Chiar pe sub nasul lui Dumnezeu

chinezoaice

Mai aveam câteva sute de metri de stat în România. Pentru că mi-e frică de ce le poate pielea tuturor guvernărilor de la Bucureşti, care se înghesuie pe locurile strâmte ale prezentului, şi de reforma monetară, am cheltuit, cu generozitate, tot ce schimbasem în lei, că asta face diaspora, lasă nişte bani şi pleacă cu caşcaval, cârnaţi şi huşte de borş. Şi eu şi fiu-meu preferăm să ne luăm, cu mânuţa noastră, junk-ul favorit, în avion. Acolo sus se vând cu predilecţie ciudăţenii, de parcă deasupra norilor şi gusturile ne devin extraterestre. Abia după ce am trecut de poarta primitoare, am realizat că nu-mi lăsasem nicio rezervă de bani pentru apă. Aeroportul de la Bacău e mic, nici vorbă de chioşcuri cu mâncare, numai un frigider cu fantă pentru numerar. Copilul ronţăia nişte covrigei, simţeam cum se apropie momentul când n-o să mai pot tăgădui lipsa de apă. Aş fi putut să implor ceilalţi pasageri: „Daţi un leu, să pot să-l beu!”. Nu ar fi fost ceva neaşteptat, dincolo de graniţe eram părtaşii aceluiaşi neam, de descurcăreţi. Ca să nu dau un exemplu extravagant copilului, m-am apucat să cotrobăiesc prin geantă. Prin toate cotloanele, buzunăraşele şi cele două portofele. Am găsit 2 lire şi 5 lei. M-am dus, cu degetele încrucişate, spre frigider. Apa plată era 5 lei. Am răsuflat uşurată, din creştet până la călcâie. Am introdus monezile şi trei hârtii de 1 leu. Ultima monedă, de 10 bani, se încăpăţâna să se întoarcă. Maşinăria îmi păpase 4.90 lei şi nu-mi primeam apa din cauza bicisnicului de 10 bani, care bătea darabana că vrea înapoi în portofel. M-am întors către copil. Stătea acolo, cuminte, cu speranţa lăţită pe chip. Am introdus, cu mâna la spate, moneda şi am tras, cu ciudă, un pumn, aşa cum văzusem în filmele americane. Ofiţerul, care controla pentru ultima oară documentele înainte de îmbarcare, m-a privit cu reproş. Oare alertase serviciile de securitate? Nu am avut timp să mă lamentez, că am auzit sticla de apă făcându-şi vânt de pe raft. Am cules-o cu grijă şi am prezentat-o, ca pe un trofeu, fiului meu. Nu a durat mult şi am fost invitaţi în avion.
Problema cu aeroporturile mici, private de spaţiu de către administraţiile locale, care aprobă greu bani pentru extindere, preferând să cheltuiască pe ce le place celor care rămân acasă, este că personalul e foarte drăguţ.
Am păşit zâmbind în avion întâmpinaţi de personalul de zbor, la fel de drăguţ. Nu pot să mă plâng, au apărut din ce în ce mai mulţi stewarzi, care au luat locul, încetul cu încetul, fetelor frumoase, semn că şi-au câştigat egalitatea în drepturi, pe posturile altădată considerate feminine. Acum toate sunt la modă.
Cât încă trepidam sub o zodie optimistă, am început să mă uit după locurile noastre. Cu un rând mai în faţă, am dat cu ochii de el. Dintre toate cele 20 de milioane de români, trebuia să dau tocmai peste nemernicul ăsta! Ce tentaţie, să-i dau un şut de la 10000 de km, exact de sub nasul lui Dumnezeu.
Îl iubisem mai bine de 2 ani şi n-a fost nici măcar o dată drăguţ cu mine. Îşi pusese pe chip, de la început, un aer de superioritate şi mă tratase ca pe o adolescentă naivă şi cu prea mulţi pistrui pe faţă pentru gustul lui. Îmi reamintea în fiecare zi ce norocoasă eram că-mi făcuse loc în viaţa lui şi că se apropia timpul să plec. Lui îi plăceau femeile adevărate. Când mi-a aruncat papucii pe geam, s-a afişat imediat cu una măritată, frumoasă, cinică şi gata să-mi dovedească, cu fiecare ocazie, cât de nepotrivită fusesem pentru el.
Acum stătea acolo, sub ochii mei, privindu-mă cu curiozitate. Slavă cerului azuriu, purtam cea mai sexi pereche de blugi a mea şi sub tricoul fin, de vară, cel mai bun sutien de dantelă! M-am fâţâit, mai mult decât era necesar, pe sub privirile lui şi l-am simţit măsurându-mă viclean, pe sub gene. Aşa făcuse dintotdeauna, mă privea lung, pe sub gene, să nu mi-o iau în cap. De lângă el, o doamnă trupeşă, cu ochelari, mă privea superioară, solicitându-i interesul cu bătăi uşoare pe umăr.
Cu cele 2 lire norocoase i-am mai cumpărat o apă copilului. Am refuzat apelul unei mame de a face schimb de locuri cu fiul ei, cuibărit lângă hublou, sufăr de claustrofobie şi plătesc anume mai mult pentru locul mărginit de coridor. Refuzul a atras atenţia tuturor, generând murmure dezaprobatoare, dar am tratat copilul cu graţie, el şi fiu-meu împărţind bomboane şi un film pe DVD-ul portabil. Amândoi au adormit înainte de final, eu rămânând să mă mai fâţâi un pic încoace şi-ncolo. Îl simţeam nervos şi mă dispreţuiam un pic că-mi făcea plăcere, dar cazna era inutilă, suferinţa tânărului îmi era mai plăcută decât lectura cărţii pentru care făcusem eforturi să mă însoţească la bord.
Ştiam eu că ceva nu se potrivea!!! Asta e povestea vieţii mele, întotdeauna ceva nu se potriveşte!
Tânărul … Tipul de care vorbesc trebuia să arate un pic mai bătrân decât mine, deşi bărbaţilor le e permis să arate, cu păr alb, mai bine. Chipul era perfect, vârsta nu se potrivea. Atunci a căzut, lejer, peste mine cerul pe care îl traversam, nu putea fi decât fiul nemernicului, era replica fidelă. M-am uitat la copilul meu, adormit candid, cu capul la mine pe umăr şi m-am ruşinat de toate răutăţile peste care păşisem. Degeaba, pânza aceea de satisfacţie mi se împachetase deja pe suflet. Doamna cu săgeţi otrăvite în priviri trebuie să-i fi fost soţie, împărţeau acelaşi model de verighetă. El încă mă studia, din coada ochiului. Chiar şi când ar fi trebuit să se agaţe de bagaje.
M-am îndepărtat unduind din şolduri, o victorie e o victorie, mai ales în deplasare.
– Mama, eşti fericită că de data asta nu ţi-a fost frică în avion?
Măi să fie, tinerelul îmi luase gândul de la punga de hârtie şi de la scenarii panicarde! Cât de mult îl iubisem pe nemernicul ăla şi ce fericire să arăt mai bine decât nevasta lui fiu-său! De fapt nici nu cred că l-am iubit, crezusem că-mi putea împrumuta, prin simpatie, un pic de sofisticăreală.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.