Călcâiele lui Dumnezeu

 

Iubesc bisericile goale, în zilele de luni, dimineața sau chiar și în cele de marți, când țin umbra doar pentru ele și nu stingheresc pe altcineva. Acolo merg să vorbesc cu Dumnezeu. Știu că locul lui e la mine în suflet, dar vacarmul lumii mă obosește și îl aud din ce în ce mai greu. Nici el nu mai coboară prin suflete ca altădată, e bătrân, e bolnav de câte păcate duce în spate, nu ne mai crede pe cuvânt. Spera să-și vadă în noi perfecțiunea, și-a văzut în oglindă defectele. 

Intru precaut, să văd dacă e acasă. Īmi pare că nu și mă învârt de colo-colo fericită, schițând pași de dans, râzând cu capul dat pe spate și înlemnesc așa, răstignită pe aripi de aer, când dau ochii cu cei bulbucați ai sfinților de pe pereți, care mă privesc mustrători. Asta e meseria lor, veșnic martiri, lipsiți de nevoia să se bucure. Singur Dumnezeu râde de-mi tremură timpanele, din inima aceea din care a explodat tot universul și mă rușinez, căci nu vreau să-l las să vadă cât sunt de fericită că a venit. Nu mai vine demult prin biserici, poate și lui îi plac când sunt mai mult goale. Vorbim despre curaj și îndoială și mă plâng și apoi îl laud și iar mă plâng, și cer câte puțin pentru fiecare și înainte de a cere ceva și pentru mine pleacă. Caut o icoană, cea mai mică, cu speranțe uscate, fără rame și zale de aur și argint, sătulă să ademenească prin culoare, și-i las acolo o vorbă, o șoaptă, înainte de a face o plecăciune în fața sfinților și a ieși din scenă, primenită și cu poftă de viață. 

Oamenii sufocă în mine adevărul și spontaneitatea, fac reguli și aduc mereu vorba despre bani. Eu iubesc bisericile goale, făcute anume pentru mine și Dumnezeu.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.