Galantar cu poezii

girl leaves

Şi mamelor le ajunge cuţitul la os, dar în timp ce nouă ne aşează capul pe pernă, ele rămân să poarte lumii de grijă. Îndreptăţită să creadă că am să stau ascunsă în casă toată viaţa, m-a încurajat să-mi deschid o prăvălie. Pe Strada Mare toate cucoanele ţineau prăvălie. Era un du-te vino ce mă scotea din minţi. Domnii se ocupau de lucruri serioase şi era mereu vorba despre politică. Pe partea luminoasă, unde soarele se grăbea să dea uşile de perete, chiriile erau mari. Faţadele erau văruite în culori plăcute, elegante, primăria oferea coşuri cu flori şi ziarele locale reclamă pe pagina principală. Pe partea săracilor, acoperişurile se ţineau strâns de burlane, să nu se prăbuşească. Nu mai dăduse nimeni o mână de var de când se închinase un pahar pentru cei ce aşezaseră temelia. Şi chiar şi atunci popa se scuzase, grăbit să ducă la bun sfârşit o înmormântare. Cât îmi căutam locul, priveam uimită la vitrinele mari, îndestulate, la femeile frumoase, cu bonete dantelate şi şorţ înflorat, care strigau după muşterii, la mina veselă a tuturor, împărţind voie bună şi gălăgie, în ciuda dimineţii.
„Ce să vând?”, o întrebasem pe mama, ce să vând ca să nu supăr vioiciunea asta a firii, nu ştiam decât să scriu poezii. Aveam mai multă dorinţă decât bani. Cu chiu cu vai am găsit un loc, întunecos, din care a trebuit să scot pe cârpe umezeala. M-a ajutat şi mama, dar oricât am frecat şi am şters, soarele nu se uita la noi decât după terminarea programului, când Strada Mare rămânea pustie, aşteptând oamenii primăriei să-i facă toaleta de noapte. La lăsarea întunericului, lumina caldă a felinarelor invita la promenadă, inimi tinere cereau în gând cadouri în schimbul sărutărilor. Pe partea mea de stradă domnea umbra, primăria asocia electricitatea numai cu ideea de frumos. Nici hoţii nu-şi pierdeau vremea pe acolo, foile de hârtie, scrise de mână, nu valorează nimic. Râdeau de mine până şi copiii care băteau mingea, nimeni nu mai scria ore întregi de mână. Se inventaseră calculatoarele, maşinile cu cutie de viteză automată, reportofoanele.
Dimineaţa, cu fruntea lipită de geam, aşteptam să mă străbată fiorul invidiei, gelozia, dispreţul, dar ele se temeau să-şi facă loc dincolo de linia continuă. Femeile acelea frumoase, cu picioare lungi, lăsate la vedere însufleţeau tarabele. Mânuind toporişti de lemn porţionau unt şi halviţă, uneori marmeladă făcută în casă sau bulion. Stropi orfani căutau îmbrăţişarea trotuarului. Unii mai îndrăzneţi se agăţau de hainele gospodinelor sau de şorţul vânzătoarei, care ducea brusc mâna la gură, încurcată. Dar învăţate cu zbenguiala copiilor, femeile nu păreau să se supere, ci luau petele mici pe deget şi murmurau apreciativ. Bărbaţii se opreau să-şi inspecteze mustăţile în vitrine şi, din coada ochiului, jartierele urcate pe scări de lemn, să aranjeze copertinele. O bunică cu doi nepoţi, atârnaţi de buzunarele pline de dropsuri, împingea o tonetă pe care sălta jucăuş un lighean cu porumb fiert.
Scrisesem o poezie şi mă gândeam să le-o dăruiesc, simţeam, însă, că i-aş fi încurcat. Lumea de azi nu mai ştie cum să refuze cu onestitate. Ne rănim având grijă să nu ne rănim.
Un bătrân în nevoie de o cămaşă curată intră precaut, după care, obişnuindu-se cu obscuritatea aspră, întrebă dacă nu aveam borcane şi sticle goale. Aveam numai poezii şi lui îi era frică să-i fie milă, poezia era ieftină. A ieşit cu spatele, zâmbind laconic. Când am ieşit după el, îşi lăsase deja spinarea să se încovoaie sub povara zilei. L-am petrecut din ochi. Nici nu ştiam ce să fac cu lacrimile alea, nu învăţasem nimic despre profit.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.