Coadă la primăvară

apricot-fruit-picture-3

Fusese o iarnă lungă, cizmele îmbatrâniseră de la reumatism şi umezeală. Murăturile prinseseră floare, carnea lăsase demult borcanele în grăsimea râncezită la despărţire. Toată lumea vorbea despre vitamine. Mama a scos un scăunel pliant din debara.
– Du-te şi aşează-te la coadă la primăvară, nu mai avem ce pune pe masă.
Mama, ca toate mamele, căznea pe propria piele capitalismul, dar era obligată să trăiască în socialism. Servea viitorul. Deretica, gătea, peticea şi adormea recitându-mi ce aveam de făcut a doua zi, în loc de poveşti. Mă învăţasem minte să n-o refuz şi să dau din cap cu smerenie, în tăcere. Dacă se supăra, crizele de nervi o răspândeau în toată casa şi de strigăte se speriau şi vecinii. În rest era o mamă bună, avea grijă de mine până leşina.
Coada se lărgise pe toată strada, suflete cu mâinile înţepenite pe sacoşe răspurtate curgeau de pe alei. Se înghesuiau, fiecare voia să ajungă primul, în faţă. Au urmat certurile, împunsăturile, strigătele, sirena Salvării, leşinuri, blesteme şi, deşi invocat, Dumnezeu se făcea că nu aude. Înainte vreme El era cel ce desena primăverile, punea cap la cap prospeţimea şi mirosul reavăn, acum, îmbătrânit şi el de chiciurile iernii, le trage la xerox. Mai colorează pe ici pe colo, dacă are timp, ca să poată să le deosebească, când vor fi să vină martore la Judecată. De când se luptă cu nişte semne de miopie, însă, nu mai vede nici el, cu ochi buni, adevărul. Nu se mai privesc demult ochi în ochi. Smogul şi gazele de eşapament, complementare progresului Creaţiei, au instituit în ceruri starea de orbecăială, care îşi dă mâna, prin gaura de ozon, cu mişcarea browniană a îndărătnicei materii, creând haos. De aici erorile şi distorsionările între ce zice Dumnealui şi ce se aude pe Pământ. Traducător din oficiu s-a oferit doar Dracul. Eu nu ştiu mare lucru despre limbile străine.

Am încercat să mă strecor printre picioarele nervoase, dar disperarea creştea pe măsură ce se anunţa stocul, din ce în ce mai diminuat. Mâinile lacome mă dădeau deoparte, forţându-mă să ies din rând. Când am ajuns la tarabă, mai era doar o crenguţă firavă, cu două caise. Preţul explodase. Se vorbea deja de ediţii limitate. Am dat toţi banii mamei şi am scos din puşculiţă şi bancnotele care îmi ţinuseră visurile vii.
Când m-a văzut mama, a lăcrimat şi s-a trântit pe patul din dormitor, izbind fără milă uşa. Nu ştiam niciodată de ce plânge. Uneori doar se uita la mine şi o apuca plânsul. Alteori mă lua în braţe şi mă mângâia. Atunci aveam voie să cer cadouri, căci nu se supăra. M-am aşezat cuminte la masa din bucătărie şi am început să mă uit mai atent la partea mea de investiţie. Mama se ridicase din pat, dar îşi făcea de lucru pe lângă aragaz. Îi era prea milă ca să-mi ceară să împărţim.
– Vrei să-ţi facă mama dulceaţă? Sau poate o tartă?
Am ridicat ochii, năucă.
– Din caise … putem altoi crenguţa şi o putem sădi în grădină, dar mă gândeam să …
– Nuuuuuu, nu.
Dădusem toţi banii pe caisele alea aurii, voiam să mă mai bucur de ele.
– Nu azi. Nici mâine!
– Or să se treacă … mama a oprit cuvintele, îmi citea durerea în ochi.
Le-am purtat cu mine peste tot. Am adormit cu ele în palmă. Când m-am trezit nu mai erau decât sâmburi. Mă odihnisem pe ele şi se storcoşiseră. Am fost de neconsolat. Am plâns, am refuzat să vorbesc, m-am lăsat în poala mamei. Cu greu am dat drumul din mână crenguţei. Mama nici nu ştia cum să-mi spună că o să moară şi ea, dacă nu o sădeam. Am văzut cum se uita trist şi lung la mine şi am lăsat-o să mi-o ia şi s-o readucă la viaţă.
Măcar avusesem nişte primăvară, mama renunţase la a ei. Cât am zăcut, s-a vândut toată vara.

Mama îmi coase tivul de la pelerină, vine rândul toamnei şi avem nevoie de nişte ploi. De data asta am un plan: o să-mi dau cu usturoi pe ghetuţe, ca să-mi fac loc printre iubitorii de parfum. Strâmb nişte nasuri, dar vine guturaiul şi le pune pe toate la loc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.