Bat apa-n piuă, cu Dumnezeu

grandpa

N-am prea dormit azi noapte. M-a zvârcolit un vis. Scrisesem pe undeva că fiecare şi-o face cu mâna lui şi liniştea a început să mă strâmbe din nas. Noaptea îl aduc mai aproape pe Dumnezeu, aşa apucăm, şi noi, să mai stăm de vorbă. Uneori îl las să creadă c-am uitat, că m-a mai şi minţit. Nu i-am cerut liste lungi şi nici să închidă ochii, numai o dovadă, mică, de „Doamne, apară şi păzeşte!”. Pentru el totul e o cursă de obstacole. E vina mea că ţine cu dinţii ca Raiul să rămână simplu şi frumos, dar nu reuşeşte să-şi înţeleagă plictiseala? Aşa a început totul.

Dumnezeu s-a apucat să facă totul cu mâna lui şi, din vorbă în vorbă, privind cum toate se rostogoleau, ca nişte baloane de săpun, i-a ieşit Adam. Toate au mers strună între ei, bărbaţii nu plimbă vorba inutil, până când Adam i-a aruncat o privire. Acea privire. Dumnezeu şi-o făcuse cu mâna lui. Şi avea cu totul altceva în minte. Fără să mai stea pe gânduri, la repezeală ( prinsese şi o zi proastă la serviciu ), a luat o coastă, care îl cam strângea pe Adam, şi l-a blagoslovit cu Eva. N-aveau decât să şi-o facă ei între ei! 
O vreme s-a auzit, aşa cum îi plăcea, mai mult Cuvântul Lui. Ca să nu le vină vreo idee, căci împreună puteau da combinaţii neaşteptate ( matematica îl răvăşise şi pe El de câteva ori, de-a lungul timpului ), a declarat Raiul curat şi admiterea, pe bază de suflete. Apoi i-a părut rău că n-a pus restricţie şi pe animale. Şerpi. Şi pe fructe. Mere.
I-a trimis la casa lor. Cuplurile tinere nu au ce căuta în aceeaşi casă cu părinţii. Ispita gâdilă şi spiritele cele mai înalte. Şi nu e de la diavol, e antidotul plictiselii, perfecţiunii, tăcerii. Colţuri şi sfere.

Şi pentru că mi se face foame, uneori, cât îl ascult cum lasă să cadă, ici şi colo, câte un cuvânt, încep să văd prune şi colţunaşi. Knedle cu pesmeţi lipiţi de frunte.

Fără Adam şi Eva drept companie, a fost mai atent la ce idei îi treceau prin cap. A populat Raiul cu Sfinţi şi Îngeraşi. Plictiseala împărtăşită, e pe jumătate lecuită. Cu cealaltă jumătate, era curios. E greu să laşi Creaţia din mână. Se desprinde, cântând o partitură a ei, un altfel de înţeles. Şi, ca şi Dumnezeu, rămâi mângâindu-ţi barba, întrebându-te: „Oare asta e ceea ce am vrut sa zic? Parcă mă gândisem la altceva …” .

Când ne-a scuipat din Rai ( ca specie ), i-am luat puţin din gust. Lui Dumnezeu. După ce a gândit şi ilustrat, aproape perfect, ideea de perpetuare a speciei, şi-a pierdut inspiraţia şi mânat de impuls, să le dea alungaţilor o lecţie, se pripeşte la conceperea Fiului. Suprarealism, impresionism, cubism. Ce-o fi fost în capul Lui?! Povestea e frumoasă, dar vine în contradicţie cu însăşi ideea Lui despre Creaţie. Şi apoi intervine în discuţie şi Sfântul Duh. Păstrează distanţa între noi. Să nu ne amestecăm.
Ce sunt Creaţia şi Creatorul? Sunt totul, iar totul e imperfect. Perfect e nimicul, dar cine are nevoie de el?

P.S. 1: Relaţia cu Dumnezeu e personală. Nu am chef şi nici predispoziţie de swinger-eală. Îl caut în Biserică, dar adesea nu-mi iese din suflet. Se ţine de şedinţe cu Sfinţii, îşi bate capul cu tot felul de Mironosiţe, dar când îşi pierde Cuvântul, ştiu de unde să şi-l apuce înapoi. Nu judecaţi relaţia mea cu Dumnezeu, ci protejaţi-o pe-a voastră. Dumnezeul meu nu se teme. De El Însuşi. Iar eu nu sunt un Înger.

P.S. 2 ( pentru o prietenă dragă ): Am o datorie faţă de mine însămi. Să pun adevărul meu pe hârtie. Minciuna e ca buruienile, îşi face loc singură. Faţă de cititorii mei nu am NICIO datorie. Dacă aş fi o tâmpită care instigă la ura, la nepăsare, la violenţă, nu aş şti să definesc, oricum, responsabilitatea. Cuvintele dorm când nu le dai înţeles. Le prefer pe-ale mele. Zănatice, şturlubatice, prosteşti, dar preocupate. Nici cititorii nu au vreo datorie. Cei care nu citesc sunt, de la El putere, fericiţi. Deci voia lui Dumnezeu e reprezentată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.