Franzelă de limbă franceză, maltratată moldoveneşte

baguette 3

Stau mult pe gânduri. Stau pe gânduri la nesfârşit. Nici nu le mai simt când îmi trec prin cap. Se face aglomeraţie şi ele sar peste rând, pentru că sunt gânduri româneşti, fără ruşine şi amatoare de scandal. Alte naţii de gânduri ar sta la coadă civilizat, citind ziarul sau schimbând amabilităţi despre expoziţia de garoafe de la grădina botanică. Despre vreme nu mai bârfeşte nimeni, pentru că a început să-şi ridice fustele în cap şi subiectul e mai înfierbântat decât politica. Despre religie nici Dumnezeu nu mai are nimic de spus, momentan se rescrie pentru ateii care n-au înţeles fenomenul Fata Morgana.
De dimineaţă am mult de gândit. După Revoluţie, şleampăta franzelă, adoptată româneşte, a fost înlocuită de mult mai nobila baghetă franţuzească, o franzelă veşnic aflată la dietă. A trebuit să recurg la măsuri drastice, să-mi pedepsesc urechile cu ţipătul Munch-ian al alarmei (când ochii dau bir cu fugiţii din găvane), ca să-mi procur una fierbinte, cu crustă.

baguette 2

Ajunsă acasă, nici nu m-am potrivit bine pe taburet, că m-au năpădit gândurile. Cum s-o tai? Drept, rondele ovale, mignone? Gustări delicate, pentru degete fine, învăţate cu cuţit şi furculiţă? Uşor în diagonală? Pentru exactitate e nevoie de cuţit lung, cu lama subţire şi vicleană … Se aşează frumos pe palmă şi e loc şi pentru măsline. Sau s-o tai de-a lungul? Un sandwich ca de după razboi, când se cere leac de foame … O simţeam deja nervoasă, îşi pierduse răbdarea. Între timp Evelin îşi face loc în bucătărie, împiedicându-se de castronul pisicii, pisică care doarme peste noapte la vecini şi se întoarce acasă doar pentru lapte şi scărmănat pe gât.
Evelin e jumătatea mea de casă. Ziua e confecţioneră la un atelier privat, coase cămăşi, cu două ore înainte de culcare e dansatoare la bară, la o crâşmă pentru nevăzători.
Nu apuc nici să suspin, nici să urlu, că pune mâna pe baghetă, ca lovită de inspiraţie, o borteleşte şi, cu linguriţa de ceai, scoate miezul afară. Îl frământă cu unt şi cu pate de ficat, după care o umple la loc, rulând-o între palme, să-i redea forma viguroasă. O bagă la cuptor şi, răsfirându-şi degetele prin păr, mă sărută pe obraz şi-mi şopteşte la ureche :”Bună dimineaţa!”. Evelin a auzit vorbindu-se la coadă la lapte că femeile aţâţate de alte femei sunt mai atrăgătoare pentru bărbaţi. Bănuiesc că Romica, lesbiana de la chioşcul de îngheţată, iar răspândeşte zvonuri în mahala. De atunci nu mai pot să citesc nicio carte. Cum mă aşez pe canapea se încolăceşte în jurul meu şi dacă nu-s atentă, se substituie sutienului. Nu vreau să mă stric cu ea, că plăteşte chiria la timp, dar dacă mi-a nenorocit bagheta încep să aduc bărbaţi acasă!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.