Amănunte muzicale

Handful of music by Mary DeLave

( Handful of music, art by Mary DeLave )

 

Se purta catifeaua. Se încreţea uşor şi lua puf de pe scaun. Întotdeauna am fost o demodată, pielea îmi dicta croiala după anotimp. Îmbrăcasem o rochie lungă, de voal, un voal subţire, cu o patină aurie, discretă. Era încă frig pentru umerii goi, aşa că am asortat o capă de blană, o tentă uşoară, violacee. Căzusem de acord cu Anan să ne întâlnim înăuntru, o cină de afaceri anunţată în ultimul moment făcuse imposibilă venirea în acelaşi timp. Fusese anunţat în toate ziarele: concert extraordinar. Muzica se crea singură, pe măsură ce spectatorul începea să intre în contact direct cu sunetul, să-l asimileze în propriul contur. Specialiştii studiaseră diverse tehnici, de sute de ani, dar corpul nu fusese pregătit pentru invazie, luptând, în loc să participe. Şi eu şi Anan ne doream să păşim pe note ţinându-ne de mână. Relaţia noastră căpătase o paloare bolnăvicioasă, temperatura era constantă, renunţasem să mai consultăm barometrul. Vieţile ni se pliaseră una peste cealaltă, reducând spaţialitatea, altădată configurată din nevoia de a vibra în simţuri, la o linie continuă. Ne aşteptam unul pe celălalt, dar timpul se plictisea între noi. Spectacolul promitea o revigorare şi o lepădare de rutină.
La intrare era un bărbat înalt, într-o uniformă elegantă, tânjind în bleumarin. Două tinere în pantofi comozi şi cu faţa rotundă, binevoitoare anunţau din 5 în 5 minute că ni se vor lua amprentele. Pe măsuţa înaltă, lângă o sticlă fără etichetă, se lăbărţa, umezită, o tuşieră. Bărbatul mă invită să-mi afund degetele, câte unul, pe rând, în buretele moale şi apoi să apăs uşor pe ecranul unui monitor portabil. Mi-am dus palmele la spate contrariată, dacă îmi pătam rochia? Bărbatul m-a liniştit, asigurându-mă că cerneala era invizibilă. Tremuram. De ce ne luau amprentele? Ne credeau criminali? Credeau că veniserăm să le furăm secretul?
– Numai notele, secretul e imposibil de decodificat fără una din cheile savanţilor.
Invenţia era administrată de un grup de savanţi şi muzicieni, fiecare deţinând câte o cheie electronică.
– Drept cine mă luaţi? La cât de mult au costat biletele nu cred ca veţi găsi hoţi de buzunare printre noi!
– S-a mai încercat sustragerea de note, nu insistaţi …
– Domnule, tatăl meu este dirijor, am fost crescută să respect muzica.
– Dacă aş avea libertatea să întreb, probabil toţi cei ce aşteaptă după dumneavoastră au în familie un dirijor, iar mamele le sunt violoniste. Vă rog să respectaţi protocolul, faceţi lumea să aştepte şi să se întârzie ridicarea cortinei.
Îmi ardeau obrajii. Lichidul era vâscos şi pişca uşor de vârful degetelor. Nici nu ştiam că am amprente atât de frumoase … Nu se puteau vedea dar în momentul în care atingeai ecranul monitorului simţeai spirale desenând şerpeşte pe deget. Senzaţia era foarte plăcută. Abia mai târziu am realizat că cerneala hrănea nişte centri nervoşi, creând în noi o dispoziţie relaxată, zâmbitoare şi o ispită în sânge, de nou, de întâmplare. O nelinişte aproape perfectă. Anan mă aştepta, abia mascându-şi nerăbdarea, i-am citit în ochi aceeaşi dorinţă de a ne depăşi prezentul. Muzica s-a iscat dintr-un moment de tăcere asurzitoare şi s-a ridicat wagnerian până la tâmple, eram prinşi de suflet şi zvâcneam departe de lume, departe de ce fusesem cu câteva minute înainte. Pentru un timp nu am mai ştiut ce se întâmplă, devenisem muzică noi înşine. Apoi a căzut cortina şi tăcerea a revenit la matcă, dar nu trepidând ca la început ci leneşă, dulce-obosită. Deşi miroseam la fel, ceva în compoziţia noastră interioară se schimbase pentru totdeauna. Împărţeam o muzică a celulelor în comun, fuseserăm atinşi, până la clipa din fiecare fărâmă de carne. Cântasem împreună, simţisem fiecare notă, deşi am fi putut cu uşurinţă să fim consideraţi afoni. Cântecul lebedei fusese reconfigurat cu faţa spre început.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.