Nevasta popii

Image may contain: 2 people, people smiling

Duminică de duminică, fără absenţe nemotivate, bia mergea dis de dimineaţă la biserică. La vremea adolescenţei am început să fac nazuri, o perioadă ne-am tot certat, până la urmă a acceptat să n-o mai însoţesc dacă nu era musai şi nu găseam de cuviinţă. De-acum puteam trândăvi în voie! Mă instalam în balcon, îmi potriveam şezlongul, mă însoţea un taburet de bucătărie, aranjat cu ştergar, pe care asortam prăjituri, cafea şi cărţi, după pofta inimii. Din timp în timp poveştile mă dădeau afară, să se primenească şi atunci priveam oamenii, alunecând molcom pe stradă. Mersul la biserică şi plimbarea la drumul mare erau indulgenţele de duminică cuminte ale mahalalei. Din loc în loc oamenii se strângeau în pâlcuri şi despicau firul săptămânii în snoave, griji sau blestemăţii. După zumzetul străzii puteai judeca dacă pe undeva prin lume era război, dacă vara va fi fiind secetoasă, ogoarele pârjolite sau de mai murise vreun om de nădejde or vreo cucoană, rămasă văduvă, începea campania de cucerire a unei noi redute. În stradă se discuta politică şi despre moarte, medicamente şi de-ale grădinii.

Într-o astfel de pauză, pe când lenea încă nu mă scăpa din mână, spre a-mi dezmorţi un pic încheieturile, am dat cu coada ochiului peste babe. Babele, prietenele bunică-mii, şi pe măria-sa bunică-mea însăşi pluteau pe curcubeu de culori, iar larma era bâlci. Pentru o clipă am rămas cu gura căscată, mai să scap pe limbă muştele atrase de savarine! Babele, care erau toate văduve, mai puţin Florica, care era mai tănără cu vreo 20 de ani, dar dăduse deja în mintea lor, se îmbrăcau de obicei în culori cernite: negru, cenuşiu, marouri în toamnă şi mov la sărbători. Acum pluteau pe un nor de verde, roz, albastru, roşu si alb. Nici măcar nu ştiam să fi avut aşa ceva prin dulapuri! M-am frecat pe la ochi, să nu fi tras dintre paginile cărţii vreo boală halucinatie! Dar nu, babele erau ca topite în acuarele, fremătând strengăreşte, ca nişte de codane. Erau frumoase babele! În soarele crud, care nu iartă ridurile şi petele de la ficat, babele erau frumoase şi înfoiate, ca zânele bune. În fapt, toată lumea de pe stradă părea dintr-o dată fericită. Poate vreun pictor fără datorii la chirie fusese darnic cu lumina ce aştepta chindii. Le-am aşteptat la uşă, curioasă să aud ce se schimbase prin lume, cât învârtisem pe deget niscaiva pagini de cărţi. Babele nu m-au lăsat nici măcar să deschid gura, hotărâseră să se adune la noi pentru masa de prânz. Fiecare adusese câte o delicatesă, bunătăţi  gătite de cu sâmbăta. După masă aveam să mergem cu toatele în parc, la o halbă de bere. Se anunţase muzică de fanfară. Pentru o clipă am crezut că ăsta era motivul fericirii, ce plutea, îngereşte, pe capetele oamenilor. Babele erau mari iubitoare de valsuri, uniforme şi alămuri, îngăduindu-şi, când şi când, câte un păcat de-o bere şi o cuvioasă ameţeală.

Apoi s-a făcut seara, toată zarva s-a stins, în mahala, dar babele tot nu şi-au dat pe faţă secretul. Au urmat alte câteva duminici după acelaşi tipar, eu încercând, ca un Sisif cu dureri de genunchi, sa-mi urc curiozitatea pe muntele ostil, ele ignorându-mi oftatul. Babele ştiau cum să păstreze un secret, nu le doborâse pe ele molima comunistă, d-apoi o zgâtie cu caş la gură! După ce toate încercările s-au dovedit inutile, am atacat direct. Nu-mi puneam mari speranţe, dar în vecini începuse să miroase a narcise şi a primăvară! Bia mi-a zâmbit şiret şi mi-a cerut să le însoţesc duminica la slujbă, dacă ardeam să aflu. Am aşteptat duminica în clocote şi trepidaţii, mai ceva ca pe cornurile cu gem ale bunică-mii, care trăgeau de păr o veşnicie cât se coceau în cuptor.

Duminica, parfumate şi rujate, în fuste înflorate, am luat calea bisericii. La biserică slujeau un preot tânăr, arătos şi unul ieşit deja la pensie, care mai punea umărul duminicile şi de sărbători, când mahalaua se înghesuia la împărtăşanie. La început am crezut că preotul tânăr era motivul zăpăcelii, mereu se agăţa de el câte o enoriaşă gata a se îmbrăca în dantelă albă şi de a se ridica la rangul de stăpână peste parohie. Murmure şi chicoteli m-au trezit din delir, la timp, s-o văd legănând din şolduri, alunecând dinspre lumânărar, într-o rochie gălbioară, toată numai volane şi spumă de mare şi cu unghiile vopsite în roşu, ca un strigăt după ajutor. Dusă era şi liniştea sfinţilor de pe pereţi! Nevasta popii, ăl bătrân, o ţărancă cinstită, care până nu demult plătise birul cu păr alb şi încreţituri îndulcite de zâmbet, arăta şi se mişca ca o panaramă! Iar enoriaşii aleseseră să se împopoţoneze şi ei, tot din curcubeu, după voia babei. Strângeam din dinţi, de frică să nu scap frâiele râsului, care mi se rostogolea, colţuros, prin măruntaie, căci nu era încă rost de dăngănit de clopot.

În drum spre casă, bunică-mii i s-a făcut milă şi m-a luminat. Popa îşi luase nevasta la un praznic, la una din mânăstiri, unde plecase însoţit de un alai de popi tineri, din aceia de modă nouă. Nevestele le erau elegante şi rafinate, iar bătrâna coană preoteasă s-a simţit ca un ţol vechi, fiind nevoită să-şi ascundă între fuste mâinile pârlite de soare şi bătătorite pe coada sapei. O nepoată excentrică, o cubistă afiliată la fondul plastic, o scosese din supărare, iar bătrâna se trezi gustând cu nesaţ din cupa, încă negolită, a tinereţii, iar mahalaua, simţitoare la lacrimi, ca să n-o întoarcă, s-a vorbit pe limba babei.

Dacă Dumnezeu şi-ar fi făcut timp să coboare între oameni, ar fi rămas greu de cap în pridvorul bisericii, de la aşa bazar şi zăpăceală! Sufletele le erau însă tuturor de lumină, prinse strâns în îmbrăţişarea cu voia Lui.

No automatic alt text available.

Din aceeaşi poveste:

https://lilianawidocks.com/academia-babelor/

https://lilianawidocks.com/2017/03/25/dumnezeu-raspunde-la-avizier/

https://lilianawidocks.com/2017/04/01/povestea-nanei/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.