Puţin din dragoste, abundenţă în divorţ

Eve Arnold USSR. Moscow. Divorce. 1966

( Eve Arnold | USSR. Moscow. Divorce. 1966 )

Paulina rămase înţepenită pe o secundă, privind o pată de grăsime pe a doua tastă a telefonului. Întinse mâna spre ştergarul de bucătărie, întrebându-se, nici ea nu mai ştia pentru a câta oară, de ce o suna Eugen. Eugen era unul din prietenii lui bărbatu-său din copilărie, o gaşcă de opt flăcăi, care vânaseră şi împărţiseră multe, fără să se înjure mai mult decât fusese necesar. Paulina avea un magazin de îmbrăcăminte de damă pe una din arterele principale ale oraşului. Deşi era considerată o zonă cu vad, afacerile întârziau să prospere aşa cum şi-ar fi dorit, îşi făcuse totuşi nişte planuri pentru a atrage mai multă clientelă. Eugen trecuse de câteva ori, ca din întâmplare, aducând cu sine nişte purtătoare de parfumuri scumpe, colege de birou şi invitate la cină. Era singurul burlac din grup, rămas să testeze gustul vieţii, fără sesizări şi reclamaţii, până la limită. Astăzi o sunase să-i propună să-l însoţească la vernisajul unui pictor de a cărui acuarelă era îndrăgostită. Prietena cu care se înţelesese să meargă ducea un doliu din familie la groapă, iar Mihai, soţul Paulinei, fusese de părere că nimeni nu merita să meargă mai mult decât Paulina. Avusese o săptămână grea şi mai fusese şi mama soacră în vizită, care culmea, insinuase că îşi neglijează soţul şi datoria de a face copii. Nu era nici un meci televizat şi nici nu avea de pregătit vreun proces la birou aşa că Mihai se oferise s-o aştepte acasă, cu cina gata. Deschisese gura să-l refuze, dar o nelinişte o trecu, cu broboane cu tot, pe şira spinării. Se confrunta cu o problemă care îşi arăta dinţii, ca de nălucă, dar ea, Paulina, avea de gând să-i dea jos cearceaful de pe cap. Ceva se întorsese cu susul în jos şi ea simţea că i se agăţase mâna de un ultim fir de aţă.
Vernisajul a fost o bucurie, Eugen a prezentat-o artistului şi discuţia s-a animat până după miezul nopţii. Paulina, încântată şi puţin încălzită de vin, nu s-a mirat de insistenţa fotografilor de la ziarele locale şi nici de mâinile lui Eugen, ba pe mijloc, ba pe umeri, ba dându-i părul după ureche. Arta aruncă stropi de lumină şi în cotloane obscure şi flirtează, indulgent, până şi cu minţi aşteptând în întuneric.
Acasă, Mihai o aşteptase cu o gustare uşoară, fără să pună semnul întrebării sub ceasurile târzii. Au făcut dragoste de parcă nici nu trecuseră opt luni! Paulina a adormit cu un gust timid, de sublim, pe buze. Visul a aruncat totul în aer.
La o săptămână de la aniversarea a cinci ani de la căsătorie, maşina Paulinei a avut o tentativă de sinucidere, cu somnifere, în parcare. După rugăminţi, insulte, urlete, a chemat ambulanţa pentru maşini. L-a sunat şi pe Mihai, dar nu i-a răspuns la telefon. Probabil atârna de-o şedinţă.
Abia de a reuşit să prindă un taxi, până acasă, părea că toată lumea fusese lăsată pe jantă. Taximetristul se retrăgea, dar a încuviinţat s-o ia şi pe ea, doar dacă nu o deranja o oprire la unul din restaurantele cu comenzi online, de unde trebuia să ridice platourile cu aperitive pentru ziua de naştere a băiatului. Nu se temea de reclamaţiile la dispecerat, pe cât se temea de gura nevesti-sii! Rămasă să aştepte în maşină, în faţa restaurantului, Paulina a aruncat o privire pe geam. Înlănţuiţi, sub umbrelă, sărutându-se ca doi adolescenţi, Mihai şi una din actriţele pe care le asistase la divorţ, Mihai era avocat, se şopteau rupţi de lume, cufundaţi în curcubeul propriului acvariu.
S-au certat, a plâns, a plecat la mama pentru o săptămână. L-a pedepsit, l-a iertat, a învăţat să deteste şi să se umilească. Mihai a promis, a minimalizat, a muşamalizat. Au urmat o Eneidă şi-o Odisee, lăsate la vedere. Au fost aduse în discuţie stările ei de oboseală şi nevoia continuă de drăgălăşenie şi alint. Şi el era obosit. În ultimii trei ani, însă, stratul de ozon se refăcuse, regăsiseră alei cu parfum din tinereţe. Se mulţumiseră să se împartă, arbitrar, unul cu celălalt. Şi totuşi simţea că undeva râdea, dându-şi capul pe spate, o altă femeie.
A angajat un şef de magazin, care să-i suplinească interesele financiare şi s-a dedicat muncii de detectiv. În nimeni şi în nimic nu avea mai încredere. Doar în proprii ei ochi. Nici măcar nu fusese complicat. Mihai se livra zilnic, în pauza de masă, la aceeaşi adresă. Nu o întâlnise niciodată, deşi frecventau acelaşi salon de coafură. Văzând-o, Paulina realiză că, deşi o ţinea ascunsă, Mihai trepida de nerăbdare să-şi afişeze iubita la braţ. Nu a durat mult până a primit actele de divorţ. Acasă, între ei, atmosfera era, încă, aparent relaxată.
Motivul? Adulter. Eugen recunoştea totul. Ruşinat. Aveau de mai bine de doi ani o relaţie, pe care niciunul dintre ei nu o putuse reprima. Fuseseră prezentate ca probe fotografii şi frânturi video de la petreceri cu prietenii şi cu preponderenţă de la ultimul vernisaj. Fuseseră scăpate şi nişte aluzii la aluniţe şi semne din naştere. Paulina nu s-ar fi mirat să audă că pe undeva existau, fără ştirea ei, un copil, o dădacă nevorbitoare de limbi latine şi o pisică. Chiar şi propriul avocat i-a fost greu s-o scuture de privirea adoratoare, de vacă blajină, abia întoarsă de la păşunat! Au reechilibrat balanţa, cu instantaneele ei de începătoare. Judecătorul, deşi simpatizase cu sentimentele, şi-a onorat profesia şi i-a dat câştig de cauză. Divorţul devenise dintr-o dată o realitate otrăvitoare. Au sucombat invitaţiile la vernisaj, Eugen renunţase chiar şi la ideea de amantlâc. La partaj a avut noroc să rămână cu magazinul. Proprietăţile de valoare fuseseră deja înstrăinate, în etape premergătoare acţiunii de divorţ. Se ştie, femeile sunt nişte căţele lacome! Adam , fiind primul născut, moşteneşte Pământul, fără prea mari eforturi … 
După nici doi ani de fericire copleşitoare, Mihai s-a prezentat la uşa apartamentului închiriat. Căuta un prieten. Avea nevoie de înţelegere, se simţea înşelat. Eugen renunţase la stilul imaginar, care îl consacrase.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.