Puţin din dragoste, abundenţă în divorţ

Eve Arnold USSR. Moscow. Divorce. 1966

( Eve Arnold | USSR. Moscow. Divorce. 1966 )

Paulina rămase înţepenită pe o secundă, privind o pată de grăsime pe a doua tastă a telefonului. Întinse mâna spre ştergarul de bucătărie întrebându-se, nici ea nu mai ştia pentru a câta oară, de ce o suna Eugen. Eugen era unul din prietenii lui bărbatu-său din copilărie, erau o gaşcă de opt flăcăi care vânaseră şi împărţiseră multe, fără să se înjure mai mult decât fusese necesar. Paulina avea un magazin de îmbrăcăminte de damă pe una din arterele principale ale oraşului. Deşi era considerată o zonă cu vad, afacerile întârziau să prospere aşa cum şi-ar fi dorit, îşi făcuse deja nişte planuri pentru a atrage mai multă clientelă. Eugen trecuse de câteva ori, ca din întâmplare, aducând cu sine nişte purtătoare de parfumuri scumpe, colege de birou şi invitate la cină. Era singurul burlac din grup, rămas să testeze gustul vieţii fără sesizări şi reclamaţii până la limită. Astăzi o sunase să-i propună să-l însoţească la vernisajul unui pictor de a cărui acuarelă era îndrăgostită. Prietena cu care se înţelesese să meargă ducea un doliu din familie la groapă, iar Mihai, soţul Paulinei, fusese de părere că nimeni nu merita să meargă mai mult decât Paulina. Avusese o săptămână grea şi mai fusese şi mama soacră în vizită, care culmea, insinuase că îşi neglijează soţul şi datoria de a face copii. Nu era nici un meci televizat şi nici nu avea de pregătit vreun proces la birou aşa că Mihai se oferise s-o aştepte cu cina acasă. Deschisese gura să-l refuze dar apoi o nelinişte o trecu cu broboane cu tot pe şira spinării. Se confrunta cu o problemă care îşi arăta dinţii de nălucă dar ea, Paulina, avea de gând să-i dea jos cearceaful de pe cap. Ceva se întorsese cu susul în jos şi ea simţea că i se agăţase mâna de un ultim fir de aţă.
Vernisajul a fost o bucurie, Eugen o prezentă artistului şi discuţia se animă până după miezul nopţii. Paulina, încântată şi puţin încălzită de vin, nu se miră de insistenţa fotografilor de la ziarele locale şi nici de mâinile lui Eugen, ba pe mijloc, ba pe umeri, ba dându-i părul după ureche. Arta aruncă stropi de lumină şi în cotloane obscure şi flirtează indulgent şi cu minţi aşteptând în întuneric.
Acasă Mihai o aşteptase cu o gustare uşoară, fără să pună un semnul întrebării după ceasurile târzii. Făcură dragoste de parcă n-ar fi trecut opt luni. Paulina adormi cu un gust timid de sublim. Visul aruncă totul în aer.
La o săptămână de la aniversarea a cinci ani de la căsătorie maşina Paulinei încercă se sinucidă cu somnifere, în parcare. După rugăminţi, insulte, urlete, chemă ambulanţa pentru maşini. Îl sunase şi pe Mihai dar nu-i răspunsese la telefon. Probabil atârna de-o şedinţă.
Abia reuşi să prindă un taxi până acasă, părea că toată lumea fusese lăsată pe jantă. Taximetristul se retrăgea dar încuviinţă s-o ia dacă nu o deranja o oprire la unul din restaurantele cu comenzi online, de unde trebuia să ridice platourile cu aperitive pentru ziua de naştere a băiatului. Nu se temea de reclamaţiile la dispecerat pe cât se temea de gura nevesti-sii. Rămasă să aştepte în maşină, în faţa restaurantului, Paulina aruncă o privire pe geam. Înlănţuiţi sub umbrelă, sărutându-se ca doi adolescenţi, Mihai şi una din actriţele pe care le asistase la divorţ, Mihai era avocat, se şopteau rupţi de lume, cufundaţi în curcubeul propriului acvariu.
S-au certat, a plâns, a plecat la mama pentru o săptămână, l-a pedepsit, l-a iertat, a învăţat să deteste şi să se umilească. Mihai a promis, a minimalizat, a muşamalizat. Au urmat o Eneidă şi-o Odisee, lăsate la vedere. Au fost aduse în discuţie stările ei de oboseală şi nevoia continuă de drăgălăşenie şi alint. Şi el era obosit. În ultimii trei ani însă stratul de ozon se refăcuse, regăsiseră alei cu parfum din tinereţe. Se mulţumiseră să se împartă arbitrar unul pe celălalt. Şi totuşi simţea că undeva râdea dându-şi capul pe spate o femeie.
Angajă un şef de magazin şi se apucă să facă muncă de detectiv. În nimeni şi nimic nu avea mai mare încredere decât în proprii ei ochi. Nici măcar nu fusese complicat. Mihai se livra zilnic, în pauza de masă, la aceeaşi adresă. Nu o întâlnise niciodată, deşi frecventau acelaşi salon de coafură. Văzând-o Paulina realiză că deşi o ţinea ascunsă, Mihai trepida de nerăbdare să-şi afişeze iubita la braţ. Nu dură mult până primi actele de divorţ. Acasă, între ei, atmosfera era încă aparent relaxată.
Motivul? Adulter. Eugen recunoştea totul. Ruşinat. Aveau de mai bine de doi ani o relaţie, pe care niciunul dintre ei nu o putuse reprima. Fuseseră prezentate ca probe fotografii şi frânturi video de la petreceri cu prietenii şi cu preponderenţă de la ultimul vernisaj. Fuseseră scăpate şi nişte aluzii la aluniţe şi semne din naştere. Paulina nu s-ar fi mirat să audă că pe undeva existau un copil, o dădacă nevorbitoare de limbi latine şi o pisică. Propriul avocat cu greu o scutură de privirea adoratoare de vacă blajină, abia întoarsă de la păşunat. Au reechilibrat balanţa cu instantaneele ei de începătoare. Judecătorul, deşi simpatizase cu sentimentele, îşi onoră profesia şi îi dădu câştig de cauză. Divorţul devenise dintr-o dată o realitate otrăvitoare. Au sucombat invitaţiile la vernisaj, Eugen renunţase chiar şi la ideea de amantlâc. La partaj a avut noroc să rămână cu magazinul. Proprietăţile de valoare fuseseră deja înstrăinate în etape premergătoare acţiunii de divorţ. Se ştie, femeile sunt nişte căţele lacome. Adam , fiind primul născut, moşteneşte Pământul fără prea mari eforturi.
După nici doi ani de fericire copleşitoare, Mihai se prezentă la uşa apartamentului închiriat. Căuta un prieten. Avea nevoie de înţelegere, se simţea înşelat. Eugen renunţase la stilul imaginar, care îl consacrase.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s