Ceas de mana

heart-watch

Inima mi se certase cu timpul. Pe pagini cu fericire cu chiu cu vai sunt in stare sa castige cateva secunde, dar la suparare inimile pierd secole. O priveam neputincioasa cum incetinea pasul si se pierdea in caine fara nume. O zgaltaiam sa nu-mi atipeasca si atunci o lua la fuga lasandu-ma tremurand de grija amandurora. Aveam nevoie de un ceasornicar. Ceasornicarii inimii au o alee ca cele ale prostitutiei, vitrine mari luminate in rosu, reclame deocheate facand haz de neputinta de a sta pe loc. La cei renumiti sunt cozi interminabile, iar pretul e pe masura. Lumea se ia la harta si se lasa cu bataie cand cineva incearca sa-si gaseasca in regim de urgenta drumul prin fata. La cei cu fler lumea sta ca la piata, mai mult pe ganduri, cugetand sa aleaga exact momentul cand e bine sa intre. Mai spre margine sunt cei ai gloatelor, vorbe putine, lucru mecanic, tarife egale si la indemana. Stiind-o mofturoasa am lasat-o sa aleaga. Oamenii au inceput sa ne rada, alegerile se fac cu capul nu cu inima. Copii nesupravegheati ne-au luat urma asezonand cu propriile mascari veselia generala. Probabil auzite de la parinti emancipati. Inima netoata s-a oprit in fata unui chiosc fara lumina, si pe dinafara si pe dinauntru. Simteam cum se strange pe noi intunericul. Pe usa era un semn mare, ca o amenintare, pe care scria ‘Inchis’.
– Hai sa cautam in alta parte, aici au renuntat.
– Pe asta il vreau!
– Nu are program cu publicul. Hai, te rog sa nu te dai in spectacol, i-am soptit disperata.
Deja se adunase lume pentru paine si circ. A inceput sa bata cu pumnii mici in usa, inimile au mai mult de trei duzini de maini, la fel ca scaietii sunt decoratiuni agatatoare.
– Pleaca! Nu vezi ca am inchis? Valea cu voi!
Il vedeam ca o umbra, sprijinind coltul ferestrei mari anume lasata sa-si prinda panzele de praf. Inima nu se oprea din batut si-l vedeam din miscarile scurte cum isi pierde rabdarea. Si el si inima au inceput sa-si arunce ocari, probabil ca Dante, care mai fusese pe acolo, isi trimisese infernul inapoi. La un moment dat inima i-a intors spatele si am rasuflat usurata, poate renuntase si ne puteam intoarce acasa. Dupa cativa pasi a facut o pirueta pe calcai si cu o piatra, Dumnezeu stie pe unde gasita, i-a spart geamurile. Am intepenit. Se facuse asa o liniste ca se auzeau ingerii barfindu-l pe Dumnezeu. Cand a deschis usa am crezut ca o sa ne omoare. Din brat isi facuse pumnal. Ne-a impins de umeri in pravalie si ne-a pus sa ne descaltam de speranta la usa. Aici la matanii ti se taia capul.
– Degeaba ati venit, sunt surd, nu aud timpul.
– Beethoven, imi sopti inima.
– Ce zici? Ai capiat?
– Beethoven! urla umflandu-si bojocii inima. Manevra Beethoven!
I-am prins mana si i-am pus-o pe inima lasandu-l sa se zbata ca sa si-o ia inapoi. Inima s-a aprins in culoare, luminand in rosu pravalia. Ceasornicarul isi privi cu mirare degetele, simtea bataile, mintea se incapatana sa-l auda. S-a asezat la masa de lucru, un atelier de tortura cu clestisori si ciocanele, cu pensete si surubelnite care dupa ani de uitare se trezisera furibunde, gata sa se razbune. A batut inima si a ciopartit-o pe la margini, a impuns-o pana la rana. La sfarsit, dupa ce a golit-o de tot, mi-a pus conturul in piept, un fir de ata implorand sa nu se rupa, batai egale, fara pic de bucurie. Dupa ce ne-a scos pe usa afara i-am auzit pentru multa vreme rasul cutremurand spaime in noi, dizolvandu-le in vene, singurul sange ce ne mai era dat sa gustam.
Gloatele ii tineau isonul si lacrimile nu ne mai erau de niciun folos. Pe drumul spre casa m-am impiedicat in toti anii, am albit curatand balastul ce mi se odihnise pe creier. Batranetea ne binecuvanta in sfarsit cu o doza mica de ignoranta.
Intre inima si ceasornicar nu e numai o surubelnita ci ura si dragoste si iar ura si iar dragoste si tot asa pana la nesfarsit.

heart-watch-3

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s