Scrisoare deschisă, pentru că e la modă

(Image from techcrunch.com)

Dragi adulţi care aţi rămas aninaţi de nişte crengi din pădurile copilăriei (da, şi Eminescu a cutreierat, dar Creangă a rezumat episodul în Amintiri din copilărie) sau dragi copii care refuzaţi să vă maturizaţi de frica responsabilităţilor, vă scriu pentru că v-aţi îngroşat într-atât rândurile încât dacă ar fi fost să vi se dea un nume, vi s-ar fi spus popor. Vă recunoaştem oriunde, după ecuson. Nu sunteţi nici rudă cu Dumnezeu, nici cu Dracul, duceţi, mai degrabă, trena Sfântului Duh, aşa că am să vă numesc, conspirativ, duhnitorii. O să enunţ doar două dintre caracteristici, pe restul le las la pofta de rebus a celor ce buchisesc.
1. „Nu mă mai uit la televizor.”
Aşa vă apăraţi curăţenia spirituală, dând creierului mai mult de citit, deşi şi cărţile au agenţi de condiţie îndoielnică infiltraţi în bibliografie. Dacă un general de armată ar adopta această strategie, minimalizând până la anulare cunoaşterea poziţiei duşmanului, ar fi vai de războiul de independenţă! Fără a cunoaşte intenţiile adversarului v-aţi putea trezi fără locul de joacă. Lăsând la mila Domnului atacul, nici de apărare nu aţi fi în stare, căci de unde aţi şti dacă sunteţi atacaţi de pe flancul drept, sau poate cel stâng, sau de deasupra capului? Dacă nu aţi făcut armata, trec la exemplul următor. C-aşa-i şi-n fotbal! Degeaba antrenorul pregăteşte un atac demn de o notă de perfecţiune, dacă nu studiază jocul adversarului. Nu e acelaşi lucru să joci împotriva lui AC Milan sau a lui Manchester United. Şcolăreşte gândind, de ce să renunţi la documentare, filme, teatru tv, muzică, din cauza câtorva canale şi canalii? Poate ar trebui să vă înfrângeţi demonii, înainte de a fugi. Şi să mergeţi la vot. Nu vă puteţi ascunde de viaţă, nici de proşti, au radar, vă găsesc pe orice pagină, între intrigă şi epilog.
2. „Nu am cont pe Facebook.”
Să noteze grefiera timpului pierdut că am oftat. Greu. Pentru o specie pământeană veşnic interesată de ce fac unii sau alţii, mergând uneori până la trasul cu ochiul pe gaura cheii, asta e o piatră de moară, legată de gât, aşteptând să-i fie trasă pe nas eroziunea. Cu atât de multe suflete nobile cine naiba face trafic revistelor de scandal, site-urilor porno, paginilor de politicieni, de unde răsar like-urile dezvăluirilor de alcov? Şi cine face glume proaste? Vulgare? Nu? Dar cine?
Am să cred în 1%. Îmi permit să risc 1%, ca să nu pară că ghicesc statisticile precum partidul de guvernământ. Când cineva îţi spune că nu are cont de Facebook oficial, cu numele şi prenumele din buletin, îţi vin în minte toţi Adiţii Adişorii, Vasilică fără frică, Rodicuţele mămuţelor, Muşkii şi creerii. Toate aceste persoane au opinii bine formulate, ba împrumutat-erudite (de obicei fără ghilimele). De ce preferă balurile mascate? Pentru că profilul şi apucăturile de Facebook ale luminaţilor se află la polul opus faţă de imaginea creată în societate. De pe o poziţie privilegiată nu poţi să-ţi baţi joc de oameni, de naivitatea lor. De când nu mai are niciun farmec denunţul la securitate, dar ciuda faţă de realizările prietenului, vecinului, cunoştinţei îţi dă ghes, intri pe reţelele sociale şi-ţi faci ‘dreptate’ gratis şi de capul tău. E drept că e un pic frustrant să nu ştie cine l-a ‘plesnit’, ai fi preferat să-i râzi în nas, dar e un sacrificiu cu care poţi să trăieşti. Pe aceşti războinici de condiţie laşă îi ucide ignoranţa.

Sunt cetăţeni care se plimbă cu ipocrizia la braţ, sperând să nu li se vadă reflexia în oglindă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.