Ochelari din vată de zahăr sau optica bunătăţii

A_Retro_Cartoon_Woman_Helping_Her_Dance_Partner_Who_Has_Fallen_Royalty_Free_Clipart_Picture_100603-003029-778053( A women helping her fallen dance partner, royalty free clipart)

Bunătatea este cea mai bizară formă de masochism, răzbunarea Celui de Sus pentru desconsiderarea arătată Fiului. În timp ce-ţi propune raiul, cu laptele şi mierea, drept izbândă finală, dă cu biciul sclaviei în tine, îmboldindu-te să fii bun şi chiar mai mult decât atât, nebun de bun.
Bunătatea mea o datorez bunică-mii, care nu s-a mulţumit să pună în baiţ ceva gene, ci a transmis poveţe şi pe cale orală:
– Întotdeauna să te apleci să ridici oameni de pe jos.
– Poate bani, vrei să zici, bunică! Mama vitregă zice că dacă nu apreciezi moneda, nu ai de unde să ştii cum să manageriezi bancnota.
– Ptiu, copchilă! Banu-i ochiul dracului, aici vorbim de ce-a lăsat Dumnezeu.
– Ce să lase? Gravitaţie! Că de-aia se întâmplă de cădem, pleonastic vorbind, pe jos.
– Da, gravitaţie, aşa zicea şi a bătrână, Dumnezeu s-o ierte, aia ne trage mintea de la cap şi-o poziţionează, mai estetic, la fund. De-aia se zice, în popor, că bătaie la fund e ruptă din rai, de fapt e o încercare de alungare a minţii în scopul primordial. Dar să lăsăm fizica ălora de-şi numără particulele şi să ne ocupăm de problema noastră. Manual de ‘cei 7 ani de-acasă’, că atât mă pricep să predau. Nu calci peste oameni, că le trosnesc oasele şi atragi atenţia lui Sfântul Petru, ăla de la biroul de vize. Tu să fii fată cuminte, îi ridici, îi scuturi puţin şi-i duci acasă. Oamenii cad ca frunzele, când nu mai pot lupta cu rugina şi îi ia vântul. Ca să scapi de toamnă, trebuie să ai curajul să treci prin furcile de ger ale iernii, ca să câştigi ce ai pierdut din primăvară.
De atunci tot ridic, în mare parte beţivi. Pe unul l-am dus de vreo sută de ori în cârcă şi acum s-a învăţat şi vine singur şi se aruncă pe jos. Am mai încercat şi cu cerşetori, dar ăia pretind că n-au încredere în picioare, dacă nu le umpli buzunarele cu bani. Bat-o s-o bată de gravitaţie!
Şi cum norocul, când nu ţi-l faci tu, e numai unul şi îl vezi la oglindă pe locul de dat cu mir, aşa şi eu îmi chinui bunătatea, sisific. Deşi când ajung la poale intenţionez să schimb muntele, cineva îmi tot schimbă indicatoarele de traseu de pe copaci.
Cum să fii bun cu unul care-ţi scoate ochii că e mai bun ca tine? Isus ştie! Ba de pe la prelegeri şi conferinţe vine şi cu adeziuni:
– Mi-a spus o prietenă că eşti bună, doar pentru că poţi să iei nişte bunătate în plus de la mine, acum că m-ai găsit vulnerabil. Versiunea Highlander, nu altceva.
– Mi-a zis un amic că mă ajuţi, doar ca să îţi iei doctoratul.
– Am visat că eşti bună cu mine pentru că eşti proastă şi nu ştii să faci altceva.
– Ce vrei de fapt, să te calc eu în picioare?

Când dai peste un om căzut la pământ, păşeşte discret şi lasă-l pe mâna prietenilor. Ăia se pricep la înmormântări, vor ţine discursuri cu cuvinte alese, erudite la paritate şi vor depune coroane de flori, de fiecare dată când e la modă să ai ecuson cu nume de erou şi se filmează.
Din bunătate să nu-ţi faci chip cioplit, acelea sunt interzise de producător. Când copii trebuie să faci continuu referire la autor.
Dacă totuşi te mănâncă buricele degetelor, când dai peste un om căzut, ridică-l, sprijină-l de un copac şi lasă-l la mila lui Dumnezeu, că nu eşti pizza, să-i îndestulezi şi flămânzii de-acasă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.