De la fetita cu chibrituri la baba fara lemne

house-rodrigo-rod-collection ( Rodrigo Rod collection )

Era frig. Joule*-ii se instrainau de piele urcand si coborand scari inghetate de rasuflare pe aerul odaii. Geamurile inflorisera si scartaiau de cand le parasise intunericul. Numai vatra nu-si sulemenise fata, zacea in cenusa cu ochii lipiti de funingine, fara lacrima. Ciubotele bateau un ritm ragusit pe podele. Am luat galeata de cenusa si maturandu-mi urmele am iesit cu spatele din casa. Ma invatase mama sa ies din casa numai pe piciorul drept, dar trecuse mult de atunci. Am lasat cenusa sa cada plamadind din mortaciune de padure carare. Nu mai aveam lemne. Fusesem si eu odata o fetita cu chibrituri si oamenii mai gaseau cate un loc provizoriu si pentru mine in jurul bradului, de Craciun. Dar Sarbatorile trec repede, de vina e entuziasmul cu care ne aruncam asupra lor, si vremurile noi vin cu brichete care inseala forta de frecare scrasnind pe niste roti tinute dusmanos impreuna. Imbatranisem, gazul era pe duca, fosilele se lenevisera. Poate nu ma trezisem la timp sa rotesc in pumn vanturile. Niste ecouri de lupi flamanzi imi mai rasunau cu teama in urechi, dar padurea era rece si tacerea sumbra. Lemnele erau ale iernii si ale gerului, imbratisate in umezeala de zapada, sarutate de chiciura. Focul meu nu era acolo. Cenusa lasa pasi grei si tristi in albul de urma. Obosisem. Locuiam intre copaci si nu aveam niciun brat de lemne. Altadata locuiam intre oameni si nu aveam ‘cuvinte potrivite’ nici macar de-o propozitie. Mi-am lasat privirile sa cada dezamagite in galeata acum goala. Era din ce in ce mai greu drumul spre casa. Poate toate aveau un sfarsit. Si cu gandul asta am dat cu capul de prag. La ce folos un prag cand numai reumatismul te mai poarta pe brate inauntru? L-am pus pe foc. Si toate ziarele care imi aduceau aminte de cuvinte vechi pe care nu mai aveam cu cine sa le doftoricesc. As fi vrut sa fiu in stare sa atrag o gripa dar vremurile inselau la timp aducand aprinderi de plamani si respiratii cautand o cale de sinucidere.
Era un scaun si un leagan si trosnea pe la incheieturi ca lipsa de vreascuri din vatra. Pazeam niste lumini implorand un pic de ragaz din jar si ma durea iluzia ca avusesem candva si-o pisica. Am sa pun scaunul pe foc. Daca nu moare si ultima speranta din jar. E frig si iarna cere bani pentru zapada oamenilor singuri.

*Joule (pronunțat [jul] sau [ǧul],[1] plural jouli; simbol J) este unitatea de măsură pentru energie în Sistemul Internațional, numită astfel în onoarea fizicianului James Prescott Joule (18181889). Wikipedia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s