Sobrietate în ebrietate

naked-in-the-rain

Moştenisem casa de la o mătuşă nemăritată. Notarul care s-a ocupat de acte nu mi-a permis să mă minunez dacă fusese fată mare … până la capăt sau numai pe o bucată de drum. Oraşul era mic, discreţia în faţa străinilor – zid de cărămidă. În rest, informaţia circula liberă, fără secrete, după cum aveam să aflu. I se spunea Nebuna. Aşa au început să mă strige, de-a doua zi, toţi copiii vecinilor, crezând că mătuşă-mea suferise operaţie estetică. Vânzătoarea de la debitul ţigări mi-a pipăit sânii, auzise de silicoane şi credea că m-ar putea interesa participarea la o oră deschisă, la fiu-său la grădiniţă. De ce adunasem 35 şi nu mă măritasem? N-aveam habar de ocolişuri la aşa întrebare. Stră-mătuşă-mea, mama Nebunei, fusese o devoratoare de bărbaţi. În cimitir i se alocase o alee întreagă, alături de mare parte dintre foşti, restul se ascunseseră pe după neveste, fără leac de frică. O învăţătoare, cu bancă peste drum, se plânsese că ieşea noaptea din criptă şi-şi făcea de cap cu bărbatu-său. După o vreme amărâtul a dispărut. L-a declarat la poliţie femeia care rupea bilete la cinematograf. Neoficial, avea un copil şi cu ea. L-au găsit în cavoul babei, beat mangă şi otrăvit cu stricnină. Învăţătoarea a fost trimisă să îmbunătăţească caligrafia, pornind de la bastonaşe, la Jilava.
Cui aveam să vând casa? Uneori ţi se face pur şi simplu milă de necuvântătoare!
Toamna, care pândise de peste umăr, a dat drumul, din lanţ, ploilor. Abia terminasem de curăţat un colţ de bucătărie de igrasie. Cu coatele pe pervaz, mă întrebam pe cine să angajez să repare grădina. Mătuşă-mea plantase tufe de iasomie şi zmeură, de jur-împrejur, dar lăsase mijlocul gol, cu iarbă tunsă la mustaţă. Un şchiop venea o dată pe lună, cu o sticlă de rachiu şi o coasă. Când l-am rugat să înceteze, a uitat să-şi mai tragă piciorul, dar şi-a pierdut brusc simţul auzului.
Se înserase şi nu ştiam de ce nu găseam răspuns. L-am remarcat între două ridicări de sprâncene succesive. Se postase în centrul priveliştii, cu picioarele uşor depărtate şi, după un schimb rapid de priviri, a început să-şi mişte lasciv şoldurile, să se dezbrace, găsind timp să-şi mângâie torsul şi să-şi încordeze, demonstrativ, antebraţul. Nici n-a durat mult până să se fâţâie gol-puşcă. Luna refuza să-şi arate faţa. De întuneric nici nu mai vorbesc. Aveam nevoie de arome de afinată. Mătuşă-mea ţinuse cămara plină. Păstram zmeurata pentru Crăciun sau în eventualitatea că-şi prezenta vreunul cărţile de acreditare, de Dragobete. De Valentine’s nici nu putea fi vorba, profesoara de engleză căuta alibi pentru Iehova.
Bărbatul dispăruse, am ieşit afară, în grădină. La 5 grade est de centru, mătuşă-mea săpase o groapă, în pădure ar fi botezat-o capcană. O acoperise cu o pătură de gazon de plastic. I-am coborât pe sfoară cina şi o sticlă cu apă. Adusese cu el o sticla de vodcă, care-l însoţise până la fund. Spre dimineaţă, când lălăielile au început să deranjeze vecinii, l-am adus în casă şi l-am închis în dormitor. Mătuşă-mea lăsase instrucţiuni, prinse în pioneze, pe uşă. Fără să fi auzit în viaţa ei de Allah, dovedise primii 71 de virgini, iar pentru merite deosebite i se aprobaseră şi programe de reciclare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.