Un fraz şi o prază

large-leek

Stau la casă. La bloc nu mai aveam loc de cuvinte. Îmi ţineam de gât respiraţia când urcam scările, să nu leşine. Aici am umbră, nişte copaci cărora nu li s-a ofertat încă hârtia de scris. Ceasul, însă, le ticăie. Omul a înverşunat timpul împotriva copacilor.
Am şi nişte găini. Ciugulesc prin poiată, cotcodăcind să le las la plimbare prin curte. Curtea mi-e plină de fluturaşi. Nu din cei cu praf cosmic pe aripi, nici din cei de piele întoarsă. Fluturaşi publicitari. Oferte de fraze second-hand. Frazele nou-nouţe sunt scumpe, se vând în ediţii de lux. Antichităţile şi cele evaluate oficial se închiriază la preţuri piperate. Pe noi, oamenii obişnuiţi, ne scot din necaz frazele second-hand. Ofertele sunt atrăgătoare, uneori poţi chiar negocia la preţ. Sunt reciclabile, ne supravieţuiesc. Mai sunt şi frazele vechi. Căruţe trezesc mahalaua de cu zori, strigând să le aduci la poartă. Frazele vechi sunt apoi şlefuite, poleite şi revândute, pe profit. Cele care mor, roase de boală, sunt îngropate în uitare. Ascunse de noi, în broşuri sau în culegeri populare. Mai trec pe listă frazele orfane,rămase în grija instituţiilor. Frazele distribuite de stat sunt ajutoare sociale. Ele prostesc şi manipulează. Nişte construcţii de lemn, cu formă precisă, dar lipsă acută de fond. Unele sunt recuperate prin sindicate.
De-aia mă cert cu găinile, nu poţi lăsa nişte oferte de fraze să intervină în lanţul trofic! De când Dumnezeu a creat Cuvântul, îl purtăm mascat, în fraze de toate felurile, încălecat, dar nu dominat. Subjugat, se întoarce ca un bumerang în liniştea noastră.
În ultima vreme mai mult tac. La radio se anunţă echinocţiu şi în dragoste artificii. `

P.S. Am ocolit pe cât cu putinţă frazele deocheate. În timp ce relatam li se citea o rugăciune. De către nişte fraze cu puteri vindecătoare, pentru că aşa are chef unicul zeu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.