Întâmplări de pe scara blocului

vizor

Sâmbătă dimineaţa, soare, început de primăvară, zi de dat de pomană morţilor. Cocuţa s-a trezit dis de dimineaţă, a prăjit două ouă pe pălării de parizer, şi-a savurat cafeluţa cu puţin zahăr şi lapte şi şi-a pus tacticoasă părul pe bigudiuri. Primul s-a trezit bărbatu-său. A dispărut în baie, scărpinându-se în cap, strigând de după uşă că era gata pentru micul dejun. Cocuţa scoase din frigider nişte salam de vară şi nişte roşii, le aşeză pe un fund de lemn şi începu să-şi facă unghiile. Curând îl auzi şi pe fiu-său, Paulică, ce abia împlinise 21 de ani, dând drumul la duş. Se mută pe canapeluţa din sufragerie, dădu drumul la televizor, să-şi audă horoscopul şi aşteptă.
– Paulică, unde crezi că pleci? Nu ieşi din casă până nu faci curat la tine în cameră! Porcule! Până când o să tot aştepţi să rânesc după tine?
– Mamă, am întâlnire cu Cristina!
– Asta cine mai e? Parcă o chema Steliana …
– E una nouă, înţelegătoare. Steliana începuse să se plângă că n-o scot în lume.
– Şi pe asta o scoţi?
– S-o vezi mamă cât e de frumoasă! Ca o artistă …
– Hm … Tot nu pleci până nu faci curat după tine.
Cocuţa închise ochii şi zâmbi, aşteptând să audă sudalme pe-nfundate şi declic-ul brichetei.
– Paulică, fumezi în casă?
Paulică sări pe geam afară, locuiau la parter şi mulţumea zilnic cerului că mă-sa nu suporta gâfâitul pe scări. Hoaşca bătrână nu avea altă ocupaţie decât să le vrea binele, lui şi lui taică-său. Zi şi noapte.
– Arioane, doar nu pleci fără să dai cu aspiratorul?!
– Întârzii la meci, mamă …
– N-are a face. Mi-ai promis! Ştii că sufăr de palpitaţii … of, după ce că mă lăsaţi toată ziua singură, nu am niciun ajutor … la câte fac pentru voi …
– Nu plânge mamă, te rog eu nu plânge. Uite, dau cu aspiratorul şi spăl şi vasele din chiuvetă.
– N-aş plânge dacă v-aţi gândi şi la mine, nu numai la burdihanele voastre …
În drum spre staţia de autobuz, Paulică verifică biletele. Drace! Luase din greşeală biletele lui taică-său. Să vezi ce scandal o să facă ăl bătrân şi-o s-o înverşuneze şi mai rău pe maică-sa … Schimbă direcţia spre gară. Ai lor jucau în deplasare. Nici măcar de dragul Cristinei nu avea de gând să se întoarcă acasă, mai devreme de miezul nopţii.
Cocuţa moţăia pe canapeluţă. Arion, cu pantofii în mână, ieşi pe furiş din casă şi nu se opri până la semaforul din dreptul şcolii. Scoase biletele din buzunar, să verifice încă o dată la ce oră începea meciul. Se televiza. Noroc că nu aflase zgripţuroaica, că l-ar fi obligat s-o ia cu el, ca s-o vadă soacră-sa pe ecran. Deşi bătrâna s-ar fi mumificat aşteptând cadre cu fie-sa, ce dracu’, ăia cu camera aveau simţ estetic … Încremeni. Din greşeală luase biletele la cinematograf ale lui fiu-său. Înjură, dar ţinu drumul drept, nu avea de gând să iasă din cinematograf până la ora închiderii.
Pe Cristina o găsi uşor, aşteptă până ce tot puhoiul năvăli înăuntru. Îşi scuză băiatul, stricându-l momentan la stomac şi propuse în compensaţie o plimbare prin parc, după film şi cina la un restaurant de lux. Poate şi puţin dans, dacă i-ar fi făcut fetei plăcere.
Cocuţa îşi dădea cu ruj pe buze, când sună la uşă:
– Vecină, mi s-a ars televizorul. A fost un scurt-circuit şi s-a dus dracului. Arion e acasă? Poate mă primeşte să vedem meciul împreună …
– Arion e pe stadion, vecine, băiatul la întâlnire, cum dă soarele nu mai pot să-i ţin în casă. Da’ intră, intră, am făcut nişte colivă şi n-am cu cine să împart pomana. (Printre dinţi) Intră mai repede, idiotule, că moare Antoneasca cu ochii pe vizor!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s