Alba-neagra cu fete mari

tattoo lillies

Dăduse vara în noi cu o pală de vânt dulce, numai trandafiri şi iasomie. Eram în sesiune, dar când soarele topeşte asfaltul şi camera de cămin începe să miroase a gândaci opăriţi, îţi pui ceva cursuri în geantă şi, agăţată de gândul că poate şi apuci să citeşti din ele, o iei aiurea pe străzile Bucureştiului, fără pălărie de soare, doar cu panseluţe pe gleznă. A chiuli de la învăţat, când sabia sesiunii zgârie spata gâtului, e un fel de plagiat la Huckleberry Finn, cel pus pe şotii. Sandalele cu mărgele m-au dus, cântând, spre Cişmigiu, unde m-am lăsat odihnei, pe-o bancă împrejmuită de gard viu, nişte boscheţi în poziţie de drepţi. Mi-am scos cursurile şi o şapcă, din geantă şi, la umbra cozorocului, am început desluşirea fluidelor care se încăpăţânaseră să-şi inventeze o mecanică. Dupa vreo jumătate de oră de luptă corp la corp cu alte gânduri, perfect femeieşti, am renunţat şi am rămas dormitând la soare, vis de noapte de vară – varianta de matineu. Mi-am auzit numele şi-am deschis un ochi, a mirare, apoi pe amândoi, de bucurie, un coleg de-al meu de an, la braţ cu vreo 2 kilograme de cursuri, căuta linişte şi inspiraţie tot la taica Cişmigiu. De încălzire, ne-am aprins câte o ţigară şi am început să discutam despre ultimele metode de învăţare şi memorare rapidă ce se purtau, ca niște doamne, prin cămine. Nici n-am observat când la celălalt capăt al băncii s-a aşezat o zână, căci asta am crezut că era când am văzut-o pentru prima dată, o închipuire a opticii moderne, reflexie, refracţie şi difuzie, ikebana în raze de soare. Părea foarte fragilă, o coamă de păr blond, învolburat, doi ochi albaştri, ruşinaţi pe sub gene prelungi, buze căpşunele, totul ambalat într-o scoarţă semi-străvezie, de in topit, iar noi – doi pitici de grădină, două guri de ghips, căscate a mirare.
„Bună”, ne-a spus creatura, timid.
„Bună”, am răspuns cuminţi, în cor, tuşind din răguşeală.
„Pot să stau puţin aici, cu voi, mă simt foarte singură?”
„O viaţă”, a răspuns colegul meu, „te iau şi acasă”.
„Sigur”, am răspuns, înfigându-i un cot aprig în coaste înflăcăratului, avea să sperie zâna.
Zâna păru să se desprindă de noi, de lume, în general, şi un suspin adânc sfâşie calmul amiezii. Neputincioşi, ne-am privit unul pe celălalt, apoi, împreună, creatura.
„Eşti bine?”, am bâguit. „S-a întâmplat ceva?”
„Of, Doamne, nici nu ştiu de unde să încep …”
„De la început”, se băgă iar în vorbă neistovitul şi cotu-mi ascuţit îi mai pupă o dată coastele.
„Aş vrea să-mi spună şi mie cineva, dacă mai sunt fată mare!”.
Două palme reci pe obraz, astea vorbe! Am scăpat amândoi cursurile pe jos, fluturi albi, gigantici, aciuaţi pe iarba încă umedă, mustăţi de pământ la umbra unui copac. Nereveniţi din zbor planetar, eu şi colegul am început să le strângem la foc automat, pagini plânse cu cerneală, dacă mai şi transpiram pe ele aveau să se transforme în documente secrete, mărturisiri în cerneala invizibilă.
Când ne-am dezmeticit, zâna vorbea, pierdusem începutul filmului, nu tu popcorn, nici limonadă …
” … şi am făcut dragoste … şi a fost sublim, şi… şi…”, şi a început să plângă.
„Şiiii?”, am întrebat în cor. Deveniserăm doi siamezi, fraţi de aceeaşi limbă, lipsiţi de organ de gândire.
Printre suspine şi lacrimi, a continuat: „Şi m-a întrebat cine a fost primul, vă daţi seama? El fusese primul, cum e posibil să nu-şi fi dat seama? Oare minţea?”
Amândouă ne-am întors privirile către colegul meu, care a ridicat mâinile, în apărare, şi a urlat: „N-am fost eu!”.
„Nu, prostuţule, ştim că n-ai fost tu. E posibil să nu-şi fi dat seama?”
„Nu ştiu, eu n-am avut de-a face cu fete mari … ştiţi … eu … eu cu fete cu experienţă …’
„Fugi de-aici! Care? Sau stai, mai bine nu ne spune, oricum crăpăm de insolaţie!”
„Şi ce-ai făcut?”, am întrebat curioasă.
„Am plâns vreo săptămână. El mă părăsise, credea că joc teatru, ca să mă ia de nevastă, primul bărbat, chestii din astea … După care m-am gândit să descopăr dacă fusesem sau nu fată mare, dar nu ştiam cum, pe cine puteam să întreb?”
„Daaa, cum?”, se animă colegul.
„Ai fost la ginecolog?”, îndrăznii.
„Ginecolog? Oh, Doamne, nu m-am gândit la asta, oricum mi-ar fi fost ruşine.”
„Deci eşti încă în ceaţă, de-asta suspinai.”
„Rău de tot, căci după asta m-am culcat cu Gioni, care mi-a zis că era bucuros să se ştie a fi el primul, eram cel mai de preţ dar pe care îl primise în viaţa lui!”
Puteau să vină şi Salvarea, şi Pompierii să ne scoată dintre firele de iarbă, unde căzuserăm, încarceraţi, însângeraţi, cu creierii scuipaţi pe rondoul cu flori. De fapt putea să vină şi Viaţa de Apoi peste noi, că n-am fi ştiut.
Zâna ne-a privit cu milă, eram cereşti. „Vedeţi, e foarte complicat!”
„Ai mai încercat şi cu alţi cunoscători?”, vorbi colegul, de dincolo de moarte.
„Nu cunosc prea multă lume, eu…ştiţi…sunt o timidă, nici prieteni nu prea am, aşa am ajuns să vorbesc cu străini, în parc … Dar mă gândesc că dacă mai încercam, spunea lumea că-s curvă.”
„Niciodată! O fată aşa dulce …”  Colegului îi ajunseseră balele la genunchi.
„Poate ar fi mai bine să mă mărit cu Gioni şi …”, aproape şoptit, „să sufăr în tăcere, adică să nu mă mai interesez.”
„Da, mai bine”, am zis răspicat.
„Nuuuuuuuuu”, se răzvrăti colegul, „nu poţi trăi cu incertitudinea asta toată viaţa! Uite, de pildă, Hamlet a înnebunit. Nu, nu, ştiinţa înaintea religiei, nu putem să ne lăsăm la mâna unui Domn care nu există! Eu chiar mă ofer să te ajut. Inginerii de-aia sunt ingineri, să găsească soluţii!”
I-aş mai fi mângâiat puţin coastele colegului, dar m-am gândit că puţină inexperienţă l-ar fi transferat la ‘Drumuri şi poduri’. Zânele apar când nici nu te aştepţi şi nu ai timp să dansezi decât până la miezul nopţii, după care orice caleaşcă face sâmburi de bostan …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.