Călcâiele lui Dumnezeu


Iubesc bisericile goale, în zilele de luni, dimineața sau chiar și în cele de marți, când țin umbra doar pentru ele și nu stingheresc pe altcineva. Acolo merg să vorbesc cu Dumnezeu. Știu că locul lui e la mine în suflet, dar vacarmul lumii mă obosește și îl aud din ce în ce mai greu. Nici el nu mai coboară prin suflete ca altădată, e bătrân, e bolnav de câte păcate duce în spate, nu ne mai crede pe cuvânt. Spera să-și vadă în noi perfecțiunea, și-a văzut în oglindă defectele. 

Intru precaut, să văd dacă e acasă. Īmi pare că nu și mă învârt de colo-colo fericită, schițând pași de dans, râzând cu capul dat pe spate și înlemnesc așa, răstignită pe aripi de aer, când dau ochii cu cei bulbucați ai sfinților de pe pereți, care mă privesc mustrători. Asta e meseria lor, veșnic martiri, lipsiți de nevoia să se bucure. Singur Dumnezeu râde de-mi tremură timpanele, din inima aceea din care a explodat tot universul și mă rușinez, căci nu vreau să-l las să vadă cât sunt de fericită că a venit. Nu mai vine demult prin biserici, poate și lui îi plac când sunt mai mult goale. Vorbim despre curaj și îndoială și mă plâng și apoi îl laud și iar mă plâng și cer câte puțin pentru fiecare și înainte de a cere ceva și pentru mine, pleacă. Caut o icoană, cea mai mică, cu speranțe uscate, fără rame și zale de aur și argint, sătulă să ademenească prin culoare și-i las acolo o vorbă, o șoaptă, înainte de a face o plecăciune în fața sfinților și a ieși din scenă, primenită și cu poftă de viață. 

Oamenii sufocă în mine adevărul și spontaneitatea, fac reguli și aduc vorba despre bani. Eu iubesc bisericile goale, făcute anume pentru mine și Dumnezeu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s