Garderob supraevaluat – 27.01.2015

Related image(https://www.lyst.com/clothing/ermanno-scervino-lace-flared-trousers-black)

Bia intră furioasă peste mine, în baie, în timp ce-mi rimelam genele: ‘Nu eşti gata? Ţi-am spus că i-am promis lui Ghenţi că o ajut cu primirea oaspeţilor! De când e vaduvă se consumă prea mult, se topeşte de durere după răposatul…Of, Arioane, te dusăşi la dracu’ pe frânghie şi lăsaşi nevastă tânără şi frumoasă, să sprijine gardul la cimitir!’. Dându-şi ochii peste cap, semn că nenea Arion dezamăgise mai mult decât pe tanti Ghenţi, bunică-mea a trântit uşa, nemaiaşteptând răspuns. Tanti Ghenţi (părinţii voiseră s-o boteze Genţiana, dar un dobitoc de funcţionar la primărie, care fusese şi pălimar în timpul liber, îi caligrafiase în certificatul de naştere numele Ghenţiana, pentru că tocmai ce creionase el o literă ‘h’ cu înflorituri şi fusese grăbit să o lanseze în ochii emoţionatului tătic) sau madam D. organiza o petrecere de logodnă pentru unicul fiu, admirabilul şi ‘niciodată altul ca el’ Teofil (ăsta da nume de logodnic, parfum de mânăstire şi soacră – talpa iadului, căci tanti Ghenţi, pe care o bănuiam că îl trimisese personal pe nenea Arion după pâine, la dracul, arăta ea ca un trandafir înrourat, dar era plină de ţepi ascuţiţi şi amatori de tortură pe piele!) şi era prietenă, din tinereţe, cu bia, deci nu puteam evita fericitul eveniment decât prin mila doctorului, iar doctorul era în concediu, fugit în turneu european, după ce îi numărase unei asistente nasturii de la halat, crezând că erau paracetamoale furate din dulăpiorul cu lăcăţel. Tata îmi cumpărase o pereche de pantaloni negri, de dantelă şi muream de nerăbdare să-i scot în lume, îşi spălase astfel păcatele că mă lăsase pe mâna bunică-mii, la cursuri de broderie şi fugise la mare, într-o vacanţă precipitată. Mă pregăteam să-i îmbrac, când bia, surâzătoare precum uraganele din Atlantic, dădu năvală (fără avertisment) în cameră şi atunci începu coşmarul. ‘Ţi-am spus că e petrecere cu fast, Ghenţi şi-a făcut praf toate economiile, iar tu te îmbraci în pantaloni! Dă-i jos acum, până nu-i tai cu foarfeca! Azi te îmbraci în rochie!’. ‘Bia, te rog, înţelege, îmi plac pantalonii ăştia, tata mi i-a cumpărat, îi plac şi lui …’. Deşi ne crescuse pe amândoi cu aceeaşi dragoste, tata era un fel de ‘negul lui Ahile’ pentru bunică-mea, spre care îmi îndreptam degetul, demonstrativ, ori de câte ori încerca să-mi reteze dorinţele. ‘Nu ştiu care dintre voi e mai tâmpit, tu sau tac-tu, sau amândoi, că mi-aţi fript zilele! Dacă mai trăia bunică-tău şi acum v-ar fi bătut cu cureaua, să vă scoată prostiile din cap. Prostul ăsta de tac-tu crede că eşti frate-său mai mic şi încearcă să te ducă la curve. Doamne, am cerut fată după un golan, de ce mi-ai dat stârpitura asta incertă?’

Între timp, în ceruri, Dumnezeu pierduse, cu marţ tehnic, o partidă de table cu Einstein. ‘Albert, fiule, eşti evreu, că parcă numai lor le-am dat aur, cu dedicaţie specială? Sau a măsluit Toma, iar, zarurile! Ăsta, ca să nu se mai îndoiască, a început să facă glume pământene.’ ‘Doamne, eu am zis tot ce-am avut de zis în teoria relativităţii.’ ‘Iar eu ţi-am zis să mă scrii pe înţelesul tuturor, baba asta ce n-a înţeles? I-am trimis produs neomologat, coproducţie între Twix de dreapta şi Npix de strungă, calitate premium, şi cu hologramă personală, pe etichetă!’. ‘Doamne, iartă-i şi nu scuipa armaghedoane! Am câştigat, dar poţi să-ţi iei revanşa la şah pe nisip.’

Eu stăteam cu ochii pe cer, bunică-meu nu ne bătuse niciodată, timp în care bia scosese din dulap o rochie verde, toată numai un sclipici : ‘Iaca, vrei să te bârfească târgul? Asta ce-are? ‘, ‘Are de toate, dar n-am eu chef, vreau pantalonii de dantelă!’.

Image may contain: 1 person(google search)

‘Poftim, una neagră şi sexy, ‘un număr’, după cum ziceţi voi, ăştia tineri, poate îi cad lui Marcel ochii în decolteu şi te invită la o savarină, că m-am săturat să tot ascult poveştile mă-sii, despre ce a strâns băiatul pentru nuntă’. ‘Bia, tu nu asculţi ce-ţi spun, mie mi s-a pus pata pe pantalonii ăştia şi nu vreau să mă îmbrac cu altceva! În plus, nu vreau să par frivolă între cucoanele tale, nu ziseşi că e numai lume bună?’. ‘Atunci ia-ţi rochia de intelectuală, aia gri, cuminte, parcă-i bibliotecă – praf şi amintiri!’.

Image may contain: 1 person(google search)

‘Credeam că e cu dans, nu cu cvintet de cameră şi lecturi din Goethe!‘. ‘Numai dans aveţi în cap, generaţii de umblători pe sârmă! Hai, îmbracă-te, te rog, că pierdem timp.’. ‘Of, nu ne înţelegem, nu renunţ la pantaloni!’. ‘Uite, îţi mai dau o şansă, rochia aia roz, ruşinoasă, cu trandafiraşi moi şi îmbujoraţi. Cu aia îi iei minţile şi lui Marcel, şi mă-sii şi ne dă şi Ghenţi afară, dacă te dansează Teofil!’. ‘Nu,nu,nu!!!’. ‘Foarte bine! Stai acasă!’. A trântit uşa de perete şi a plecat.

Image may contain: 1 person(edressme.com)
Am stat acasă, am dormit în pantalonii de dantelă neagră şi toată noaptea m-a dansat un conversaţionist şarmant şi fercheş … şi n-a plouat la parada mea!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.