Siluirea tăcerilor impuse

 

La început o fi fost Cuvântul, dar Dumnezeu nu s-a ţinut de cuvânt. Uneori uita să-l pună în bagaje. Alteori diavolul îl întorcea pe cealaltă parte. Se întâmpla ca şi Lumina să se rătăcească până pe Pământ. Omul nu mulţumeşte niciodată pentru ceea ce primeşte, se plânge doar de lipsuri şi de pierderi, iar El glumeşte cu perfecţiunea, e greu să recunoşti când ai greşit. Dar nu este exact ce le cere El tuturor? Poate uneori încearcă să îndrepte, fără să recunoască … Câte nu se pot ascunde sub bunătate, loc e destul!
Maria nu cunoştea niciun cuvânt. În toată fiinţa ei gândurile se tăvăleau de durere, dându-se cu capul de pereţi, un chin sub bara semnului de infinit, fără rostire. Deşi o iubea, maică-sa nu o prezenta niciodată invitaţilor, când dădeau petreceri, atrăgând atenţia asupra mezinei, care recita îngereşte. Maria era îndesată în braţele bunică-sii, n-ar fi ştiut cum să plângă. Ce semne alegi când eşti un pic supărată, dar încă îndeajuns de fericită? Un pic supărată, pentru că le vedea doar de la distanţă pe toate doamnele acelea elegante, pe care domnii le învârteau pe braţ, murmurându-le ceva-uri la ureche, făcându-le să râdă cu mâna la gură. Fericită, pentru că bunica împletea poveşti din semne şi o lăsa să pudreze cu zahăr toţi biscuiţii din bucătărie. Ei îi plăceau pricomigdalele, ceilalţi copii se plângeau de nuci.
Maria nu era supărată pe Dumnezeu, nu dădea vina pe cuvinte. Oamenii făceau oricum risipă.
Timpul se desprinse de pe aripile copilăriei şi tăcerea crescu odată cu ea. Într-o zi se împiedică de o bordură şi rămase agăţată de pardesiul lui Marian. Un exerciţiu de echilibru. Marian desena cuvinte, cu grijă mare pentru caligrafie. Apoi se desena pe el însuşi în ele. Tăcerile, conjugate împreună, deveniră brusc zgomotoase. Marilena veni pe lume tot dintr-un strigăt. Luând semne, să se-ncălzească la ele, prinse din urmă un cuvânt.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.