Monocromi – eleganţă în alb şi negru

Woman with flowers in hair Free Images (Photo from Pinterest)

 

 

‘Sunteţi pictoriţă!’, oamenii au o nevoie viscerală de a pune etichete şi de a avea dreptate, respiră pe nas dacă nu lipesc o bulină pe aer, cu concentraţia de dioxid de carbon. Iar definiţia trebuie să fie una precisă, precum erau etichetele de pe caietele de la şcoală: ‘Bărgăoanu Marinela – clasa a III a D’. Dacă îţi place să te joci în culori , eşti pictoriţă, eşti , zi da, aşa vrea universul, să-ţi accepţi culoarea! ‘Eu inventez culori: roz zmeurel, portocaliu de cais, albastru de râu, aurie de gându’, nu sunt pictoriţă, joc culori‘ le zic. ‘Nici nu ştiţi cât de pictoriţă sunteţi!’, ‘ Vreau şi eu un portret al băiatului, vă rog’ . ‘Nu sunt pictoriţă, mă exprim în nuanţe, nici măcar kitsch nu pot fi, sunt diferită, dar nu mă pricep la culori’. Te trezeşti că toată lumea vorbeşte despre pictoriţă, unii, puţini şi neaşteptaţi, ştiu şi înţeleg jocul cu praf de stele, alţii te invită la simpozioane, pentru că dă bine să ai exotici în anturaj. Cei mai mulţi se lăfăiesc în prosteala de a crea o pictoriţă, chiar se jură că le-ai pictat un prieten, ca să nu mai zic de ‘colecţionarii’ care au cumpărat de pe piaţă şi nuduri. În acest punct de antiluminozitate apar criticii de artă. Peste tot şi peste toate, umbra lui Sergiu Nicolaescu la Cozia ( Eu sunt Mircea, fes cu moţ!). Criticii au toate zvonurile pe hârtie, de fapt şi demonstraţia e gata făcută, rezultatul e final încă dinainte de a scrie enunţul. De parcă arta pânzei de păianjen nu ar fi minuţioasă ci la îndemână! ‘Sunteţi pictoriţă, unde expuneţi? Aaaa, păi după cronică toate galeriile vor dori să vă expună!’ . Ai rămas ca la dentist? De ce, dragă? La experţi te duci cu precauţie, nu cu Vuitton.

Pe fiecare planşă ai lăsat, în culoare, un indiciu. Adunate, ele spun o poveste, un tâlc. Experţii, preocupaţi doar de propriile labirinturi, coduri de folosinţă ale artei, nici nu s-au uitat. O imagine de ansamblu care alintă ochiul, dar chiar şi când irită devine vandabilă şi are preţ. Orice are preţ. Ei nu-l cunosc pe oricine.

Cererea de portrete devine ilară. Experţii organizează o sedinţă de pozat, o stradă centrală îţi va purta numele şi pânzele se vor licita pe Lipscani. Nudul se lăfăie pe perne, zâmbind multumiţ. E bine. Experţii comentează, de peste umăr, toate amalgamurile de culori. E paradoxal cum vedem totuşi nuanţele în acelaşi fel, dar experţi sunt numai unii, ceilalţi sunt doar defecţi. Ai vrea să poţi urî culoarea şi nuanţele, dar de ce trebuie să faci din casă atelier, când e mult mai simplu să le dai experţilor planşele, să şi le vândă. Pui un afiş pe uşă, că un accident domestic ţi-a rănit, fără leac, mâinile şi te muţi într-un alt oraş, unde toate precupeţele vor şopti în batic: ‘E pictoriţă!’.

Mă uit în oglindă, n-am fost niciodată alb-negru, am ochii portocalii-cais şi umeri de piatră vânătă. Dumnezeu e uni, bărbaţii, după chipul şi asemănarea Lui, sunt blestemaţi în alb şi negru, superfemeile sunt idei de culoare, pictoriţele sunt curcubeu şi sclipici, nelalocullorşiderâscândlevezi sunt nuanţe. Visul meu e să înot prin culoare, nu poţi lipi etichete pe apă şi nici pe vis. Poate nu ai băgat de seamă, dar ţi s-au lipit abţibilduri pe degete, cât făceai comentarii!

Lowry şi o cutie de chibrituri. Le-ai ars?

P.S. Experta lui peşte

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.