Garderob supraevaluat – 27.01.2015

Related image(https://www.lyst.com/clothing/ermanno-scervino-lace-flared-trousers-black)

Scumpa mea bunică intră furioasă peste mine, în baie, în timp ce-mi rimelam genele: ‘Nu eşti gata? Ţi-am spus că i-am promis lui Ghenţi că o ajut cu primirea oaspeţilor! De când e vaduvă se consumă prea mult, se topeşte de durere după răposatul…Of, Arioane, te dusăşi la dracu’ pe frânghie şi lăsaşi nevastă tânără şi frumoasă, să sprijine gardul la cimitir!’. Dându-şi ochii peste cap, semn că nenea Arion dezamăgise mai mult decât pe tanti Ghenţi, bunică-mea a trântit uşa, nemaiaşteptând răspuns. Tanti Ghenţi (părinţii voiseră s-o boteze Genţiana, dar un dobitoc de funcţionar de la primărie, care fusese şi pălimar, în timpul liber, îi caligrafiase în certificatul de naştere numele Ghenţiana, pentru că tocmai ce creionase, în premieră, o literă ‘h’ cu înflorituri şi migală și fusese grăbit să o lanseze, chiar sub ochii emoţionatului tătic) sau madam D., după cum figura la cadastru, organiza o petrecere de logodnă pentru unicul fiu, admirabilul şi ‘niciodată un altul ca el’ Teofil (ăsta da nume de logodnic, parfum de mânăstire şi soacră – talpa iadului, căci tanti Ghenţi, pe care o bănuiam că îl trimisese personal pe nenea Arion după pâine, la dracul, arăta ea ca un trandafir înrourat, dar era plină de ţepi ascuţiţi şi amatori de tortură pe piele!). Și mai era și prietenă, din tinereţe, cu bia, bunică-mea, deci nu puteam evita fericitul eveniment decât prin mila doctorului, iar doctorul era plecat în concediu, fugit într-un turneu european, după ce îi numărase unei asistente nasturii de la halat, crezând că erau paracetamoale furate din dulăpiorul cu lăcăţel. Tata îmi cumpărase o pereche de pantaloni negri, de dantelă şi muream de nerăbdare să-i scot în lume. Îşi spălase astfel parte din păcate, mă lăsase pe mâna bunică-mii pentru cursuri de broderie englezească şi fugise la mare, într-o vacanţă precipitată. Tocmai ce mă pregăteam să-i îmbrac când bia, surâzătoare precum uraganele din Atlantic, dădu năvală (fără avertisment) în cameră şi atunci începu coşmarul. ‘Ţi-am spus că e petrecere cu fast, Ghenţi şi-a făcut praf toate economiile, iar tu te îmbraci în pantaloni! Te rog să-i dai jos imediat, până nu mă întorc cu foarfeca! Azi te îmbraci în rochie!’. ‘Bia, te rog, înţelege, îmi plac pantalonii ăştia, tata mi i-a cumpărat, îi plac şi lui …’. Deşi ne crescuse pe amândoi cu aceeaşi dragoste, tata era un fel de ‘negul lui Ahile’ pentru bunică-mea, o bubă spre care îmi îndreptam degetul, demonstrativ, ori de câte ori încerca să-mi reteze dorinţele. ‘Nu ştiu care dintre voi doi e mai tâmpit, tu sau tac-tu, sau poate amândoi, că mi-aţi fript zilele! Dacă mai trăia bunică-tău, vă scotea el prostiile din cap! Prostul ăsta de tac-tu își închipuie că eşti frate-său mai mic şi încearcă să te ducă la curve … Doamne, am cerut fată după un golan, să mă răscumpăr, de ce ai dat în mine cu stârpitura asta incertă?’

Între timp, în ceruri, Dumnezeu pierduse, cu marţ tehnic, o partidă de table cu Einstein. ‘Albert, fiule, eşti evreu, că parcă numai lor le-am dat aur cu dedicaţie specială? Sau a măsluit Toma, iar, zarurile! Ăsta, ca să nu se mai îndoiască, a început să facă glume pământene.’ ‘Doamne, eu am zis tot ce-am avut de zis în teoria relativităţii.’ ‘Iar eu ţi-am zis să mă scrii pe înţelesul tuturor, baba asta ce n-a înţeles? I-am trimis produs neomologat, coproducţie între Twix de dreapta şi Npix de strungă, calitate premium, şi cu hologramă pe etichetă!’. ‘Doamne, iartă-i şi nu mai scuipa armaghedoane! Am câştigat, dar poţi să-ţi iei revanşa la şah pe nisip.’

Eu stăteam cu ochii pe cer, bunică-meu nu ne bătuse niciodată la cap, dar bia nu se juca cu timpul, scosese din dulap o rochie verde, toată numai sclipici : ‘Iaca, vrei să te bârfească târgul? Asta ce-are? ‘, ‘Are de toate, dar n-am eu chef, vreau pantalonii de dantelă!’.

Image may contain: 1 person(google search)

‘Poftim, una neagră şi sexy, ‘un număr’, după cum ziceţi voi, ăştia tineri, poate îi cad lui Marcel ochii în decolteu şi te invită la o savarină, că m-am săturat să tot ascult poveştile mă-sii despre cât a strâns băiatul pentru nuntă’. ‘Bia, tu nu asculţi ce-ţi spun, mie mi s-a pus pata pe perechea asta de pantaloni şi nu vreau să mă îmbrac cu nimic altceva! În plus, nu vreau să par frivolă între cucoanele tale, nu ziseşi că e numai lume bună?’. ‘Atunci ia-ţi rochia de intelectuală, aia gri, cuminte, de parcă-i bibliotecă – numai praf şi miros de amintiri!’.

Image may contain: 1 person(google search)

‘Credeam că e cu dans, nu cu cvintet de cameră şi lecturi din Goethe!‘. ‘Numai dans aveţi în cap, generaţii de umblători pe sârmă! Hai, îmbracă-te, te rog, că pierdem timpul!’. ‘Of, nu ne înţelegem deloc, nu renunţ la pantaloni!’. ‘Uite, îţi mai dau o şansă, rochia aia roz, ruşinoasă, cu trandafiraşi moi şi nepieptănați. Cu aia îi iei minţile şi lui Marcel, şi mă-sii şi ne dă şi Ghenţi pe ușă afară, dacă te dansează cumva Teofil!’. ‘Nu,nu,nu!!!’. ‘Foarte bine! Stai acasă!’. A trântit uşa de perete şi dusă a fost.

Image may contain: 1 person(edressme.com)

Am stat acasă, am adormit în pantalonii de dantelă neagră şi toată noaptea m-a dansat un conversaţionist şarmant şi fercheş … şi n-a plouat la parada mea!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.