Bat apa-n piua cu Dumnezeu

grandpa

N-am prea dormit azi noapte. M-a zvarcolit un vis. Scrisesem pe undeva ca fiecare si-o face cu mana lui si linistea a inceput sa ma strambe din nas. Noaptea il aduc mai aproape pe Dumnezeu, asa apucam si noi sa mai stam de vorba. Uneori il las sa creada c-am uitat ca m-a mai si mintit. Nu i-am cerut liste lungi si nici sa inchida ochii, numai o dovada mica de „Doamne apara si pazeste!”. Pentru el totul e o cursa de obstacole. E vina mea ca tine cu dintii ca Raiul sa ramana simplu si frumos, dar nu reuseste sa-si inteleaga plictiseala. Asa a inceput totul. Dumnezeu s-a apucat sa faca totul cu mana lui si din vorba in vorba, privind cum toate se rostogoleau ca niste baloane de sapun, i-a iesit Adam. Toate au mers struna intre ei, barbatii nu plimba vorba inutil, pana cand Adam i-a aruncat o privire. Acea privire. Dumnezeu si-o facuse cu mana lui. Si avea cu totul altceva in minte. Fara sa stea pe ganduri, la repezeala ( prinsese si o zi proasta la serviciu ), a luat o coasta care il strangea pe Adam si l-a blagoslovit cu Eva. N-aveau decat sa si-o faca ei intre ei.
O vreme s-a auzit, asa cum ii placea, mai mult Cuvantul Lui. Ca sa nu le vina vreo idee, caci impreuna puteau da combinatii neasteptate ( matematica il ravasise si pe El de cateva ori de-a lungul timpului ), a declarat Raiul curat si admiterea pe baza de suflete. Apoi i-a parut rau ca n-a pus restrictie si pe animale. Serpi. Si fructe. Mere.
I-a trimis la casa lor. Cuplurile tinere nu au ce cauta cu parintii in aceeasi casa. Ispita gadila si spiritele cele mai inalte. Si nu e de la diavol, e antidotul plictiselii, perfectiunii, tacerii. Colturi si sfere. Si pentru ca mi se face foame uneori, cat il ascult cum lasa sa cada ici si colo cate un cuvant, parca vad mai mult prune si coltunasi. Knedle cu pesmeti lipiti de frunte.
Fara Adam si Eva a fost mai atent la ce idei ii trec prin cap. A populat Raiul cu Sfinti si Ingerasi. Plictiseala impartasita e pe jumatate lecuita. Cu cealalta jumatate era curios. E greu sa lasi Creatia din mana. Se desprinde cantand o partitura a ei, un altfel de inteles. Si ca si Dumnezeu ramai mangaindu-ti barba, intrebandu-te: „Oare asta e ceea ce am vrut sa zic? Parca ma gandisem la altceva.” .
Cand ne-a scuipat din Rai ( ca specie ) i-am luat putin gustul. Lui Dumnezeu. Dupa ce a gandit si ilustrat aproape perfect ideea de perpetuare a speciei isi pierde inspiratia si manat de impuls sa le dea alungatilor o lectie se pripeste la conceperea Fiului. Suprarealism, impresionism, cubism. Ce-o fi fost in capul Lui! Povestea e frumoasa dar vine in contradictie cu insasi ideea Lui despre Creatie. Si apoi intervine in discutie si Sfantul Duh. Pastreaza distanta intre noi. Sa nu ne amestecam.
Ce sunt Creatia si Creatorul? Sunt totul iar totul e imperfect. Perfect e nimicul, dar cine are nevoie de el?
P.S. 1: Relatia cu Dumnezeu e personala. Nu am chef si nici predispozitie de swinger-eala. Il caut in Biserica dar adesea nu-mi iese din suflet. Se tine de sedinte cu Sfintii, isi bate capul cu tot felul de Mironosite, dar cand isi pierde Cuvantul stiu de unde sa si-l apuce inapoi. Nu judecati relatia mea cu Dumnezeu ci protejati-o pe-a voastra. Dumnezeul meu nu se teme. De El Insusi. Iar eu nu sunt un Inger.
P.S. 2 pentru o prietena draga: Am o datorie fata de mine insami. Sa pun adevarul meu pe hartie. Minciuna e ca buruienile, isi face loc singura. Fata de cititorii mei nu am NICIO datorie. Daca as fi o tampita care instiga la ura, la nepasare, la violenta nu as sti sa definesc oricum responsabilitatea. Cuvintele dorm cand nu le dai inteles. Le prefer pe-ale mele. Zanatice, sturlubatice, prostesti dar preocupate. Nici cititorii nu au vreo datorie. Cei care nu citesc sunt de la El putere fericiti. Deci voia lui Dumnezeu e reprezentata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s