Obiceiuri la romani

tits-1

Era trecut de miezul noptii, visele isi faceau de cap pe coclauri, linistea din bloc le pazea interesele. Cand s-a auzit soneria am vrut sa cred ca mi se pare. Ar fi putut sa fie o masina a politiei ce facuse pana intre doua nervuri cerebrale sau alarma vecinei, semn ca si lipsit de ou batut cozonacul i se rumenise frumos in cuptor. Tipatul pe baza de baterie nu se opri. Monstrii sunt greu de tinut la usa. Aveam pe undeva un neglijeu, special pentru astfel de oportunitati, croiala adanca, indrazneata, intunecat, elegant. De lene am deschis in tricoul pe care nu mai avusesem putere sa-l dezbrac.
– A murit mama!
Mi s-a aruncat in brate scancind umed. Am inchis usa cu grija sa nu auda si strigoii vecinilor.
L-am dus in pat si l-am leganat cum m-am priceput mai bine. Pe la pranz m-am apucat de micul dejun, sexul de consolare cere sacrificii dar si combustibil.
Am continuat pana a fost destul de coerent incat sa ceara hartie, creion si sugestii pentru inmormantare. Ne-am impartit sarcinile. El s-a ocupat de cimitir, dric, bautura si popa. Eu de imbaiere, tinuta, pomana si coliva. Marcela, maica-sa, lasase cu limba de moarte, de fapt intr-o discutie anterioara, ca prefera palarie si nu batic. Popa era un clasic in viata, nu te trimitea la Domnul cu ifose moderne. Pana la urma a trebuit sa-i pun voaleta, la cea cu pene de strut ochii de cobalt ieseau afara din sicriu. Sicriu masiv, de stejar, capitonat cu matasuri si voaluri albe-argintii, niciun rabat de la calitate. Pe drumul spre cimitir am facut conversatie rudelor indurerate, am descretit frunti cazute la selfie cu doua-trei glume plasate ingenios. La pomana a fost mare inghesuiala, Marcela fusese foarte populara. A trebuit sa inchiriem tot restaurantul. Unii au si dansat caci raposata fusese prim-balerina in tinerete. Una peste alta inmormantarea a fost un succes. Cateva firme de pompe funebre ne-au cerut modelul pentru comenzi viitoare. Dupa cocktail-ul de patruzeci de zile m-a parasit. Ii aduceam aminte de mama. Poate daca s-ar fi oprit mai des din suptul tatelor si ar fi facut mai multa conversatie …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s