răzbune. A bătut inima şi a ciopârţit-o pe la margini, a împuns-o până la rană. La sfârşit, după ce a golit-o de tot, mi-a pus conturul în piept, un fir de aţă implorând să nu se rupă, bătăi egale, fără pic de bucurie. După ce ne-a scos pe uşă afară, i-am auzit, pentru multă vreme, râsul, cutremurând spaime în noi, dizolvându-le în vene, singurul sânge ce ne mai era dat să gustăm.
Gloatele îi ţineau isonul şi lacrimile nu ne mai erau de niciun folos. Pe drumul spre casă m-am împiedicat în toţi anii, am albit, curăţând balastul ce mi se odihnise pe creier. Bătrâneţea ne binecuvânta, în sfârşit, cu o doză mică de ignoranţă.
Între inimă şi ceasornicar nu e numai o şurubelniţă, ci ură şi dragoste, şi iar ură, şi iar dragoste, şi tot aşa, până la nesfârşit.

heart-watch-3

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.