Profeţii de coastă nouă

(Gif from charmed.wikia.com)

Matei 24:24 „Se vor ridica Cristoşi falşi şi profeţi falşi şi vor face semne mari şi minuni ca să-i inducă în eroare, dacă s-ar putea, chiar şi pe cei aleşi.”

Dumnezeu a păgubit trupul lui Adam de o coastă şi a făcut-o pe Eva. Evele au început să-şi scoată, simetric, câte o coastă ca să-i facă praf lui Adam rezoluţia de a alege suflete frumoase.
Specia umană şi-a început odiseea pământeană politeist, căci voia milostenie şi de la cer, şi de la ploaie, şi de la crocodili. Apoi un băiat deştept, precursor al bancherilor, a zis: „de ce să împărţim ofrande în stânga şi-n dreapta, mai bine adunăm toţi zeii într-unul şi terminăm odată cu risipa!”. Aia a fost prima dereticare, primul acces de avariţie. Am dus-o aşa o perioadă, deşi s-au mai încercat adăugiri, dar nu s-a reuşit nicio victorie planetară. Desigur, pornim de la premiza că Dumnezeu, Allah, Buda sunt unul şi acelaşi, dovedind grijă la circumstanţe. Toate au mers ca unse cu Scriptură până a apărut telefonul mobil. De atunci nu mai e loc în creiere de biblioteci, ci doar de rezumate, cât să încapă pe pumnul de pixeli. Noul tip de comunicare a adus în prim plan şi proorocul de tip nou, viitor Sfânt, adulat la groapa comună, fie Rai, fie Iad, nu prea mai are importanţă. Dar să aruncăm o privire spre prototipuri!
La nr. 1: antrenorul personal
„Mens sana in corpore sano”. Până la partea cu mintea, ne ocupăm mai întâi de trup. Pentru un selfie reuşit, o fotografie de cel puţin 500 de like-uri ai nevoie de un abonament la sală şi un antrenor personal. Sudoare sub îndrumare … specială. Acest tip de prooroc are şi o rezervă, în caz de accidentare sau lene: chirurgul plastic, care retuşează absolut orice, contra cost.
La nr. 2: răspândacul de zen
Nici nu am ce să mai comentez, sunt mai mulţi decât fluturi. Afişele împânzesc pereţii realităţii, dar mai ales ai virtualului. Conferinţele, prelegerile se ţin lanţ. Jucătorul de rezervă e psihologul, chemat să strângă gunoiul de sub covor.
La nr. 3: preoţii-divi
Sunt cei care explică când elevat, când pe înţelesul maselor pildele Domnului, machiate cu puţin umor şi erudiţie, conforme cu vremurile. Ei transformă până şi citatele searbăde în şlagăre de Top 10. Jucătorul de rezervă e preotul tradiţionalist, care în caz de rătăcire, găseşte exact citatul de care ai nevoie şi te plesneşte cu el peste ochi, protejând astfel sursele de venit constant ale Bisericii.
La nr. 4: influensărul
Ei da, Mr/Miss/Mrs ‘like and share’! De cele mai multe ori e ateu, pentru că se consideră capabil de a crea şi izbăvi propria biserică. Îşi numără în fiecare zi, cu satisfacţie, enoriaşii. Enoriaşi care fac, de fapt, subiectul majorităţii ‘pastilelor’ administrate. Li se dă totuşi impresia de emancipare, de civilitate. Profită de faptul că nu citeşti, că nu gândeşti, deşi textele lui/ei exact asta te îndeamnă să faci, cu condiţia ca primele să fie cărţile ce-i poartă semnătura. Eminescu, Creangă, Blaga, Preda şi tot neamul lor cel adormit sunt buni şi frumoşi, dar depresivi, greu de digerat şi anacronici. Influensărul va lupta întotdeauna pentru o cauză, un bine, o idee, dar care nu te cuprinde. El se va alătura panopliei eroilor neamului şi va fi greu să-l scoţi din ramă. Influensării sunt de toate culorile politice, le repugnă politicienii, deşi folosesc aceleaşi metode şi dovedesc la fel de multă simţire. Nu mai căutaţi patriotism, rezultatele googălite sunt eronate, a fost upgradat la egoism, naţionalism feroce, narcisism, erudiţie planetară.
Toţi aceşti prooroci lucrează pentru tine, gândesc în locul tău. Confortul tău personal, superficialitatea crăcănată pe două scaune le-o permite. Fericirea a fost cândva o Nirvana a înţelepciunii, a iubirii. Coborând la cele lumeşti: ne e ruşine să le vorbim copiilor despre prezervative, dar îi învăţăm de mici să fure, să înşele, să mintă …
Fericirea a ajuns regatul prostiei, al prostiei în stare pură, fără miros de hârtie şi tuş de tipar.
Cei patru apostoli erau trei: Luca şi Matei …

Image result for funny influencers(from klear.com)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.