Criză de adevăr

Related image

Mă uit la celelalte porţi cu uimire şi invidia unui copil rămas fără loc la grădiniţă. Pe stâlpii înalţi, lumânări tremură în faţa întunericului. N-am avut bani de lumină, a trebuit să-mi cumpăr cizme, un picior m-a lăsat pe mâna reumatismului. Pe lemnul vopsit în verde au învârtit crengi de brad şi le-au prins cu panglică lată, roşie şi clopoţei. Copiii trag de mere şi colaci atârnaţi pe aţă. Ninge peste toate, cuminte, a noroc. Dinspre geamuri răzbat clinchete de pahare şi glasuri calde le ascund vederii, aburind sticla. Colindele ţes pe cuvinte de aur, din fir tors în urechea lui Dumnezeu.

Numai poarta mea s-a înţepenit, dându-şi ultimul scârţâit în beznă. Dar e mai bine aşa, ne-a prins de tulpan un guturai şi tusea ne-ar da de gol luminii, căutându-ne pricină. Nu e laşitate, ci o apărare îndârjită a tăcerii, după ce toate au fost spuse şi auzite şi-n urma lor până şi ultima vocală s-a şters la gură de ecou.

Pe la celelalte porţi se merge cu colindul, pe la poarta mea se trece cu minciuna. E greu drumul până la capătul satului, merele-s mai pipernicite, nucile la care nu ajungi mai seci, colacii nesăraţi şi fata bătrână. Fericirea s-a risipit pe uliţi, în râsul copiilor, n-a răzbătut până la mine decât răutatea sănătoasă a minciunii. Minciuna e ca scaiul, se prinde de tine şi chiar când crezi că ai scăpat de ea se agaţă de căptuşeala rochiei, cu zeci de degete şi zace acolo, fără oftat. Adevărul are nevoie de lumină, de zidire, minciuna creşte ca Făt-frumos, prinţul chiorăniilor şi ajunge prima la daruri. Ascult colindul celor care înşeală şi mă prefac că-i cred, când nu mi-au mai rămas de pus pe masă decât sfârşeală şi farmece de somn. De plec din poartă vin de bat la geam, strigă în gura mare, ca să afle satul că e scăpat.

Din toamnă am aşteptat iarna asta, pe întuneric, va fi să văd la lumina ninsorilor ce mi s-au aşternut pe gând.

Las povestea să-şi vadă de drum şi-mi târâi anii înapoi în casă, curând Dumnezeu va coborî pe uliţă şi îmbătat de adoraţia colindelor îmi va ascunde, şi de data asta, c-a minţit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.