Idealul meu în viaţă e femeia cu mustaţă

omar bridge

În anul întâi de facultate am făcut cunoştinţă cu jocul de bridge. Un domn costisitor, are pretenţii de judecată şi timp, acaparator şi extrem de gelos. Deşi m-a chinuit ani grei, n-a reusit să facă din mine o jucătoare, am rămas o chibiţă. E drept, am şi eu momentele mele de genialitate, când câştig de capul meu. Nu forţez, bucuria îmi ţine de cald o vreme.
Jucam bridge la şcoală, chiulind de la câte un curs, jucam când mă întorceam la cămin şi jucam şi nopţile. Cu atâta perseverenţă, ai fi zis că mă înscriu la profesionişti. Eroare! Îmi place jocul, dar conversaţia la masă e şi mai delicioasă. Flirt, umor, sarcasm. Când primeam banii de acasă, şi câte o bere, când nu – mai mult ţigări şi zaţ de nechezol, fiert, ca şi dedicaţiile manelistilor, fără număr. În plus mai erau şi convenţiile. Jucam cam cu aceleaşi persoane, pentru că importante la bridge nu sunt punctele ci înţelegerea dintre parteneri, când prin limbaj codat îşi dezvăluie unul celuilalt sufletul – cărţile. Chiar şi când pierzi e o fericire, dacă ai reuşit să scoţi maximum din acea partidă, iar dacă reuşeşti imposibilul – să câştigi pe o mână proastă – satisfacţia e şi mai mare. Născută în gen feminin, dar cu o acurată recunoaştere a propriilor bariere, mă lăsam tentată mai mult de conversaţie, decât de jocul în sine şi atunci, deşi eram o jucătoare mediocră, nu-mi enervam partenerul foarte tare, din contră, jucam liniştiţi în continuare, chiar dacă mai scăpa şi câte o înjurătură, scrâşnită printre dinţi. Ne mai juram despărţire veşnică, doar ca să ne întâlnim a doua zi, la aceeaşi masă, cu un contract asemănător, pe care îl jucam artistic, ca să-i fac în ciudă. Bărbaţii vor să câştige. Întotdeauna. Femeile vor ca ei să câştige şi apropie linia de sosire cu un metru.
Mai târziu am început să joc online. Evident că eram clovnul de serviciu, dar fără să-mi fac procese de conştiinţă, intram şi în competiţii . Îmi aduc aminte că într-un astfel de turneu am jucat cu un profesionist din Bulgaria, care nici măcar nu vorbea engleza şi ne-am clasat pe locul doi. Meritul i-a aparţinut. Eh, poate nu chiar 100%, dar 80% îi cedez bucuroasă. Când mă invita, când şi când, să mai jucăm câte un turneu, acceptam, dar cu oarecare reţinere, întrebându-mă de ce şi-o fi pierzând timpul cu o proastă ca mine. Foarte mulţi români jucau bridge online şi îmi făcusem prieteni, site-ul de bridge devenise un fel de cetate, la care se ferecau porţile şi unde se înjghebase, aleatoriu, o naţie de alcoolici. Beam, recunoşteam, dar n-aveam timp să ne tratăm.
Într-o duminică, pe la prânz, fusesem în mare vervă, câştigasem nişte jocuri la limită, partenerul meu de joc flirta mulţumit şi chibiţii făceau glume obscene. Unul dintre chibiţi m-a intrebat dacă îi permit să joace o mână cu mine. În timpul jocului îmi spusese că e cu o gaşcă de prieteni, care beau o palincă şi că îi făcusem să râdă cu glumiţele mele. Când i-am mai spus şi că-s moldoveancă, veselia a devenit generală. Aşa că în loc să mă concentrez la joc, am fost nevoită să parez bărbăteşte toate bancurile cu moldovence, ce curgeau gârlă. Am câştigat jocul şi la sfarşit Maestrul mi-a spus să nu mai las pe nimeni să-mi dea peste nas la masa de joc, pentru că jucasem o partidă cu campionul naţional en titre: “Moldoveanco, ţine capul sus, nu lăsa pe nimeni să-ţi spună altfel, ai jucat la masa campionilor”.
Acesta este jocul de bridge, o punte a suspinelor sau un pod al împlinirii. Mi s-a întâmplat de mai multe ori în viaţă să joc la masa campionilor, m-am născut sub o stea norocoasă şi dacă am trăit şi exmatriculări, a meritat.

3 de pică, jocul despică.

 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.