Apropo

caprio

Nu prostia ne deranjează, ci perseverenţa ei. Prostia e una din întruchipările realităţii, precum muşcatele, delfinii, ciupercile şi calul de mare. Doar că nu e mută. Şi insistă. Am copilărit între crâşmă şi biserică. Unii beau câte o vodcă în drum spre biserică, noi bere după slujbă. Nu văd nicio diferenţă între bigoţi şi beţivi, la mine, în mahala, locuiesc pe aceeaşi stradă. Toţi ai mei s-au lăudat cu câte o beţie straşnică. Şi toţi care au plecat au fost duşi cu dricul şi stropiţi de popă cu vin.
Am avut un unchi care îşi păstra aşteptările lângă linia de sosire, până la ziua de salariu. Atunci îşi bătea recordul personal şi-şi atârna la gât medalia de aur. De mică, bunică-mea mi-a spus că-i o pomană să duci beţivii acasă, dacă ştii unde locuiesc. În mahala toată lumea ştia în ce grădină să arunce cu lături, când se trezea cu fundul în sus de dimineaţă.
De câte ori ne zărea de după perdele, în pas de marş, la poartă, pe mătuşă-mea o apucau pandaliile. Nu era vreun marş triumfal, aducând pe uliţă nevoia de Verdi, ci ‘marş, potăilor!’, către cele care se ţineau după noi, ca scaiul de fusta evazată. După ce beţivul era tratat cu borş de cea mai acră speţă şi trimis la culcare, urma o discuţie despre reputaţia tinerelor fete, societate şi, în final, recunoaşterea deşălată că nimic nu contribuie mai mult la norocul în căsnicie ca băutura şi remuşcările de după.
Dincolo de faptul că am avut ghinion, mă înduioşează grija beţivului, cât îl cari în spate. De pildă, să nu te calce maşina. E drept că vorbele le ies greu, parcă afurisite de-o extracţie de măsele şi între timp maşina a dat deja colţul, dar intenţia e acolo, trebuie însă sa fii beat ca să înţelegi.
Nu beţia deranjează, ci faptul că-i laşi frâiele la capătul drumului şi, învăţat cu lenea, te faci că uiţi să le mai ceri înapoi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.