O păsărică la cap

somn

Marquez aproape că ne tenta cu ‘Un veac de singurătate’, în timp ce Unamuno punea miere de albine pe rană, ‘nu eşti singur atâta vreme cât te ai pe tine însuţi’. Cu atât te simţi mai singur, cu cât eşti înconjurat de mai mulţi oameni şi totuşi niciodată îndeajuns de singur încât să-ţi fi rătăcit, la biroul de obiecte pierdute, fobiile, anxietăţile.
La început au fost monştrii. Din dulap, de sub pat, din grădină. Veneau noaptea. Ziua se transformau, cuminţi, în ţoale, rochiţe cu buline, cană cu lapte şi tel cu rotiţe. Noaptea aveau chef de joacă. Din neatenţie am dezvoltat o fobie complementară: frica de întuneric, care mi-a ţinut companie până la prezente bătrâneţi. Nu pot dormi liniştită dacă nu am o lanternă la îndemână, chiar dacă las un bec aprins, pe hol. Când rămân fără baterii, pana prostului, din motive de zăpăceală, că nu-mi permit să ademenesc încă scleroza- un fel de tanti Roza – mă mulţumesc şi cu lumânări, deşi chibriturile nu se aprind întotdeauna de la prima încercare şi risc să dau în atac de panică. Slavă Domnului, la vârsta mea ajungi să dormi cu monstrul, nu mai ai motiv să te temi că te pândeşte de sub pat!
În paralel, şi fără să fie contagioase, mai faci cunoştinţă cu teama de păianjeni şi cu cea de albine. Două frumuseţi cu canini la vedere, amatoare de sânge proaspăt, nevinovat. Mai sunt şi cântecele de of şi jale, create probabil tot de persoane anxioase, cu crize dese de furie, gen Magdalena şi albina fără dinţi, care percepute prin ochi neştiutori de copil pot înrădăcina traume pe viaţă.
Medaliatele cu aur sunt claustrofobia şi agorafobia. Distracţie maximă! La una te plângi că eşti singur în lift şi nu te-a agăţat şi pe tine cineva, să-ţi distragă atenţia, la cealaltă nici Făt-Frumos, nici Ileana Cosânzeana, nici măcar Zmeul Zmeilor şi Jumătatea de Împărăţie nu reuşesc să te scoată la o cafea. Şi totuşi, minunatele astea două pot convieţui, civilizat, cu tine în casă, hrănindu-se cu creier pane, amestecându-şi interesul în farfuria ta.
Trusoul nu ar fi complet dacă n-am avea şi vălul pe faţă.
Feminismul şi misoginia. Dracu’ ştie ce-s astea două, dar par rude cu primele, în sensul că odată ce-ai făcut cunoştinţă cu ele, nu mai scapi. Stând cu ele la o berică, fetele par de gaşcă, o glumiţă, un flirt, îţi fac şi cu ochiul. Dacă dai semne că te amuzi, ai pierdut meciul. Intrigantele astea sunt de neam prost, le dai un deget şi-ţi trag toată mâna. N-am cunoscut parşive mai mari. Dacă s-ar opri la brigada artistică a întreprinderii, ar fi şi ele fete de treabă, dar încep să se ia în serios, aşteaptă să le iei în căsătorie şi-ţi fac ordine în Gânditorul. Scapi la fel de greu ca de râie, numai după ce dai jos un rând de piele. Doar dacă nu-i râie căprească, la aia după mâncărimi leşia ustură ca dracu!
Niciuneia nu am curajul să-i scriu numele întreg de familie, adică denumirea ştiinţifică, căci au iz de blestem şi mă zgândăre mai abitir ca pisica neagră. Și nici nu trec cu trei scuipaţi în sân … Nu zic nici pâs despre frica de moarte şi cea de morţi, c-o moarte toţi suntem datori, dar dacă până şi băncile acceptă plata în rate, nu văd de ce Doamna se cramponează de total! Parcă e mai simpatic bau-bau.
Sunt sigură că v-au trecut prin cap şi altele, dar mai las loc şi pentru alţii să se plângă.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.