Cu condicuţa la înmormântare

pomana.jpg

Murise unul, nea Muşat, din partea de mai la deal a Iţcani-ului. Bunică-mea plecase, demult, cu gustul ultimei colive, aşa că eram responsabilă cu deplasările pe la praznice şi înmormântări. Pe nea Muşat nu-mi aduc aminte să-l fi văzut vreodată treaz. Treaz poate mergea la câmp, când cobora la vale, să caute vorbă, era deja luat. Da’ nu era bai, că avea pivniţa plină de barabule, damigene de ţuică şi butoiaşe de vin, iar în pod fasole, la uscat şi cârnaţi din porcul ce s-a petrecut. Păcătosul a murit în Postul Paştelui, deci nu a găsit Poarta Raiului deschisă. Îşi ridicase singur gard de scândură şlefuită în jurul acareturilor, nu cred eu că s-a împiedicat de aburelile alea de sus. La îngropăciune popa i-a dat o gură de vin, aşa ca de rămas bun, să-i ţie de sete până dă de lapte şi miere. La praznic însă nici nu a vrut să audă de băutură pe masă. După supa cu tăiţei mai rămăsesem la masă eu, popa şi un pocăit. De ziua a şaptea, ce făcea în restul zilelor nimeni nu ştia. Îndureraţii ieşiseră în curte, la băut. Pivniţa trebuia golită înainte de instalarea moştenitorului, ăsta fără cruce de la masă. Cum nu aveam altă treabă, am început să mă gândesc la ce-o mai fi făcând Dumnezeu, acum că i-a căzut pe cap şi nea Muşat. Apoi parcă m-a trecut un fior pe şira spinării. Dacă Dumnezeu era pe undeva prin fundul curţii şi nu auzise că vine nea Muşat? Băi, ce surpriză! În iad sigur nu-l luau, că nu mai rămăseseră din el decât nişte moaşte, nu era ce fierbe la cazan. Ştiu, o să săriţi cu gura pe mine că nu-l las în pace nici la toaletă, dar cine l-a pus să ne facă după chipul şi asemănarea? Mă gândesc la El atunci când e plecat în delegaţie sau la timpurile când nu-şi făcuse încă canalizare, cum se pişa El pe noi şi ne fertiliza câmpurile … Dacă s-o fi obosit să-şi facă canalizare, poate e doar o idee din capul meu … Şi atunci cum să te mai miri de încălzirea globală, când Raiul e suprapopulat şi toţi îşi fac treburile pe unde apucă?! Iar săriţi cu gura că sufletele nu au sex şi nu se pişă. Eu vorbesc de Dumnezeu, care ne-a făcut după cum s-a văzut! Dar unde? Mai era şi întuneric … Mă rog, să spunem că avea oglindă pe retină. Are totuşi trup, că altfel ne făcea direct suflete. Prin urmare are şi sex, hai că am demonstrat-o şi pe asta! Nu ştiu de care şi nici cu cine, nu că ar fi un tip discret, în fapt ne-a spus câte în lună şi în stele. Aşa îi place lui, să sădească vânt. Nici nu-i greu să ghiciţi cine se plânge apoi de furtună … Dar să cobor dintre Sfinţiile Lor la sarmalele de post, orez şi bureţi, care se pregăteau să plece şi ele, tot de suflet.
Popa începuse să se dueleze cu pocăitul în versete din Biblie. Eu atâta ţinere de minte nu mai văzusem în viaţa mea! Ba popa le ştia şi în greaca veche, şi în latină! Ăla cu credinţa concentrată pe duminică recita ca la concursul de poezii. Popa s-a enervat şi a început să le comenteze. Nepotul nu dădea semne că pricepe. Mi-am aprins o ţigară. Nici unul n-a observat. Terminasem şi coliva şi popa încă nu scosese moştenitorul din citate. Nea Muşat nu se repetase niciodată. Săraca casă a lui nea Muşat, pe mâinile cui încăpea … Cred că şi popa tot de asta insista, pierduse nu numai un enoriaş, dar şi cotizaţia la biserică. Când să plece a mai dat ochii şi cu beţivanii din curte!
– Beţi în post, păcătoşilor?
– D-apoi părinţele, dacă Dumnezeu nu voia să bem, făcea din vin apă, să le ţină de sete şi copiilor, dar vezi matale, el a făcut din apă vin, să mai uite omul şi să nu-i scoată ochii, că n-a făcut nici El lumea perfectă … ori nu-i aşa, părinţele?
Pocăitul a dat toată băutura de pomană, că nu se potrivea cu citatele, băutura dezleagă limba minţii, da’ ăla avea numai gură.
Cum a făcut, cum a dres, nea Muşat s-a trezit cu holercă şi pe lumea cealaltă! 
Că bine ar mai fi să se bucure şi Dumnezeu alături de noi şi nu împotriva noastră …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.