De florile mărului

Cuvintele sunt precum merele. Rupte de copaci aşteaptă cuminţi putregaiul şi întoarcerea în vintrele rădăcinii. Multe sfârşesc în noi, e mântuire sau blestem? Ele poartă vina universală pe coaja subţire, de-aia suferă de vătămătură aşa uşor. Mărul a dat un ghiont păcatului în rai. A atras atenţia Evei, care avea ochiul stratificat în lentile cu focalizare intuitivă, descoperind folos în orice frumos. Adam avea ochi pentru Eva şi urechi întoarse către Dumnezeu. În ele însă mâţa dracului torcea ceară. Moise l-a auzit şi s-a gândit să publice o carte, o tăbliţă, în forma primordială. De ce Dumnezeu nu imprimă el însuşi şi nu ne ninge cu fluturaşi publicitari? Nu ar mai trebui să plătească intermediari, care fie vorba între noi, iau cea mai fragedă parte din câştig, textele nu ar mai avea parte de corecturi inutile şi înflorituri în exces şi nici nu s-ar mai sugera, prin note, alte explicaţii. Dar Dumnezeu refuză să se folosească de cerneală. Copilul lui alintat a rămas Cuvântul. Tunat, fulgerat, crăpat în Lumină. Dar pe Cuvântul lui cu rezonanţă Pavarotti-ană, Drăcia-dracului aruncă karaokian zgomote abisale, scoase din pământ, compensaţiile plătite de Dumnezeu muţeniei. Duhoarea caută colac de salvare în francheţea mărului. Dispreţuiesc viermii care şi le arogă, dar e dreptul lor la Cuvânt şi la izbăvirea de foame. Ca şi trivialităţile, ei există şi fac un spectacol din asta.
De câte ori strâng mere în coşuri, gospodinele îmi urează compot sau dulceaţă. Numai tu le scoţi din basme partea îmbătată cu otravă. Jubilezi pe găunoşenia lor, pe semnele de pojar şi încăpăţânarea de acreală. De câte ori scot cuvintele la joacă, aduci furtuni şi ridici nori de praf. Dacă spun ‘da’, mă acoperi cu ‘nu’, dacă mă mir de vise, mă împingi în coşmar, dacă-ţi spun că iubesc, mă arunci în măruntaie de peşte să nu mă mai aud.
Cuvintele sunt precum merele. Le spăl, le usuc la soare, le mănânc şi le las vocaţia fermentării să-mi alerge fluturi prin stomac.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s